Videoblogg: Funksjonell trening.

12. september 2013 | Trening


#Funksjonell

trening er nok et ord som har fått ganske mange forskjellige betydninger de siste par årene. Den definisjonen jeg ser meg mest enig i?


Funksjonell trening er trening som er tilsvarende hverdagens bevegelser og som styrker kroppen i utførelsen av disse.

Hvilken tid på året opplever ikke leger og fysioterapauter flest rygg #prolapser? Jo, når snøen kommer og vi må ut å måke! Vi er rett og slett ikke bra nok trent til å klare vanlige, hverdagslige sysler!

For hvorfor trener vi, om ikke for å få en bedre hverdag?

Spørr deg selv; når opplever jeg smerter? Er det når jeg sitter i et kontrollert apparat på gymmet? Eller er det når du utfører hverdagslige sysler som løfte ungene, sitte lenge i en posisjon, rake løv, bære varer, støvsuge, osv, osv.

  • Hverdagen vår krever ofte at flere muskler og muskelgrupper må samarbeide for å utføre et stykke arbeid eller en bevegelse. Mine tanker rundt funksjonell
    #trening

    er da at styrkeøvelsene også må kreve dette.
  •  I hverdagen sitter vi ikke i et apparat, derfor kan ikke funksjonell trening foregå i et aparat. Vi må kunne jobbe med naturlige bevegelser og stor bevegelsesfrihet. 

Her har jeg tatt utganspunkt i tre enkle funksjonelle øvelser, som alle sammen kan utføres i et vanlig kabeltrekk apparat. Øvelsene etteraper noen hverdagsbevegelser, men jeg har her lagt mest vekt på at øvelsene skal være enkle og utføre, at man får brukt flere ulike funksjoner (spesielt i overkroppen), at øvelsene også styrker coremusklaturen og at man får brukt hele kroppen.

Øvelse en er en variasjon av markløft, kombinert med roing.

Her får du trent baksidelår, rumpe, korsrygg, den brede ryggmuskelen og core.

 

Pass på at du trekker inn navel og strammer magen, hold ryggen rett. Strekk ut hoftene godt på toppen, og press skulderbladene sammen.

Hvilken bevegelse kan det ligne på? Bøye seg ned for å plukke opp noe kanskje?

 

Øvelse nummer to er en ro bevegelse med rotasjon av overkroppen. Her får du god trening av core, rygg og biceps. 

Tenk deg den bevegelsen du gjør når du skal starte en gressklipper eller det roterende kastet du gjør med overkroppen når du måker snø.

Øvelse nummer tre kan kanskje ikke opverføres direkte til hverdagen på samme måte som de to øverste, men det er en kjempe god øvelse for forside lår, sete, rygg og core. Den krever balanse og koordinasjon som begge er kvaliteter vi trenger i hverdagen. 

Legg merke til at jeg viser to forskjellige varianter. Utfordringen her er å ikke skyve kneet for langt frem, forbi tærne. Men variant nummer to er det kanskje litt lettere å unngå dette.

Andre gode grunner til å prøve seg på disse øvelsene?

  • effektive øvelser hvor du får trent flere muskelgrupper på en gang.
  • lyst på flatere mage? Tren core!
  • det at du står og bruker din egen kroppsvekt i bevegelsene gjør at du forbrenner mer enn du ville gjort sittendes i et apparat.
  • variasjon i treningen er nøkkelen til fremgang og motivasjon

Hvis ikke du har java vil det være mulig å se øvelsene på bloggens facebookside i løpet av dagen.Du kan like siden i margen her.

Have fun!


12. september 2013 | Trening