Søtening; hvilke er egentlig sunne?

3. januar 2017 | Ernæring

De fleste av oss er klar over at sukker ikke er sunt. Nå pleier jeg å si at sukker i seg selv ikke er farlig, men mengden. Som med så mye annet… Problemet er bare at det er lettere å spise seg syk på sukker enn på gulrøtter…

Heldigvis finnes det alternativer for oss som har lyst til å kutte ned på sukkeret, uten å kutte ned på det søte. Og alternativene blir stadig flere flere. Noe som sikkert også er grunnen til at mange spør:

-Er dette virkelig så mye sunnere enn sukker?!

Tjo… Noen kan vi si helt klart er sunnere enn sukker, andre har vært på markede for kort tid til at man kan forutse langtidseffekten av det, noen alternativer er godt skjulte, om ikke helsetrusler, så hvert fall ikke mye bedre enn sukker.

Vi tar en titt på det!

Bilde; Shutterstock


Agave Sirup/nektar

er et naturprodukt som selges i de fleste helskostforetninger. Personlig bruker jeg det i perioder fordi det rett og slett smaker nydelig, men jeg vet å bruke det små mengder. For, denne nektaren inneholder opptil 90% fruktose. Og her er det viktig å ikke dra sammenheng med frukt. For ja, fruktose er fruktsukker, men frukt inneholder svært lite og ikke i konsentrert form som her. Dette er faktisk mer fruktose enn du finner i sirup. Du ville vel ikke helt sirup over grøten din hver dag og tenkt at dette er sunt?

 


Sucralose

er et kunstig søtningsmiddel. Du kjenner det kanskje best som Splenda. Det som er bra med med Splenda er at det ikke tas opp i kroppen. Det passerer rett igjennom kroppen og ned i do. Det som ikke er så bra med sucralose er at det i utgangspunktet er sukker som blir kjemisk behandlet med klor! Fremdeles lyst til å spise det?

En ting er at vi ennå ikke vet langtidseffektene av disse stoffene, en annen ting er at når du spiser suralose, og det på et tidspunkt skal vende tilbake i naturen, så er dette stoffer som ikke brytes ned. Det blir i bekker og vann, og forskere er redd for at dette på sikt kan bidra til miljø forandringer.

Når vi først er inne på kunstige søtningsstoffer som er kjekt å unngå – aspartam og sakkarin. 

Hvorfor er aspartam så skadelig?

Vel, det er et godt spørsmål. Aspartam har vært på markede siden 1980 tallet, og er kanskje det søtningsmiddelet det er forsket mest på! På tross av en rekke beskyldninger og massiv forskning er det ingenting per i dag som kan konkludere med at aspartam er den store stygge ulven, men helsemyndigheter har allikevel satt daglig anbefale dose til 40 mg/kg/dag.

Har du lyst til å lese mer forskning på område finner du en god oversikt her.

Bilde; Shutterstock

Stevia 
kommer kanskje i pulverform, men dette er like naturlig fremstilt som sukker. Og er kanskje det tryggeste alternativet på markede. Stevia er mye søtere enn sukker. Noe man virkelig burde passe seg for når man først begynner å bruke dette i matlagning. Stevia gir ingen kalorier og ingen blodsukkerstigning

Kan barn spise stevia? Ja!


Sukrin 

er også et søtningsstoff som finnes i naturen. Blant annet melon, pærer og druer. Sukrin gir heller ikke ekstra kalorier, ingen blodsukkerstigningog er tannvenlig. Det er store pluss. Smaksmessig er også dette søtere enn sukker. Så prøv deg frem.

Kan barn spise sukrin? Ja!


Vi har flere naturlige søtningstoffer med rare navn. 

Xylitol, sorbitol, and erythritol heter disse. Og du finner dem ofte i tyggis. Disse fremstilles av fermentert (gjærede) sukkerroer eller mais! De er ikke helt kalorifrie, men inneholder langt mindre enn sukker!

 

 


Honning 

kan sikkert diskuteres lenge, da det jo inneholder en god del fruktose og kalorier, men også masse gode saker som jern, kasium, zink, kalium, magnesium, kobber og krom. I tillegg inneholder det flere antioksidanter og ensymer som kroppen trenger. Min mening: et par spise skjeer i en kakeoppskrift eller to gjør i hvertfall ingen skade!

Bananer og eplejuice 

er noe jeg bruker mye i mine oppskrifter. Ja, de inneholder fruktose, men veldig lite sammenlignet med alternativene. 1 banan inneholder 12 gram sukker. 12 små gram! Dette er ikke noe! Og tenk på alt det sunne du får i deg samtidig. Billig er det også.

Noen oppskrifter med banan eller eplejuice?

Hva med denne krydder kaken? Eller disse proteinrike bollene?


Konklusjon?

Alt med måte er alltid en sikker vei, men hvis du bytter ut mye av sukkeret du spiser i dag med naturlige søtningsstoffer skal du være trygg på at du tar gode valg for kropp og helse.

 


Følg meg gjerne på Snapchat 
(Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

 

Stort Smil

Desiree

3. januar 2017 | Ernæring

Kommentarer (4)

  1. Takk for nyttig oversikt!
    Har du noen tanker om Tagatose (Tagatesse)? Jeg er ikke spesielt glad i honning og liker ikke smaken på verken sukrin eller stevia, så jeg har ganske kunnskapsløst begynt å bruke Tagatesse. Har prøvd å lese meg litt opp, men siden jeg i utgangspunktet ikke kan veldig mye om kosthold og helse blir jeg av og til litt usikker…

  2. Jeg bruker fibersirup, men jeg får mye luft i magen av det! Er det et vanlig problem tror du? D:

Comments are closed.