reklame Rørosmeieriet
Sukkerfri julekake er en oppskrift mange har ønsket seg opp igjennom årene, og i år har jeg endelig fått tid til å perfeksjonere oppskriften min.
Utfordringen med julekake, synes jeg, er at den veldig fort blir tørr. Men i år har jeg testet å bake med Rørosmeieriet sin Bakemjølk, og som forventet holder julekaken seg saftig! Bakemjølk er syrnet melk laget med Rørosmeieriets unike tettekultur og kjernemelk fra produksjonen av Røros Smør.
Baking er jo på mange måter litt kjemi. Og Bakemjølk kan brukes på flere ulike måter:
Gjærbakst, både søt, fin og grov, blir saftigere og holder seg saftig lengre.
Vaffelrøre og pannekakerøre blir saftigere og røren blir mer stabil og skiller ikke.
Kaker bakt med natron får en luftig, men nesten kremete konsistens, pga reaksjoner mellom syren i melken og natron.
Du får kjøpt Bakemjølk hos Spar, Joker, Meny, Obs, Mega, Extra, Prix og coop marked. I de fleste butikkene ligger den inne som frivillig sortiment og det er derfor opp til butikken å ta den inn. Spør om du ikke finner den.
Ingredienser
- 70 gram smør – smeltet
- 2,5 dl Bakemjølk
- ½ pakke fersk gjær for søtbakst
- 6 ss sukrin gold
- 1,5 ts kardemomme
- 400 gram hvetemel
- 2 dl rosiner
- 1 egg
Fremgangsmåte
- Start med å smelte smør.
- Rør deretter sukrin gold, kardemomme, og Bakemjølk sammen med smøret.
- Smuldre gjæren i det våte og rør den godt ut.
- Tilsett melet og rosinene litt etter litt og elt deigen i minst 10 minutter med maskin. Gjerne elt deigen lengre til du får en smidig deig.
- La deigen heve tildekket på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
- Form deigen til et stort rundt julebrød.
- Legg den på et kledd stekebrett og dekk den til med et kjøkkenhåndkle. La den etterheve i nye 30 minutter.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Pensle med et egg.
- Stek brødet midt i ovnen i ca. 35 minutter, til det er gjennomstekt og har fått en fin farge.
Tips: Snu julebrødet og bank på bunnen. Får du en hul lyd er baksten ferdig.
Stort Smil
Desiree