SLIK TESTER DU MAKSPULSEN DIN | men må du egentlig det?

5. juli 2019 | Løpeskolen, Trening

I det siste har jeg fått veldig mange spørsmål om hvordan man kan teste makspulsen sin. Så i dag hadde jeg tenkt jeg skulle vise deg hvordan du fysisk kan teste makspulsen din selv, hvordan du kan regne deg ut og snakke litt om hvorfor det kan være lurt å vite makspuls, og hvorfor det kanskje ikke er nødvendig for deg i det hele tatt 🙂

Først, hva er makspuls?

Makspulsen er det høyeste antall slag hjertet ditt klarer å slå i løpet av ett minutt.

Dette er ikke trenbart. Makspuls sier altså ikke noe om hvor god form du er i. Makspuls bestemmes av to faktorer alene – gener og alder.

 

Du kan regne ut hva makspulsen din ligger på ved å ta 220 – din alder = makspuls.

Så hvis jeg skal regne ut min makspuls tar jeg 220 – 36 = 184

Men de som følger meg på instagram så resultatet av min fysiske makspuls test – og det ble 191.

Grunnen til at flere og flere går bort ifra estimert makspuls er at den ikke blir helt nøyaktig. Makspuls påvirkes jo ikke bare av alder, men også av gener.  Selv i mitt tilfelle (9 slag feil) så kan det bety at jeg trener i helt feil puls sone når jeg trener. Må man trene etter puls soner? Nei, men om man velger å gjøre det så er det viktig at man vet makspuls.

Man kan også trene i puls soner uten å vite makspuls eller ha pulsklokke. Da trener man utifra hvordan det føles å ligge i de forskjellige sonene. Jeg gjør dette ofte selv, og bruker bare klokka for å bekrefte at det jeg føler rent faktisk stemmer.

Over til makspuls test.

Jeg vil starte med å si at en makspuls teste ikke er noe farlig, det er ikke en gang spesielt hardt – bare de siste minuttene. Noen ting å tenke på før du tar testen:

  • Det kan være lurt å ha med seg noen til å stille på mølla for deg mens du løper.
  • Ha gjerne en hviledag før testen.

 

Du trenger en mølle som kan stilles inn med stigning mellom 5-10%

Testen tar ca 40 minutter.

 

Del 1 – oppvarming 20 minutter:

Sett mølla på 5% stigning

Start med å gå i raskt tempo i 10 minutter

Øk tempoet litt i 5 minutter – det skal fremdeles føles uanstrengt

Øk tempoet i 5 minutter – kjenn at du jobber opp mot moderat intensistet

 

Del 2 – test

3 minutter jobb fra moderat intensitet til høy, men ikke maksimalt. Du skal kjenne at du har kontroll på pulsen og ikke får melkesyre.

3 minutter aktiv hvile (jeg pleier å ta av stigningen, men beholde tempo på mølla)

 

3 minutter jobb med høy intensitet

3 minutter aktiv hvile

 

3 minutter jobb fra høy intensitet opp til maks

Det kan ta lengre enn 3 minutter å nå maks. Husk at du også kan øke stigningen på mølla for å få pulsen opp – det handler ikke ene og alene om å løpe fort.

Om ikke du har testet makspuls før vil jeg faktisk anbefale deg å gjøre denne testen to ganger. Første gang blir ofte en liten test drive. Vent da gjerne en dag før du tester igjen.

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocus.no) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

5. juli 2019 | Løpeskolen, Trening