Spis smartere for å få fart på vektreduksjonen. 5 tips!

15. august 2017 | Ernæring

egen reklame

Kan bestilles hos ark.no HER og norli.no HER

 

Nøkkelen til et vekttap ligger ikke bare i hvor mange kalorier du spiser, det handler også om å gi kroppen nok næring!


For er en kalori alltid en kalori?

Vektreduskjon er i teorien en enkel greie. Du må spise færre kalorier enn du forbruker slik at du kommer i et kaloriunderskudd. Man sier at man trenger et underskudd på ca. 7000 kalorier for å gå ned en kilo fett.

Hvis man da regner på dette vil man komme frem til at en gjennomsnittlig kvinne burde ligge på ca. 1200 kalorier om dagen for å gå ned i vekt.

Teoretisk sett kan man spise mye mat for 1200 kalorier, men kroppen trenger mer enn bare kalorier, den trenger nok næring. Dette er vanskelig å få i seg på kun 1200 kalorier om dagen.


Men er det så viktig med denne næringen da?

Hvis du vil ned i vekt, ja. Denne næringen jeg snakker om (vitaminer, mineraler, proteiner, fett og karbohydrater) styrer nemlig alle prosesser i din kropp, blant annet forbrenningen. 
Få kalorier gir et næringsfattig kosthold, som gjør at forbrenningen ikke fungerer opptimalt og dermed går du ikke ned i vekt.


La oss se på noen løsninger sammen.

1.Hvor mange kalorier burde du spise?

For å få deg nok i løpet av en dag burde du ligge på minst 1500 kalorier. Er du da en gjennomsnittlig kvinne vil dette gi deg et underskudd på ca. 3500 kalorier i uka, som tilsvarer et vekttap på 0,5 kilo. Øker du aktivitetsnivået er det fult mulig å gå ned ca. 1 kilo per uke.

 

2.Tenk kvalitetskalorier.

En kalori er altså ikke bare en kalori. 10 kalorier fra sukker gir ikke kroppen noe næring, mens 10 kalorier fra en brokkoli gir både fiber, vitaminer og mineraler som kroppen trenger.

3.Ha fokus på det!

Å spise nok frukt og grønt er faktisk vanskelig. Sett deg som mål at du skal spise 5 porsjoner a minst 100 gram om dagen. starter du allerede ved frokosten er det større sjanse for at du rekker det i løpet av dagen.


TIPS: 

Frosne grønnsaker er like bra å spise som ferske.

4. Inkluder en sunn fettkilde i hvert hovedmåltid.

Fett er noe vi ofte skyr når vi vil ned i vekt nettopp fordi det inneholder mye kalorier. Her gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Fett er nemlig essensielt for fettforbrenningsprosessen.


En passende porsjon fett til frokost, lunsj og middag er:


– 10 nøtter


– 1/4 avokado


– 2 ss olje


– 1 skive fet ost


– 2 ss fetaost


– 150 gram fet fisk


– 4 ss frø


– 1 håndfull oliven

Nøkkelen er som ved alt – variasjon


TIPS: 

Neste gang du sliter med godis syken prøv å drikke en shot av 1 ss rapsolje sammen med litt juice

5. Fyll på med proteiner.

Proteiner er virkelig kroppens byggestein.

Vi nordmenn er generelt litt for dårlige til dette med proteiner og inntar størsteparten av disse ved middagstider. Akkurat som fett burde du passe på å få i deg en god porsjon til både frokost, lunsj og middag.


Passende porsjon til dagens tre hovedmåltider er:

  • 150 gram kylling, kalkun, biff, svinekotelett, annet magert svinekjøtt.
  • 150 g karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, svinekjøttdeig eller lignende med max 10% fett.
  • 2 egg.
  • 200 g hvit fisk eller skalldyr.
  • 150 g rød fisk.
  • 150 g skyr, mager kesam, cottage cheese, gresk yoghurt, yoghurt naturelle, 0% youghurt.
  • 250 g bønner eller linser.


Mat er ikke «fienden», det er din beste samarbeidspartner på veien mot en flott og sunn kropp, overskudd og energi. 

 

 

Følg meg gjerne på Instagram eller Snapchat (Fitfocus.no) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

15. august 2017 | Ernæring