Torsdager har nesten blitt fast gjærbakstdag.
Jeg skyller på hjemmekontor og dårlig vær. Det er noe med regn og minusgrader som får meg til å drømme om varm og luftig gjærbakst!
Jeg skal gi deg to valgmuligheter til fyll.
Et fettfattig og sunt, et som er sukkerfritt, men nok mest passendes til helgkosen.
Sunt og fettfattig:
20 dadler uten stein (jeg LOVER at det ikke smaker dadler av dette)
1 ss kakao
1 knipe salt
2 ss saft av mandarin
Revet skall av en mandarin
Litt vann. Jeg brukte ca 0,25 dl. Spe på litt og litt.
Kjør alt til en glatt masse med stavmikser eller kjøkkenmaskin.
Sun(ere) sjokoladefyll
70% sukkerfri, mørk sjokolade
50 gram smeltet smør
1 knipe salt
2 ss saft av mandarin
Revet skall av en mandarin
Smelt smør og sjokolade sammen. Rør inn salt, fruktsaft og skall.
Til deigen trenger du:
5 dl lett melk
75 gram smeltet smør
150 gram sukrin melis
1 pakke gjær
1/3 ts kardemomme
700 gram siktet speltmel+ litt til justering og utbaking
(ønsker du litt grovere boller bruk fibramel)
lik gjør du:
Varm opp melk, smør og melis til 37 grader.
Rør ut gjæren og tilsett kardemomme og hvetemel.
Elt deigen godt i minst 10 minutter hvis du gjør det for hånd.
Sett så deigen til heving på et lunt sted 45 – 60 minutter.
Kjevl så ut et stort rektangel.
Bre fyllet ut på halve, og brett den andre delen over. Deigen kuttes i remser på ca 1,5 cm. Snurr og tvinn.
Stekes på 220 grader i 12-15 minutter.
Vil du stemme meg frem som
Årets trenings- helseblogg kan du gjøre det
HER
<3
Desiree
Notater:
#sukkerfri
#bakeutensukker
#smilboller
#sjokoladeboller
#sunneboller
#funksjonellmat
#diamat
#hveteboller
#gjærbakst
#oppskrift
#familiemat
#turmat
#barnebursdag
#bolledag
#sunnbakst
#utensukker
#fettfattig
Åh fy søren, vann i munnen! NAM! Denne må jeg prøve!
Heidi Rimereit: Noe av det bedre jeg har laget 🙂
Nammenam 😀 Disse må bakes i løpet av jula 😉
Disse så aldeles nydelige ut! og super gode <3
HERREGUUD så digg!! De der skal jeg prøve 🙂
Kristin Antiveros: takk <3
Bergensergenser: 🙂
Det så fantastisk ut 🙂
Hvor mye skal det være av sjokolade i alternativ to?