3 PROTEINRIKE FROKOSTER | som metter helt frem til lunsj

26. juni 2019 | Oppskrifter

reklame i samarbeid med Røros Meieriet

 

I samarbeid med Røros Meieriet har jeg denne sommeren laget flere spennende oppskrifter basert tradisjonsrike, norske produkter – med opphav fra Røros traktene.

For mange er jo dette «nye» produkter. Så jeg syntes det var ekstra gøy da jeg publiserte oppskrift på rundstykker og vafler med Tjukkmjøk HER, at flere tipset meg om Skjørost. For det var nettopp Skjørost som var det neste på listen min!

Skjørost er en nesten fettfri ferskost, mild på smak og proppfull av proteiner! Sunn og mettenes. 

Navnet kommer av det gammelnorske ordet ”skyr” som betyr sur. Surmjølksostene har røtter tilbake til viktingtida.

I Røros-traktene serveres skjørost tradisjonelt med rømme eller tjukkmjølk og litt sukker på, vanligvis som tilbehør til spekemat, men jeg skal i dag gi deg 3 gode oppskrifter – hvor jeg har brukt skjørost både for å få et høyere proteininnhold i maten, men også fordi det gir en god konsistens, og mild smak!

Første oppskrift ut!

Proteinbrød med skjørost og chiafrø.

Til et brød trenger du:

Ingredienser

  • 4 egg
  • 400 g skjørost
  • 100 g yoghurt naturelle
  • 3-4 ss chiafrø
  • 1 ss bakepulver
  • 1 ts salt
  • 200 g havremel (blend havregryn)
  • 200 g havregryn

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 175 grader, over og undervarme
  • Ha egg, skjørost og yoghurt i en bolle, kjør ingrediensene helt glatte med en stavmikser
  • Tilsett alt det tørre
  • La deigen svelle i 20 minutter
  • Ha deigen over i en brødform, med bakepapir. Strø gjerne over med litt frø
  • Stek brødet på nederste rille i ca. 60 minutter, eller til brødet har fått en sprø skorpe og er gjennomstekt
  • Avkjøl brødet på en rist

Min favoritt frokost, smoothie, metter lengre med en god proteinkilde i. Her har jeg laget en blåbær smoothie med skjørost.

Til 1 person trenger du:

Ingredienser

  • 3 dl frosne blåbær
  • 1/2 banan
  • 3 never frisk spinat
  • 100 gram skjørost
  • Vann til ønsket konsistens

Siste oppskrift ut er en personlig favoritt! Eggesalat med avokado og skjørost. Skikkelig digg på sprø knekkebrød!

 

Ingredienser

  • 2 egg
  • 2 avokado
  • 100 gram26 skjørost
  • 1/4 del rød chilli uten frø
  • 1 fed hvitløk
  • Saft fra 1 sitron
  • 0,5 ts salt

Fremgangsmåte

  • Start med å koke eggene i 10 minutter.
  • Del avokadoene i to, fjern stenen og skrap ut kjøttet med en skje. Finhakk chili og hvitløk. Mos så avokado, skjørost, chili og hvitløk sammen. Smak til med sitronsaft og salt.
  • Del eggene opp i biter og vend dem inn i avokadorøren

 

Håper disse innleggene inspirerer deg til å bli bedre kjent med våre norske mattradisjoner!

 

Stort Smil

Desiree

26. juni 2019 | Oppskrifter

Kommentarer (5)

  1. Takk for skjørostoppskrifter! Skjørost med rømme og spekemat, er/var sommermat på Tynset også – der jeg kommer fra!

  2. Kan cottage cheese brukes i stedet for skjørost, har kke sett skjørost her på Vestlandet?

  3. Så gøy med skjørost i smoothie Jeg er også oppvokst på Tynset men da jeg ikke er så glad i rømme smakte jeg aldri på osten heller Nå skal den testes!

    Jorunn

Comments are closed.