DETTE SKULLE JEG ØNSKE JEG VISSTE | før mitt første løp

8. september 2019 | Løpeskolen

reklame i samarbeid med Compeed

Sist lørdag hadde jeg altså min lille «generalprøve» før mitt store mål i år, som er en hel maraton. Uansett hvilken distanse du skal løpe kan det være lurt å ha en slik generalprøve.

Passende distanser for en generalprøve er 7 km for deg som skal løpe en 10km, 18km for deg som skal løpe halv maraton og 30 km for deg som skal løpe en hel maraton.

Generalprøven er ikke nødvendigvis for å teste form, selv om det gir en liten boost å kjenne at den begynner å sitte, men først og fremst for å teste utstyr og mat/drikke som du har tenkt til å ha med deg. Og ta det fra en som har løpe en del løp – dette er viktigere enn du tror!

Jeg husker ennå mitt aller første løp! Det var en 10 kilometer, og derfor hadde jeg ikke med meg drikke. Jeg hadde bestemt meg for å kun drikke fra drikkestasjonene – hvis det i det hele tatt var nødvendig å drikke!

På de siste 5 km var jeg virkelig i godt driv og hadde ikke lyst til å komme ut av rytmen min ved å stoppe for å drikke. Samtidig så holdt jeg på å forgå av tørste (hadde jo ikke testet å løpe uten drikke først) så på siste drikkestasjon nappet jeg med meg et glass vann – bare for å sette alt i vrangstrupen, fordi jeg ikke klarte å løpe og drikke av kopp samtidig! Ut av rytmen kom jeg, og ikke fikk jeg drukket noe…

Av det lærte jeg å alltid ha med meg egen drikke på løp, men jeg skulle jo gjerne ha vist det før selve løpet!

Jeg skulle igjennom to lignende opplevelser før jeg lærte meg å ta en generalprøve! Men «heldigvis» kom de to neste erfaringene i samme løp – nemlig min første halvmaraton.

Jeg stilte til start, med drikkevest (hadde jo lært) , passe med tøy, løpesokker, godt innløpte sko (tilpasset underlaget så klart) og sånne fancy energi gels man kan bruke for å få litt ekstra karbohydrater underveis. Hva kunne gå galt lissom?

15 km inn i  begynte jeg å få gnagsår på den ene foten. På tross av at jeg løp med sko som jeg var vant til å løpe med?!

I ettertid har jeg opplevd at jeg stort sett får gnagsår når jeg løper løp fordi skoene mine løsner litt underveis Og jeg vil jo ikke stoppe for å rette på sokker eller stamme sko underveis! Jeg har prøvd det meste av løpesokker og forskjellige former for snøring, men tilslutt har jeg bare ladet på at det smarteste er å alltid å bruke Compeed! Enkelt og greit!

Vi har rett og slett et LAGER av Compeed hjemme!

 

Compeed har jo et enormt utvalg, men jeg bruker Compeed gnagsårstift på innsiden av føttene og  plaster bak på helen. Nå når jeg løp generalprøven min til maraton opplevde jeg også å få litt sår mellom tærne, så jeg tror søren meg at jeg skal bruke gnagsårstriften der også – just in case!

Siste lærepenge før jeg la inn generalprøver i treningen min var denne gelen jeg hadde med meg, eller generelt hva du velger å spise under et løp. Under løp er man jo under litt ekstra press, og det kan føre til at kroppen reagerer litt annerledes enn den pleier.. Jeg har vært borte i eksempler på både oppkast og ja…. pga matinntak underveis i løypa.

Så ille gikk det ikke med meg. Jeg hadde en plan om å innta første gele i god tid før jeg gikk tom. Så allerede ved 10km fant jeg frem første. Inn i munnen, masse vann, enkelt! Problemet var bare at de raske karbohydratene som skulle gi meg masse energi kjapt –  førte til at blodsukkeret mitt steg så fort at jeg rett og slett ble dårlig. De neste 5 kilometerene gikk, jogget og drakk jeg om hverandre for å prøve å komme til hektene igjen. Da lærte man det – skulle bare visst det på forhånd 😉

Så hvis jeg skal gi noen gode råd før ditt neste løp:

Bruk alltid Compeed – selv om du ikke pleier å få gnagsår!

Ha en plan for når og hvordan du skal innta drikke underveis.

Test utstyr, mat og drikke før selve løpet!

Lykke til 🙂

 

 

8. september 2019 | Løpeskolen

Kommentarer (1)

  1. Hei! Har du tips til godt drikkebelte eller drikkevest? Finner ikke et belte som sitter godt, kanskje jeg må prøve vest? Ellers, takk for gode tips

Comments are closed.