Derfor får du ikke kalorier av meg!

9. januar 2017 | Ernæring

Det er den tiden av året og jeg får daglig spørsmål og mail på om jeg ikke kan legge ut hvor mange kalorier det er i maten jeg legger ut.

Svaret er nei, det ønsker jeg ikke å gjøre.

Men regner jeg ikke ut kaloriene da?

Jo, når jeg lager kostholdsplaner til kundene mine gjør jeg dette, men det er fremdeles ikke noe jeg deler med dem eller har lyst til å ha som fast innslag til mine oppskrifter.

Og jeg har en ganske god grunn til hvorfor!

Proteinpannekaker med kun to ingredienser

 

Veldig mange som kommer til meg har alt forsøkt å gå ned i vekt en stund eller forsøkt gjentatte ganger uten større hell, og det er helt klart ting som går igjen hos så godt som alle.

For mange kalorier i forhold til aktivitetsnivå og for lite mat.

Forvirret?

Vektreduksjon er i teorien en enkel greie. Du må spise færre kalorier enn du forbruker slik at du kommer i et kaloriunderskudd. Man sier at man trenger et underskudd på ca. 7000 kalorier for å gå ned en kilo fett.

Hvis man da regner på dette vil man komme frem til at en gjennomsnittlig kvinne burde ligge på ca. 1200 kalorier om dagen for å gå ned i vekt.

Teoretisk sett kan man spise mye mat for 1200 kalorier, men kropen trenger mer enn bare kalorier, den trenger nok næring. Dette er vanskelig å få i seg på kun 1200 kalorier om dagen.

 

Men er det så viktig med denne næringen da?

Hvis du vil ned i vekt, ja.

Hvis du vil ha en kropp som fungerer, ja.

Hvis du vil ha overskudd i hverdagen, ja.

Denne næringen jeg snakker om (vitaminer, mineraler, proteiner, fett og karbohydrater) styrer nemlig alle prosesser i din kropp. Blant annet forbrenning, restitusjon og cellefornying. Det du spiser påvirker også i stor grad ditt mentale overskudd, hvor konsentrert du er og hvor fort du blir sliten!

Og det er det næringen i maten som gjør, ikke kaloriene.

 

Mat er ikke «fienden».

Det er din beste samarbeidspartner på veien mot en flott og sunn kropp, overskudd og energi. 

Sunn sjokolade granola

 

Men hva med kaloriene?!

Jeg forstår at de som ønsker å komme ned i vekt så klart er opptatt av disse kaloriene. For et eller annet sted så har man inntatt for mange av dem! Men når du velger mat med næring, mat laget fra bunn med base på grønnsaker og magre proteiner, sunt fett og grove karbohydrater, maten du finner her, skal det veldig godt gjøres å spise for mange kalorier og for lite næring.

 

Vi kan se litt på det sammen om du vil.

 

Hvor mange kalorier burde du spise for å få i deg nok næring?

For å få deg nok i løpet av en dag burde du ligge på minst 1500 kalorier. Er du da en gjennomsnittlig kvinne vil dette gi deg et underskudd på ca. 3500 kalorier i uka, som tilsvarer et vekttap på 0,5 kilo. Øker du aktivitetsnivået er det fult mulig å gå ned ca. 1 kilo per uke.

Det er mye mat, så lenge du tenker kvalitet og velger mat kroppen har godt av.

 

Tenk kvalitet.

En kalori er altså ikke bare en kalori. 10 kalorier fra sukker gir ikke kroppen noe næring,  den hjelper deg ikke på noen som helst måte.  10 kalorier fra en brokkoli gir derimot både fiber, vitaminer og mineraler som kroppen trenger. I tillegg har brokkolien et større volum, tar lengre tid å spise og metter lengre.

 

Ha fokus på det!

Å spise nok frukt og grønt er faktisk vanskelig. Sett deg som mål at du skal spise 5 porsjoner a minst 100 gram om dagen. starter du allerede ved frokosten er det større sjanse for at du rekker det i løpet av dagen.

TIPS: Frosne grønnsaker er like bra å spise som ferske.

LcHf Fajitas
LcHf fajitas

Inkluder en sunn fettkilde i hvert hovedmåltid.

Fett er noe vi ofte skyr når vi vil ned i vekt nettopp fordi det inneholder mye kalorier. Her gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Fett er nemlig essensielt for fettforbrennings prosessen.

En passende porsjon fett til frokost, lunsj og middag er:

– 10 nøtter

– 1/5 avokado

– 2 ss olje

– 1 skive fet ost

– 2 ss fetaost

– 150 gram fet fisk

– 4 ss frø

– 1 håndfull oliven

Nøkkelen er som ved alt – variasjon

TIPS: Neste gang du sliter med godtesyken prøv å drikke en shot av 1 ss rapsolje sammen med litt juice

Barnas snack cookies av kun to ingredienser

Fyll på med proteiner.

Proteiner er virkelig kroppens byggestein.

Vi nordmenn er generelt litt for dårlige til dette med proteiner og inntar størsteparten av disse ved middagstider. Akkurat som fett burde du passe på å få i deg en god porsjon til både frokost, lunsj og middag.

Passende porsjon til dagens tre hovedmåltider er:

  • 150 gram kylling, kalkun, biff, svinekotelett, annet magert svinekjøtt.
  • 150 g karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, svinekjøttdeig eller lignende med max 10% fett.
  • 2 egg.
  • 200 g hvit fisk eller skalldyr.
  • 150 g rød fisk.
  • 150 g skyr, mager kesam, cottage cheese, gresk yoghurt, yoghurt naturelle, 0% youghurt.
  • 250 g bønner eller linser.

 

 

Og viktige ting kan ikke sies ofte nok!

Mat er ikke «fienden».

Det er din beste samarbeidspartner på veien mot en flott og sunn kropp, overskudd og energi. 

 

9. januar 2017 | Ernæring

Kommentarer (2)

  1. Hei! Du er så utrolig flink og veldig inspirerende 🙂

    Jeg har et spørsmål. Hvilke kategori kommer kaviar inn i? Vil det f.eks kunne sammenliknes med makrell? Er det protein eller fettkilde? Ble så usikker her.

    Kan man også f.eks bruke majones som fettkilde? I så fall hvor mye? Håper på svar 🙂

Comments are closed.