Ukas leserspørsmål; hvorfor er fett viktig for fettforbrenningen

9. oktober 2016 | Ernæring


Denne uka dukket dette spørsmål opp på snappen min:


– Hvorfor sier du at man trenger fett for å forbrenne fett? En med spiseforstyrrelser spiser jo ikke fett, men går fremdeles ned i vekt?

Ok, tenker jeg. Du kan leve på sukker utelukkende og fremdeles gå ned i vekt. Men ønsker du å gå ned i vekt og kunne holde vekten nede? Ønsker du samtidig en god forbrenning som gjør det enklest mulig å holde vekten? Ønsker du en kropp som har det bra og bidrar med at du har en positiv hverdag? Ja, da trenger du et balansert kosthold som inneholder både proteiner, karbohydrater og fett.


Over til essensen i ukas spørsmål


– Hvorfor er fett viktig for å forbrenne fett?

Dette er bio kjemi. Men jeg skal forsøke å gjøre det enkelt.

Absolutt alle kjemiske prosesser i kroppen styres av aminosyrer og hormoner. Ditt stoffskifte og din fettforbrenning er eksempel på en slik kjemisk prosess. Hormonene som styrer fettforbrenningen er blant annet fettsyreforbinnelse. For å ta noen eksempler styrer fettsyrene DHA og EPA nedbrytning av fett, og aktiverer gener som hindrer fettlagring på kroppen. Og det høres ut som noe vi ønsker oss gjør det ikke?

I parantes kan vi også ta med at et balansert kosthold med nok fett, riktige karbohydrater og nok proteiner gir et stabilt blodsukker, uten overflødig insulin bruk. Dette er også svært gunstig for fettforbrenning. 


Men det er ikke et fett!

Det betyr ikke at du bare kan kaste deg over smør og fløte. Essensielt for disse fettsyreforbinnelsene er Omega 3 og 6. Jepp, det er ganske mange grunner til at vi maser om disse Omegaene! Derfor der det primært fett fra fisk og planter du burde prioritere i kosten.

Det er heller ikke slik at man skal spise ubegrenset av det. Som kjent inneholder jo fett flere kalorier enn karbohydrater og proteiner! Passe mengde 3 ganger om dagen kan være:

  • 2 ss planteoljer
  • 1/2 liten avokado
  • 5 – 10 valgfrie nøtter
  • 3 ss pinjekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø, linfrø, chiafrø, ol.


Vi snakker altså ikke om LcHf her, heller ikke Low fat Diet! Vi snakker om en kropp som får alt det den trenger for at du skal ha det best mulig!

Composite image of hands holding up low fat diet


Licensed from:
Wavebreakmedia

/
yayimages.com


Følg meg gjerne på Snapchat 

(Fitfocuse) 
for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge 

Facebook 
siden min 


HER

 

Smil

Desiree

 

 


9. oktober 2016 | Ernæring

Kommentarer (1)

  1. Hei! Veldig bra at du skriver om dette og at vi må få i oss riktig fett, primært Omega3. En annen ting som hører med, er at nesten alle nordmenn får i seg ALTFOR mye Omega6 i forhold ti Omega3. Det fører til en ubalanse i kroppen som igjen kan føre til betennelser/ betennelstilstander. Balansen skal optimalt være 1:2 ( en del Omega3 og 2 deler Omega6). De fleste har imidlertid en MYE større ubalanse. Mange har ca 1-10, mens noen er helt oppe i 1:20 eller 1:30.Det sier seg selv at det gir helseplager på kortere eller lengre sikt. Mange har store helseproblemer og spiser omtrent ikke fisk, men får i seg mye plantefett ((unntak er Olivenolje) og forstår ikke hvorfor man sliter. Selv bruker jeg en Omega3 som garanterer at man går ned til max 1:5 i løpet av 4 måneder. Dette sjekkes ved blodprøve som hører med og som man sender inn, både før man starter og etter 4 måneder. Det er helt genialt. Hvis man tar produktet slik man skal,så er det altså en garanti på at omega3nivået i kroppen vil gå så merkbart opp at man når en mye bedre balanse til Omega6. Omega3produktet er også det reneste du kan tenke deg fra laks fra Arktiske områder og har GMPstandard (Uavhengig test for å påvise innhold, slik medisiner går gjennom) .Til sammenligning testes IKKE tran (dvs tran har ikke GMPstandard) og det inneholder ofte mye tungmetaller- Med andre ord du vet ALDRI hva du får i deg i tillegg til Omega3`en som er i produktet. Hvis du eller noen andre ønsker mer informasjon om hvor man kan bestille dette, så kan dere sende meg en mail til lektorine@gmail.com Vennlig hilsen fra Anne

Comments are closed.