10 MATVARER DU MÅ HOLDE DEG UNNA | om du vil ned i vekt

20. juni 2019 | Ernæring, Kosthold, kropp & helse

Jeg skal starte med å si at jeg personlig, synes det har skjedd et skifte siden jeg startet å blogge for seks år siden. Da jeg startet bloggen min var lavkarbo den store kostholdstrenden. Det var 5:2 dietten, periodisk faste, Paleo, ketose og jeg vet ikke hva. Og det var svært få sto opp for et balansert kosthold med frukt og grønt, grove kornprodukter, fisk, nøtter, magert kjøtt og gode meieriprodukter.

Men jeg ser at dette er i ferd med å snu. At flere og flere, som sitter inne med god kunnskap og utdannelse innen ernæring, deler den kunnskapen og det faktum at mye av det disse «diettene» sier er lite evidensbasert eller lite nyansert.  Særlig når det kommer til vektreduksjon.

Jeg har vist denne oversikten på bloggen før. Vet du hva den viser?

I mine øyne viser den en oversikt over mat som er en del av et balansert kosthold, men hver eneste matgruppe som du ser over her er inneholder mat som er bannlyst i minst en diet!

Noe jeg bruker mye tid på med mine kunder er  å få dem til å forstå, og ikke minst stole på, at vektreduksjon først og fremst handler om å spise færre kalorier enn du forbrenner.

Om du spiser en sjokolade (200 kalorier) så er ikke det mer fetende enn å spise 200 kalorier fra brokkoli…

Så er det det samme om du spiser 200 kalorier fra brokkoli eller sjokolade?!

Ikke helt.  Det så klart mat som gjør det enklere å holde kaloriene nede, som metter lengre, som inneholder mer næring, større volum og som generelt gjør at du føler deg BRA når du spiser den!

Men det burde ikke bety at du skal føle deg DÅRLIG når du velger å spise annen type mat. At du skal være redd for å legge på deg om du spiser litt brød eller smågodt. Det betyr ikke at du ikke kan spise poteter, pasta, frukt, sjokolade og fremdeles gå ned i vekt.

NOEN TING Å TENKE PÅ:

 • Om du 8/10 ganger gjør gode matvalg som metter lenge og har et stort volum i forhold til kalorier (grønnsaker, frukt, magre proteiner og grove kornprodukter) er det god plass til å gjøre andre, mindre sunne valg, når du ønsker det.
 • Å følge en kostplan eller strategi som utelukker mat du liker vil aldri fungere over tid. Hvem har ikke prøvd å si til seg selv at de IKKE skal spise smågodt. Og hva skjer når man så gjør det? Jo, man spiser gjerne mer enn man vanligvis ville ha gjort!

 

LES mitt viktigste kostholdsråd til deg som vil ned i vekt HER

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocus.no) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

 

20. juni 2019 | Ernæring, Kosthold, kropp & helse

Kommentarer (5)

 1. Er vel kanskje litt drøyt å kalle innlegget sitt for «10 matvarer du bør holde deg unna hvis du vil gå ned i vekt» når det ikke er nevnt en eneste matvare man bør holde seg unna. Dette er dårlig gjort mot leserne dine.

  1. Innlegget inneholder en stor oversikt over mat som mange «dietter» mener man må unngå om man vil ned i vekt 🙂 mer enn 10 – om det er noe du vil arrestere meg på 🙂

   Mitt poeng med innlegget var derimot å vise at man ikke trenger å utelate noen matvarer om målet ene og alene er å få ned i vekt 🙂

 2. Hei. » Å følge en kostplan eller strategi som utelukker mat du liker vil aldri fungere over tid. » Her mista æ litt motet….. Før mæ så e det viktig å følge en kostplan/diett som gjør at æ ikke kan spise en god del produkter som b.la innholder hvetemel, sukker og som ris, pasta og poteter. For det er som alkohol for alkoholikere , røyk for røykere og narkotika for rusmisbrukere. Æ klare ikke stoppe å spise det om æ først begynne. Så for å gå ned i vekt må æ kutte det ut på linje med annet misbruk. Så ja no får æ bare bite tennene sammen og motbevise påstanden din.

  1. Da har du funnet det som fungerer for deg 🙂 Hva jeg eller andre sier tenker jeg da er likegyldig 🙂

Comments are closed.