SPIS MAGEN FLAT | brød

22. januar 2018 | Boller & Brød

Hvorfor ikke kicke igang uka med UKAS BRØD?

Denne gangen har jeg tatt utfordringen fra en leser og laget en ny variant av det populære SPIS MAGEN FLAT rundstykkene mine, og denne gangen stekt det som et brød.

Tusen takk for innspillet! Blir så glad når dere kommer med ønsker og ideer.

Før du får oppskriften på brødet vil jeg si litt om navnet.

 

Brødet er ikke glutenfrie, men er bakt på spelt. Spelt er et mer skånsomt alternativ for fordøyelsen enn for eksempel hvete, og mange med diffuse mageproblemer eller oppblåst mage kan spise dette når det er behandlet riktig. Brødet er melkefritt, inneholder svært lite gjær og består av masse deilige nøtter og frø.

Nøtter og frø bidrar både med fiber til tarmen, et stabilt blodsukker, god metthetsfølelse og sunne fettsyrer som kroppen trenger til så mangt- blant annet fettforbrenning. Men helt uproblematisk er det ikke for alle å spise mye frø, nøtter og korn.

Nøtter og frø inneholder fytinsyre som binner til seg mineraler fra annen mat du spiser, tar det med seg ut av kroppen og ned i do. Ikke bare stjeler det viktig næring fra annen mat, det gjør også maten vanskeligere å fordøye og de viktige vitaminene og mineralene inne i frøet blir mindre tilgjengelig for kroppen. Heldigvis finnes det løsninger.

En løsning er å legge nøtter og frø til bløt i vann med litt salt og eplecider eddik. Minst 8 timer, men gjerne lengre. Dette brødet tar derfor litt tid å lage, men er virkelig verdt det!

Tilslutt sitter du igjen med et deilig brød,  som er godt for fordøyelsen, ikke gir oppblåst mage og med masse lett opptakelig næring til kroppen!

Til 2 brød trenger du:

Ingredienser

 • 1 kg sammalt speltmel
 • 60 g solsikkekjerner
 • 60 g gresskarkjerner
 • 30 g sesamfrø
 • 2 ts salt
 • 1 ts tørrgjær
 • 1 ss honning
 • 2–3 ss eplecider eddik eller surdeig starter
 • 8 dl kaldt vann
 • Kokende vann

Fremgangsmåte

 1. Start med å blande sammen mel, tørrgjær og halvparten av frøene.
 2. Tilsett kaldt vann, honning og eplecider eddik eller surdeig starter
 3. Rør sammen til en lett klistrete deig og la det stå å heve på benken i minst 8 timer (jeg pleier å gjøre dette over natten)
 4. Hell kokende vann over resten av frøene, tilsett en liten skvett eplecider eddik og la også dette stå på benken.
 5. Fordel så deigen i to kledde brødformer, og la det heve i nye 1-2 timer
 6. Hell vannet av frøene og fordel dette på toppen av brødene
 7. Sett ovnen på 250 grader over/undervarme
 8. Stek brødene i 10 minutter
 9. Senk temperaturen til 220 grader og stek videre i 50 minutter
 10. Vend brødene ut av formen og sjekk at de er gjennomstekt ved å dunke på bunnen. De skal da ha en hul lyd. Hvis ikke de er ferdige – stek i nye 5-10 minutter

TIPS: 

Jeg pleier å skjære det ene brødet i skiver å oppbevare i fryseren. To og to skiver sammen. Super enkelt å ta opp kvelden før!

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

22. januar 2018 | Boller & Brød

Kommentarer (3)

 1. Takk for nydelig oppskrift. Har bakt dei for 3.gong i dag, og resultatet er blitt bedre for kvar gong. Brukte ca 1 dl meir vatn i deigen. No lukter det herlig nybakt brød,og ungdommen har allerede smakt på og er kjempefornøyd.

 2. Dette brødet er kjempegodt! Jeg har også litt mer vann i + mer frø og litt valnøtter hvis jeg har. jeg setter dem inn i varm ovn.

Comments are closed.