SMILboller; Søte og sunne

24. november 2015 | Godis og kaker

Denne tiden av året er bare kos i mine øyne. Snø, skiturer, varm kakao, god mat og masse bakst. 

Boller kommer langt oppe på min liste, og aller øverst finner du disse søte og sunne(re) bollene!

 

Bollen i seg selv er nemlig sukkerfri og laget med litt mindre smør enn vanlige hveteboller. Men det skulle man virkelig ikke tro! At de inneholder en bitte liten smil sjokolade tenker jeg at man kan tåle i ny og ne, og ønsker du gjøre dem 
ennå 

sunnere kan du bytte ut hvetemelet med fullkorns hvetemel eller siktet speltmel.

Easy PeasyTil ca 8 boller trenger du:

5 dl lett melk

75 gram smeltet smør

150 gram sukrin melis

1 pakke gjær

1/3 ts kardemomme

700 gram hvetemel + litt til justering og utbaking

1 rull med smil sjokolade.

 

Slik gjør du:

Varm opp melk, smør og melis til 37 grader.

Rør ut gjæren og tilsett kardemomme og hvetemel.

Elt deigen godt i minst 10 minutter hvis du gjør det for hånd.

 

Sett så deigen til heving på et lunt sted 45 – 60 minutter.

 

Rull så ut 8 boller.

Smil sjokoladen tilsetter du slik:


Bollene pensles med egg og settes til etterheving mens du venter på at ovnen skal bli varm.

Bollene stekes ved 220 grader i 8 minutter.


Tips: 


Setter du en ildfast form med vann i bunn av ovnen vil bollene bli ennå luftigere og saftigere!


 


Vil du stemme meg frem som 


Årets trenings- helseblogg kan du gjøre det  
HER


<3


Desiree

 

 

Notater:


#sukkerfri


#bakeutensukker


#smilboller


#sjokoladeboller


#sunneboller


#funksjonellmat


#diamat


#hveteboller


#gjærbakst


#oppskrift


#familiemat


#turmat


#barnebursdag


#bolledag


#sunnbakst


#utensukker


#fettfattig

 


24. november 2015 | Godis og kaker

Kommentarer (20)

  1. Dette så kjemep godt ut 🙂 (giveaway konkurranse på min blogg med fine premier, bli gjerne med)

  2. Hei 🙂 Jeg er veldig fan av deg og din blogg, og har selvfølgelig stemt på deg. Likevel ønsker jeg å kommentere overskriften din her . Jeg studerer ernæring og det blir litt feil å skrive søte og sunne boller i overskriften synes jeg. Bollene som riktignok er uten raffinert hvitt sukker, er likevel fulle av raffinert hvetemel og i tillegg litt smil sjokolade(som ikke er sukkerfri) i hver bolle. Det er ikke særlig sunt synes jeg. Dette er slike boller jeg forbinder med helgekos og ikke sunne boller. i beste fall kunne overskriften vært «søte og bittelittegrann sunnere boller» 🙂 . Håper du ser at dette er bare konstruktiv tilbakemelding og ikke kritikk. Jeg er veldig fan av deg og dine fine innlegg. Klem fra meg

  3. Siv: En smil er absolutt ikke usunt, det er min mening, også er det helt greit at andre mener noe annet. Å spise en slik bolle i ny og ne er absolutt bedre enn å spise en full av sukker. Litt hvetemel er ikke farlig, og her er det også alternativer for grovere boller 🙂 Takk for tilbakemeldingen 🙂 Om folk velger å spise denne bollen på en onsdag eller lørdag tenker jeg ikke har så mye og si. Personlig mener jeg at godis og kaker (sunt eller ikke) burde spises i fornuftige mengder, når man har lyst på det. Samme om det er onsdag eller lørdag 🙂 Klem fra meg 🙂

  4. Takk for svar. Jeg er enig med deg i forhold til det andre du skriver, men jeg ser ikke hvorfor disse bollene blir betegnet som sunne, slik du skriver i overskriften. (De er vel ikke sunne når de er såpass næringsfattige og i tillegg inneholder smilsjokolade?)Det var overskriften jeg reagerte på,, ellers er det selvfølgelig opp til hver enkelt hva de vil spise 🙂 Takker ellers for mange fine innlegg og oppskrifter.

  5. Har du tips til gode oppskrifter til slitne studenter som trenger kjapp mat som metter lenge nå i travel eksamenstid?

  6. Hei.Har du regnet ut hvor mye karbohydrater det er pr 100 gram? Pleier du å gjøre det på «dine egne» oppskrifter eller tar du sånn ca?Jeg har også datter med dia1, så derfor jeg spør.Bollene ser nydelige ut. 🙂

  7. Sandra: har ikke kommet så langt ennå, men siden de ikke er laget med sukker tenker jeg at du kan beregne det samme som loff, per 100 gram.

  8. haha, jeg leste først ‘slimboller’ og tenkte NAM. Så for meg at de var sånn deigete og smelta sjokolade inni, ‘bollesjokolade-slim’. Mulig det navnet ikke villel appelert til folk flest da:p

  9. Dette så veldig godt ut, men det blir jo helt feil å kalle disse for sukkerfrie og sunne. De er jo ikke sukkerfrie når du putter skjokolade i de, og sunne er de ikke med så mye hvetemel. Syns det er dårlig å lure folk til at dette er sunt – for mat som dette blir du verken slank eller sunn av…

  10. Ida: for det første må man skille mellom mat som skal spises hver dag og til kos 🙂 dette er kosemat, og siden det ikke er sukker i bolledeigen er disse vesentlig sunnere enn vanlige boller. En smil er ikke fetende eller usunt. Det er heller ikke hvetemel, men som det står kan du bruke speltmel 🙂 sunt er ikke det samme som slank!

Comments are closed.