Hvorfor er sunne tarmer veien til god helse, energi og velvære?!

13. mars 2017 | Ernæring

Du visste kanskje ikke at inni din kropp, nærmere bestemt tarmene dine, eksisterer det et eget lite samfunn bestående av over 900 forskjellige typer bakterier. Disse bakteriene er fordelt i forskjellige arter og stammer, og hver eneste art har sin funksjon i kroppen din!

Noen er med på å regulere blodsukkeret ditt, noen hjelper deg til et sterkt immunforsvar, de hjelper deg til å ta opp næring fra maten din, osv, osv. Så som du sikkert skjønner så er de viktige for deg og din helse. Og da er det kanskje ikke så rart at de og tarmen din stadig får mer oppmerksomhet og fokus når det kommer til helse og sunn livsstil?

Men hva skal til for at tarmen din og de gode tarmbakteriene skal trives? 

 

Dette er egentlig ikke så komplisert! De gode tarmbakteriene trives best med et variert kosthold med gode innslag fra frukt og grønt, fiber og probiotisk mat som yoghurt, ost, kefir, fermentert mat (surkål), pickels og surdeigsprodukter. Med andre ord mat som de fleste av oss tenker på som en del av et vanlig, norsk kosthold. Ikke sant? Og siden dette med god tarmhelse får så mye fokus i disse dager  kommer det stadig nye mat trender til, som egentlig er alt annet enn nytt, som fermentert te og collage/gelatin/kraft.

Men hvis tarmene våre har det så godt med vanlig mat hvorfor tenker vi at vi må ta bedre vare på dem?

Vel, sammensetningen av dine gode og dårlige tarmbakterier bestemmes i stor grad av den maten du spiser. Og der de gode tarmbakteriene trives beste med frukt, grønt, fiber, probiotika og ren mat, ja da trives de dårlige med sukker og prossesert mat! De to tingene som vi spiser nesten dobbelt så mye av nå som for femti år siden! Med andre ord er det kanskje ikke så rart at stadig flere får problemer som stammer fra tarmen?

Hva skjer når du får flere dårlige tarmbakterier enn gode?

1.Forskning viser at det er en direkte sammenheng mellom overflod av dårlige tarmbakterier, angst og depresjoner.  Du visste kanskje ikke at størstedelen av ditt lykkehormon Serotonin produseres i tarmen?

2.Overflod av dårlige tarmbakterier påvirker opptak av vitaminer og mineraler.

3.Gir problemer med fordøyelsen. Både for fort og for sakte om man skal si det sånn.

4.Hudproblemer.

5.Oppblåst mage.

6. Lite energi og overskudd.

7.Undersøkelser viser at personer som er normalvektig ofte har en sunnere tarmflora enn de som er overvektige.

9.En dårlig tarmflora spiller også sentral rolle i sykdommer og plager som IBS, kreft i tarmen, fibromyalgi og Crohns. Norske forskere undersøker også om det kan ha sammenheng med ME.

Jeg liker å opplyse, ikke å svartmale. Så heller enn å begynne å tenke for komplisert, tenker jeg at her har vi bare ennå en god grunn til å spise bra mat og ta vare på oss selv!

Fire ting som er bra for deg og de gode tarmbakteriene dine!

1. Stress ned! Jepp, negativt stress påvirker faktisk din fordøyelse og de gode tarmbakeriene negativt. Så nå har du ennå en god grunn til å ta ett lite pusterom i hverdagen!

2. Spis probiotisk mat. Nå har jeg jo alt nevnt noen eksempler, men vi tar dem en gang til : yoghurt, kefir, ost, pickels, fermentert mat,surdeig, kraft og kombucha (fermentert te).

3. Spis fiberrikt, frukt og grønt.

4. Hvis du går på antibiotika – ta tilskudd av probiotika i tillegg!

Jeg vet at det er mange som har lurt litt på hvorfor mange er så opptatt av nettopp tarmen. Jeg håper dette var forklarende på en enkel måte!

Stort Smil

Desiree

 

13. mars 2017 | Ernæring