Ukas leserspørsmål; Hvorfor får jeg ikke resultater på vekta?!

5. november 2016 | Kropp

Healthy Lifestyle

Licensed from:
kentoh

/
yayimages.com


 

Tidligere denne uka postet jeg et innlegg med 15 smarte matbytter du kan gjøre for å gå ned 1/2 kilo i uka. Innlegget finner du


HER

.


 Flere stilte da spørsmålet 

– Hva hvis jeg gjør dette, men fremdeles ikke får resultater?!

Så da tenkte jeg at det kunne være på tide å se på ulike årsaker for at vekten ikke viser det resultatet du forventer deg.

 


1. Man legger for mye tiltro til treningseffekt.

Regnskapsføreren min sa det så flott:

– Kiloene tar du av på kjøkkenet, grammene tar du av på gymmet.

Det er helt riktig. For å gå ned i vekt må du ligge i kalori underskudd. 1 kilo på en uke tilsvarer et kaloriunderskudd på ca. 1000 kalorier om dagen eller 7000 kalorier i uka. For å klare å trene bort en kilo fett må du altså trene 1,5-2 timer 7 ganger i uka. For mange av oss er dette tid man ikke har.  For ikke å snakke om at det er umulig å opprettholde over tid! Den beste løsningen, for flertallet, er derfor å gjøre endringer i kosten, øke hverdagsaktiviteten og legge inn et par gode treningsøkter i uka.HER

 kan du teste hvor mange kalorier treningen din forbrenner.

Jeg vil skyte inn:

– Kiloene tar du av på kjøkkenet, vekta holder du på gymmet.

For en kropp i god fysisk form holder lettere uønskede kilo på avstand. Tren, trall og vær glad!

 

 


2. Man spiser mer enn man tror

-Jeg har nok spist for lite, hører jeg så godt som hver gang jeg sender ut en kostplan til kundene mine

Når de ser på mengden de spise før og matmengden de får av meg er det lett og tro. For mange må nesten doble mengden med mat. Det man da ikke er klar over at at de tidligere spise flere kalorier og mindre næring, i tillegg til at matvolumet var mindre!

 


3. Ditt indre miljø.

Jeg skal ikke snakke om mindfullness, yin eller yang. Men ditt indre miljø
betyr så utrolig mye 

i forhold til ditt vekt tap! Du kan spise sunt, du kan trene riktig, men om ditt indre miljø er i ubalanse kan dette være grunnen til at du ikke lykkes! La oss se på noen enkle ting!


Kortisol

er et hormon som finnes naturlig i kroppen. Kortisol har flere viktige oppgaver i kroppen. Det er med på å regulere blodtrykk, blodsukkernivå og din metabolisme. Vi trenger kortisol. Når vi blir stresset øker kroppen produksjonen av kortisol, og når vi roer oss ned synker kortisol nivået igjen. Dette er helt naturlig, og ikke negativt for kroppen. MEN, om du stadig befinner deg i stressede situasjoner eller er stresset over lang tid blir det kluss i maskineriet. Forhøyet kortisol over lengre tid bidrar til at kroppen lagrer mer fett, og da særlig rundt midjen.


Serotonin

er nok et hormon. Dette er blant annet med på å regulere din appetitt. Stress senker serotonin nivået i kroppen din slik at du får mindre metthetsfølelse. Når kroppen har for lite serotonin får du lyst til å spise raske karbohydrater og sukker. Hvorfor det? Fordi den type mat serotonin produksjonen igjen. Det er jo flott, men kanskje ikke på sikt.


Det er viktig for meg å presisere at en kropp som fungerer håndterer disse svingningene godt. Problemet oppstår om du har en hverdag som stadig setter deg i negativt, stressende situasjoner. Lite søvn og generelt lite overskudd kan også være grunn til å tenne noen varsellamper. 

 


4. Lavt Tyroksin nivå

eller lavt stoffskifte er så klart også en grunn til at noen sliter med å få de resultatene de forventer seg.  Tilstanden kommer i flere grader, og det er fult mulig å ligge innenfor «normalen» og allikevel oppleve problemer med vekt tap. Tilstanden er arvelig og sees i sammenheng med andre autoimmune tilstander som diabetes, leddgikt og revmatisme. Har du dette i familien og lurer på om du kan ha lavt stoffskifte kan det være lurt å ta en blodprøve hos legen. 

 


5. Ikke se deg blind på vekta

Og det er det flere årsaker til. Jeg kan sitte her å si at vekt og utseende ikke burde være motivasjonsfaktor nummer en. Og det burde det virkelig ikke være, men jeg vet at for mange av dere så er det motivasjonen til å komme i gang, så kan det godt være at det er andre positive forandringer som får deg til å fortsette. Det håper i alle fall jeg!


Så hvorfor ikke veie seg?

Om du veier deg hver dag gjennom en uke, så er jeg nesten sikker på at du får 7 forskjellige resultater. Badevekten er et ekstremt dårlig verktøy for å måle fremgang. Den påvirkes av hva du spiste dagen før, hvor mye du har vært på do, hvor lenge det er til du har mensen, om du har drukket mye eller lite de siste par dagene, den påvirkes til og med av hvilken vei den står på baderomsgulvet! Den kan heller ikke fortelle deg om du har gått ned i fett, muskler eller vann. Og forskjellen på disse tre er ganske vesentlig. Kast den! Bruk målebånd i stede. Ta før og etter bilder. Og om du absolutt må veie deg gjør følgende:

  • Vei deg maks hver 14 dag.
  • Pass på at du veier deg om morgenen, før du spiser, etter at du har vært på do.
  • Ikke vei deg på en mandag. Ofte spiser man ekstra mat i helgen som binner vann til kroppen. Vei deg på onsdager eller fredager.
  • Vei deg alltid på samme dag.


6. Urealistiske forventninger

Jeg driver med online kurs og veileder hvert år flere 1000 personer mot en ny livsstil. Jeg vet at mange har urealistiske forventninger til hvilke resultater man kan oppnå på kort tid.  Statens anbefaling er å gå ned 0,5 – 1 kilo i uka. Jeg kan godt forstå at om man skal ned 15 -20 eller flere kilo så føles det som et stort prosjekt. Men la meg si det sånn:

1. Du har kanskje brukt 10 eller 20 år på å oppnå den vekt eller helsetilstand du har i dag. At kroppen klarer å reversere dette på under et år er vel egentlig ganske fantastiskt?

2. Hvis du kunne se deg selv et halvt år frem i tid, så er jeg ganske sikker på at du skulle ønske du hadde startet, eller kanskje fortsatt? For et halvt år siden.

 


Følg meg gjerne på Snapchat 

(Fitfocuse) 
for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge 

Facebook 
siden min 


HER

 

Smil

Desiree


5. november 2016 | Kropp

Kommentarer (1)

Comments are closed.