Ukas leserspørsmål; Sukkerfritt vs kalorilett ? Hva er sunnest? Er det ikke det samme da?

8. mars 2017 | Ernæring

Sist fredag (tror jeg) fikk jeg en henvendeles på snap. En følger hadde fått med seg Dagbladets sak hvor man «avslørte» at produkter uten tilsatt sukker ikke nødvendigvis innehold færre kalorier!

Mer interessant syntes kanskje jeg det var at produkter uten tilsatt sukker ofte inneholdt sukker! Men ikke tilsatt og ikke ved navnet sukker. Men, men – old news i min bok.

Uansett ønsket følgeren min at jeg belyste at produkter uten tilsatt sukker kan være sunnere alternativer, selv om de ikke har færre kalorier. Og det kan de jo, men ikke alle er det.

Det blir i det hele tatt vanskelig og kategorisere mat som sunt eller usunt basert på sukkerinnhold eller kalorier alene!

For hva deffinerer sunn mat? Er dethvor mye kalorier det er i den? Eller er det hvor mye næring den tilfører kroppen? Kanskje det er måten kroppen bryter maten ned? Eller hvordan den er produsert? Er det navnet?

Mat tilsatt sukker trenger ikke å være usunt, mat med lite kalorier er heller ikke automatisk sunt og kalorier isolert sett er ikke usunt! Du trenger kalorier! Det er de som gjør at du lever. Men vi trenger enn viss mengde av dem, og det er ganske viktig at de kaloriene du spiser inneholder næring (les vitaminer, mineraler, antioksidanter, proteiner, fett og karbohydrater). Akkurat det er det lite av i sukker!

I dag fikk jeg et spørsmål i samme gaten. En annen snapfølger lurte nemlig på om man kunne spise ubegrenset av sjokolademoussen min! Vel…. den inneholder jo ikke sukker, og ingrediensene er helt klart næringsrike saker som du har godt av, men den inneholder litt flere kalorier enn et eple, som vi alle vet at man kan spise ubegrenset av – ikke sant? Selv om den inneholder….sukker.

Jeg skjønner at folk blir forvirra for å si det sånn!

Sammenheng og mengde er i min verden viktigere ord enn sunn og usunn!

Så hva skal man velge da?
Personlig velger jeg mest mulig orginalprodukter og bruker heller en fornuftig mengde når det kommer til butikkkjøpte søtsaker og ting tilsatt sukker. Sukker i seg selv er ikke farlig – det er mengden. Er det store forskjeller i kalori innholdet skal jeg innrømme at jeg går for den med minst kalorier, med mindre det smaker rart. Og når jeg lager mine egne sunne saker, også de med lite kalorier, ja – da spiser jeg fremdeles en fornuftig mengde. Jeg liker sunne søtsaker fordi de tilfører kroppen min ting den har godt av og fordi det smaker godt – uavhengig av kalori eller sukker innhold.
Noen råd?
Jeg tror mange kan ha godt av å få et bevist forhold til maten man spiser og hvordan den påvirker deg. 
Når har du det bra? Når har du god energi? Det er utrolig hva som kan skje når det er fokuset!
Ikke vær redd for å spise det du trenger! Mat er ikke fienden, det er din beste samarbeidspartner mot en hverdag med god energi og en kropp du er glad i både på innsiden og utsiden!

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

8. mars 2017 | Ernæring