Sunn mat på billig vis – 13 tips

13. juli 2016 | Livsstil

 

For et år siden gjorde jeg et eksperiment her på bloggen hvor jeg og Vilde skulle leve for under 1000 kroner på uke. For noen høres dette ut som mye penger, for andre lite, men etter en uhøytidlig spørreundersøkelse her på bloggen landet vi på at de fleste bruker 500 kroner i uka, per person, på mat.

Jeg regnet blant annet ut at det koster 612 kroner i uka for en voksen person å følge en av mine kostplaner til punkt og prikke. For noen uker siden dukket spørsmålet opp igjen. Hvordan gjøre sunn mat billigere? Så jeg tenkte jeg skulle dra frem mine beste tips og råd, for å få litt kontroll på matbudsjettet.


Så mine tips:

 


1.


Egg 

er en billig og veldig annvennlig proteinkilde. Og proteiner er nok det som koster mest i kostholdet vårt. 1-2 egg er akkurat passe menge proteiner i et hovedmåltid, mens et hardkokt egg sammen men noen nøtter evt litt frukt er et praktiskt mellommåltid.

Egg kan spises som den er, kokt, stekt, som omelett, wrap eller røre. Du kan også bruke rå egg for å øke proteininnholdet i for eksempel havregrøt eller smoothies.

Wrap laget av egg finner du 
HER


 

og proteinrik havregrøt 
HER

 

 


2.


Havregryn

 er jo en liten superfood i seg selv. Og mer mat for pengene finne man knapt. Tenkt større enn gryn med melk og grøt. Hjemmelaget granola, som tilskudd i smoothien eller hva med et havregrød uten heving? Oppskrift 
HER

 


3.


Bananer 

er neste på min liste. Disse er egentlig ganske dyre i Norge, men mange butikker selger dem til gi bort pris når de begynner å bli brune. Ikke si det til butikken, men det er da de er best!

Kjøp de brune bananene, kutt opp i skiver og frys i poset. 1/2-1 banan i hver. Så har du søtning til sunne muffins, base til smoothies eller bananpannekaker når du fyser på noe godt. Oppskrift på dem finner du 
HER


4. 


Mager kjøttdeig av kylling og svin. 

Dette har kommet på markede det siste året. Altså kjøttdeig med under 10% fett. Disse er ofte vesentlig billigere enn karbonadedeig, under halv pris. Ja, karbonadedeig er et renere produkt, men hvis det er det som stopper deg fra å velge noe sunnere…. ja… I tillegg til dette kan du spe ut kjøttdeigene med proteinrike bønner eller linser. 
DISSE

 kyllingkjøttbollene er faktisk blant leserenes favoritt på bloggen.

 


5.


Frosne bær 

er billigere enn friske. Blåbær får du faktisk ned i 4 kroner for en pose, og her snakker vi skikkelig BLÅbær – ikke disse amerikanske sakene som jeg ikke er sikker på er blåbær engang.


6.


Tilbud.

 Jeg planlegger sjeldent det jeg skal handle. Jeg går inn på butikken, ser hva som er på tilbud også tar jeg det derifra. Laks og svinekoteletter er ting du ofte finner på tilbud. Har du plass i frysa så kjøp så du har til et par ekstra måltider.

 


7.


«Innvandrerbutikker» 

Jeg er ikke helt sikker på om jeg vil vite hvorfor, men frukt og grønt er som regel billigere der. I tillegg finner du spesialtprodukter som chiafrø, kokosolje, hampfrø og spennende nøtter til halv pris!


8.


Meieriprodukter uten smak.

 Altså naturelle. En gresk yogurt kan brukes både til å lage dressing, til tacoen, du kan tilsette sukkerfri saft eller bær, du kan bruke den til å øke proteininnholdet i smoothies, til baking osv, osv. 


9.


Lag mel selv. 

Både mandelmel, kokosmel og havremel kan du lage selv ved å male det i blender eller stavmikser. 


10. 


Velg grønnsaker og frukt som er i sesong


11.


Bruk fryseren flittig. 

Både til rester, egen matproduksjon og når du finner ekstra gode tilbud i butikken


12.


Kjøp stort. 

Du synes kanskje at det er liten vits i å kjøpe en halv kilo gulost når du kun skal bruke 300 gramrevet ost til en rett. Vel produsentene rundlurer deg på pris! Kjøp i større kvanta, til en billigere kilopris. Det er vanvittig mye penger å spare!


13.


Drikk vann. 

Det er gratis.

 

I tillegg til dette er det viktig å huske at mange av de dyrere helsekostproduktene er veldig drøye i bruk. En pose sukrin koster kanskje tre ganger så mye som en pose sukker, men det er mye søtere, så du bruker ikke like mye. Faktisk bare 1/4 del.

Hvis jeg skulle trekke frem 3 helsekostprodukter som jeg tenker er lurt å ha ville det vært sukrin gold, chiafrø og et proteinpulver med vaniljesmak. Da har du tre produkter som varer lenge og gir mange muligheter i matveien. Mange!

 


Følg meg gjerne på Snapchat 

(Fitfocuse) 
for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge 

Facebook 
siden min 


HER

 

Stort Smil

Desiree

 

 


13. juli 2016 | Livsstil

Kommentarer (8)

  1. For et herlig innlegg! Tusen takk for gode tips 🙂 Ønsker deg en fin kveld 🙂

  2. Så mange bra tips! kanon for studenter og unge som ønsker å spise sunnere

  3. DU er bare flink du! Takk for knall bra sider. Jeg anbefaler deg til mange stadig vekk! 😮 )Ha en superduper sommer!Linda

Comments are closed.