PROTEINRIK OG SUKKERFRI GJÆRBAKTS | min beste grunnoppskrift

Reklame 31. oktober 2020 | Boller & Brød, Oppskrifter

reklame Rørosmeieriet

 

Høsten er for meg gjærbakstens tid! Kanelboller bakes nesten ukentlig, en sjelden gang byttet ut med solskinsboller. Det er epleboller, sjokoladeboller, skolebrød og prinsessekaker!

Og hva har alle disse til felles?

Jo, de lages av den sammen sukkerfri og proteinrike deigen!

Å gjøre gjærbakst sukkerfri er egentlig ikke så vanskelig. Det er bare å finne frem din favoritt oppskrift og bytte ut sukker med lik mengde sukrin/sukrin Gold.

Men hvordan gjør du baksten mer proteinrik? 

Mitt lille ess i ermet heter Skjørost fra Rørosmeieriet!

Skjørost er en nesten fettfri ferskost, mild på smak og proppfull av proteiner! Sunn og mettenes. 

Navnet kommer av det gammelnorske ordet ”skyr” som betyr sur. Surmjølksostene har røtter tilbake til viktingtida.

I Røros-traktene serveres skjørost tradisjonelt med rømme eller tjukkmjølk og litt sukker på, vanligvis som tilbehør til spekemat, men jeg bruker det mye for å få et høyere proteininnhold i maten, og fordi  det gir en god konsistens, og mild smak!

Og den er perfekt å bruke i bakst for å øke protein innholdet!

 

Min beste gjærdeig – gir ca.12 boller:

Ingredienser

  • 1 kg siktet speltmel
  • 1,5 dl sukrin gold
  • 1 ts kardemomme
  • 50 gram smeltet smør
  • 5 dl  melk
  • 2 bokser Skjørost a 160 gram per boks
  • 1 pakke fersk gjær

Fremgangsmåte

  • Ha mel, sukrin og kardemomme i en bolle.
  • Ha melk og Skjørost i en bolle og blend til det blir så godt som klumpfritt.
  • Smelt smør og ha i melk/Skjørostblandingen. Rør inn gjæren.
  • Bland sammen det våte og det tørre. Elt i minst 10 minutter.
  • Hev  deigen til dobbelt størrelse.
  • Rull ut bollene og la de etterheve i 15-30 minutter.
  • Stek dem på 220 grader  midt i ovnen i 12-15 minutter.

Bruk deigen i alle oppskrifter hvor du vanligvis bruker søt gjærdeig!

Mens vi først er inne på smarte tips og triks til høsten  bakst vil jeg også dra

frem Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet.

Har du en vaffel eller pannekake oppskrift som du stadig sverger til? Neste gang, bytt ut litt av væsken med Tjukkmjølk. Jeg kan garantere en saftigere og mer smakfull opplevelse 😉 Mine beste speltvafler finner du HER

 

Stort Smil

Desiree

 

 

 

Reklame 31. oktober 2020 | Boller & Brød, Oppskrifter