BLI KJENT MED TJUKKMJØLK | en Norsk superfood?

30. april 2019 | Uncategorized

reklame i samarbeid med Rørosmeieriet

 

Det er med stor stolthet at jeg endelig kan presentere mitt nye samarbeid med Rørosmeieriet for dere!

Rørosmeieriet sine produkter er nemlig ikke bare økologiske med gode råvarer fra Røros traktene. Her får du produkter med utspring i norsk mattradisjon.

I en verden hvor «sunn og trendy» mat ofte er av det lettere eksotiske slaget er det fort gjort å glemme hvor mye god og næringsrik mat du finner i det norske kjøkkenet, og jeg håper at jeg gjennom dette samarbeidet kan være med på å gjøre deg litt mer nyskjerrig på dine egne røtter! Og få øynene opp for flere spennende produkter som ikke bare smaker godt, men som også gjør godt!

Jeg starter det hele med en av mine personlige favoritter – nemlig Tjukkmjølk!

Først av alt – hva er Tjukkmjølk?

Tjukkmjølk også kalt tettemelk er en syrnet melk med lang holdbarhet .  Tradisjonen i Røros-traktene var å helle lunken nymelk over bladene fra tettegrasplanten og fermentere den.

Tjukkmjølk er altså melk fermentert ved hjelp av Rørosmeieriets egen tettekultur. Resultatet er en tykk og syrlig melk med lang holdbarhet.

Finnes i to varianter. En med 4% fett og en med 1,5% fett

 

Hva kan den brukes til?

Tjukkmjølk egner seg til all slags brødbakst, gjærbakst, vafler, i smoothies, i mariander og som et lett måltid med frukt, bær eller korn.

Hvorfor tenker jeg på Tjukkmjølk som en liten superfood?

 

Tjukkmjølk er både prebiotisk og probiotisk. Hva vil det si?

Det vil si at den både tilfører sunne melkesyrepakterier til tarmen = probiotisk.

Samtidig som den inneholder næring til de gode bakteriene i tarmen = prebiotisk.

 

Tjukkmjølk er lettere å fordøye enn melkeprodukter som ikke er fermentert.

Jeg vet at mange som er følsomme ovenfor laktose fint kan drikke tjukkmjølk. Fermenteringsprosessen gjør nemlig melken lette å fordøye og snill for magen.

Vi har jo en liten gutt på 1 år hjemme. Og når han nå skulle introduseres for meieriprodukter startet vi med nettopp tjukkmjølk for å vende magen hans til melk på en skånsom måte.

Jeg spiser ofte en skål med Tjukkmjølk, bær og nøtter til lunsj eller kveldsmat, men i dag hadde jeg også tenkt å dele to oppskrifter hvor jeg har brukt Tjukkmjølk.

Grove vafler og eltefrie rundstykker med spinat!

Eltefrie rundstykker med gresskarfrø og spinat/grønnkål

Til ca. 10 stykker trenger du:

Ingredienser

  • 1/4 del pakke fersk gjær
  • 4 dl Røros Tjukkmjølk 4% fett
  • 2 ss honning
  • 250 gram fullkorn hvetemel
  • 250 gram siktet spelt mel
  • 1/2 dl gresskarfrø
  • 3 dl spinat eller grønnkål
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

  • Hell honningen over gjæren og la dette stå på benken til gjæren blir flytende. I mens rør sammen mel, salt, frø og spinat.
  • Slå Tjukkmjølk over gjæren og bland sammen det våte og det tørre.  Deigen vil være ganske løs.
  • La deigen stå under plast på kjøkkenbenken i 8 – 12 timer.

 

  • Sett så ovnen på 250 grader varmluft.
  • Slå deigen ut av bollen og form den til en lang pølse. Kutt pølsen opp i 10 emner og legg disse på en stekeplate.Når ovnen er varm senker du tempraturen til 230 grader.
  • Stekes på midterste rille i 15 minutter.

Grove speltvafler med Tjukkmjølk – uten sukker

Til ca 10. stykker trenger du:

Ingredienser

  • 4 egg
  • 5 dl Tjukkmjølk 1,5% fett
  • 100 gram smeltet smør
  • 6 ss kokosblomst sukker eller sukrin gold
  • 5 dl grovt speltmel
  • 1/2 ss kardemomme
  • 1/2 ts bakepulver

Rør sammen alle de våte ingrediensene. Tilsett det tørre og visp til en klumpfri røre. La røren svelle i 10 minutter før du steker vaflene.

De smaker helt nydelig!

 

Vi nærmer oss jo sol og sommer med stormskritt! Så la meg bare komme med et siste tips, jeg skal nok minne deg på det litt lengre ut på sommeren! Norske jordbær med sukker og Tjukkmjølk på! En bedre sommer dessert tror jeg ikke du kan finne.

 

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

30. april 2019 | Uncategorized

Kommentarer (4)

  1. Tjukkmjølk er barndomsminner. Farmor og mor brukte alltid å få tak i tette for å sette på tjukkmjølk. Dette hadde vi hele sommeren. Når det nesten var oppspist, ble det helt over melk, og neste dag hadde vi en ny bolle med tjukkmjølk. Rørosmeieriene sin er beste like god…

  2. Hei Desiree–her på Vestlandet vet jeg ikke om vi får tak i tjukkmjølk, jeg har ikke sett den i hvert fall – kan Kefir være et alternativ?

Comments are closed.