Ukas leserspørsmål; hva kan jeg gjøre for å lindre en forspist, vond og oppblåst mage?

20. desember 2016 | Ernæring

Dere som har fulgt bloggen min en stund har fått disse rådene tidligere, men spørsmålet dukker stadig opp både på snap, mail og i kommentarfeltet. Kanskje ikke så rart i – det er tross alt that time of year! Gode ting kan ikke gjentas ofte nok, og jeg er helt sikker på at jeg ikke er den eneste som trenger en slik liten påminnelse en gang i blant.

Jeg elsker jul! Lange frokoster, koselige familiemiddager, to- tre retter og masse godis. LOVE it! Det jeg ikke elsker er å være oppblåst, daff i kroppen og vondt i magen! Og med disse tipsene slipper jeg det!

Shutterstock

1. Start dagen med en kopp varmt vann med sitron og ingefær.

Dette har hvert en trend lenge. Den varme vannet gir fordøyelses-systemet ditt en myk start på dagen. Har du først fått vondt i magen vil denne varme drikken også virke lindrende.

Licensed from: Grafvision / yayimages.com

2. Drikk vann dagen igjennom.

Når du plutselig inntar store mengder sukker, stivelse, salt og fett binner kroppen mye vann!

Å drikke mer vann er med på rense kroppen, hjelper fordøyelsen på vei og skyller ut mye grums som samler seg i kroppen ved et plutselig inntak av mindre sunne saker.

3. Kutt litt ned på kornproduktene.

Selv om man ikke har glutenallergi opplever flere at de blir mindre oppblåst og får bedre fordøyelse av å kutte ned (ikke ut) på kornprodukter.

Gluten er et protein som friske tarmer fint klarer å håndtere i normale mengder. Problemet ligger nok heller i at vi i dag spiser mye mer gluten enn vi gjorde før i tiden!

Ikke bare spiser vi flere produkter laget på hvete, rug og bygg, men mange ferdigprodukter, halvstekte brød og bakevarer er faktisk tilsatt ekstra gluten, noe mange nok ikke er klar over.

Velg grove produkter, gjerne av havre, spelt, rug eller bygg.

4. Beveg deg.

En ting er at hjelper på de ekstra kaloriene, og at det faktisk føles godt å bevege på en karbo-daff kropp.

En annen ting er at det hjelper på blodsirkulasjonen som gjør at tarmer og fordøyelse jobber bedre og raskere. Det er ikke sikkert at dem helt husker hvordan man fordøyer hvitt mel, gjær, sukker og marsipan…

5. Ikke vei deg på mandag. Eller 1. 2. 3. nyttårsdag.

Bare ikke gjør det. Det er rett og slett ingen grunn!

Du legger ikke på deg 3 kilo av en helg! Kroppen tar til seg masse vann og det ligger nok en del igjen i fordøyelsessystemet som kroppen vil bruke noen ekstra dager med å bearbeide. Venter du til fredag så er jeg sikker på at minst 2,5 av de kiloene er borte igjen.

6. Anti Bloat Smoothie

Drikk en Smoothie.

Start dagen med en næringsrik og rensende smoothie!

  • Litt grønnkål og eller spinat
  • 1/2 agurk
  • 1 cm revet, frisk ingefær
  • 2 dl ananasjuice uten sukker
  • 1/2 banan
  • Vann til ønsket konsistens
  • Valgfritt: 1 ss eplecider eddik

Hvorfor funker den?

Både kokos og banan inneholder store mengder kalium. Kalium regulerer sodium nivåene i kroppen, og forhindrer dermed opphopning av vann i kroppen. For mye sodium er ofte en av hovedårsakene til oppblåsthet.

Ingefær er kjent som et anti inflamatorisk krydder. Det virker også avslappende på fordøyelsen.

Eplecider eddik gjør svært lite for smaken på denne smoothien, tvert om, men her har vi noe som virkelig sparker! Så om målet ditt er å redusere en veldig oppblåst mage – don’t skip it!

8. Tenk på fordøyelsen.

Fordøyelsen starter allerede i munnen. Det er meningen at vi her skal tygge maten godt og blande den med spytt slik at det blir lettere for maten å passere gjennom tarmsystemet. Gjør du ikke dette tar det lengre tid for kroppen å fordøye maten og du kan få vond og treg mage. Ta deg tid ved matbordet og tygg maten godt.

9. Spis gode bakterier.

Om ikke du har hevet deg på fermenteringstrenden så er kanskje julen et godt sted å starte, men vi kan også gjøre det så enkelt som å starte med fermentert mat du kjenner fra før av! Yoghurt eller kefir for eksempel er fin mat for en overarbeidet mage.

10. Spist er spist.

Ikke utsett deg selv for dårlig samvittighet og anger.

Hopp rett tilbake i de gode banene igjen, så har faktisk ingen skade skjedd!


Har du lyst til å stemme meg frem som årets trenings/helseblogg kan du gjøre det HER

20. desember 2016 | Ernæring