Se på livsstilen din, din egen vekt og helse. Er det noe du vil gi videre til barnet ditt?

26. februar 2016 | Kropp

 

 


Denne uken har jeg fått en del spørsmål om barn og overvekt. Om barn kan spise maten jeg legger ut på bloggen, osv, osv. 

Når man skal se på barn og overvekt foretrekker jeg å ikke se på vekten. Forvirret? Du husker kanskje ikke tiden i barselgruppen? Hvordan noen babyer var kulerunde, andre spiste og spiste med var bitte små, noen begynner å krabbe flere uker før de andre, mens andre lærer seg å snakke mye tidligere. Vekst og utvikling går i rykk og napp hele barndommen og ungdomstiden igjennom.

Så skal du se på barn og overvekt må fokuset ligge på livsstilen.

En frisk, aktiv 10 åring som spiser sunt, men har noen kilo ekstra vil mest sannsynlig vokse disse av seg. En normalvektig 10 åring, inaktiv, med årlig kosthold og overvektige foreldre er derimot en større bekymring – mener jeg. Denne er nemlig i risikosonen for å bli en overvektig voksen.


Jeg har vært overvektig hele mitt voksne liv. På samme måte som foreldrene mine er overvektige. Jeg spiser den maten jeg selv er vokst opp med, hater å trene og liker å kose meg med mat og godis. 


Slik er livet mitt, men jeg ønsker ikke dette livet for datteren min. Hun skal vokse opp med en aktiv mamma, som vil leke og finne på ting ute. Hun skal lære å like sunn mat. Hun skal få de beste forutsettningene for et godt liv. Hun skal slippe de utfordringene jeg har hatt.

 

Dette er ordene fra en av mine PT kunder. Jeg skulle ønske jeg kunne klare å formidle følelsene hun sa det med, men det er så 
sant. 

Og av og til blir jeg så 
sint!

 For ditt barns fremtidige liv og helse er faktisk ditt ansvar! Så om ikke du klarer å ta tak i ting for din egen del, så gjør det for dem! Jeg ønsker ikke å såre eller provosere, men alt for ofte ser vi kun på oss selv når vi ønsker å endre livsstil. Hvordan skal dette forbedre mitt liv. Se litt utover deg selv også. Hvordan påvirker din livsstil andre mennesker i ditt liv?

 

Jeg vet jeg tramper inn på et følsomt tema for mange, så la meg få lov til å fortelle at jeg kan i stor grad relatere til min egen hverdag. Vilde har en sykdom som krever av oss som foreldre at hun har et sunt kosthold, gode matrutiner og finner fysiske aktiviteter hun har glede av. Hvis ikke vi lærer henne å leve etter en sunn livsstil kan hun få nyreskader, bli blind, bli overvektig, hun kan dø.  Men tar du bort sykdommen så er det fremdeles vår jobb å gi henne det best mulige utgangspunktet i livet.

 Jeg husker da Vilde ble syk. Hvor mange kom ikke bort til meg å sa


Så heldig hun er  som har deg som mamma. Du som kan så mye om kosthold og helse. Du klarer nok fint å legge om kostholdet, osv, osv.

 

Jeg på min side ble litt forundret fordi vi har ikke endret noe!


Kostholdsrådene du får som diabetes passient:

 • Ha et variert og sunt kosthold.
 • Spis regelmessig. Små, hyppige måltider er vist å være gunstig for god blodsukkerkontroll.
 • Spis minst mulig sukker. Matvarer der sukker inngår som en vesentlig del, bør unngås i den daglige kosten.
 • Spis minst mulig mettet fett som finnes i kjøtt og melkeprodukter.
 • Spis mest mulig uraffinert mat slik at innholdet av kostfiber er høyt, for eksempel grovt brød og upolert ris.
 • Inntaket av raskt absorberbare karbohydrater som melk, fine bakervarer, poteter og sukker bør reduseres og erstattes med grovere kornprodukter med høyt innhold av kostfiber.


Dette gjelder da alle? 

Hvis vi ikke følger disse rådene kan Vilde som sagt få flere følgesykdommer, hun kan bli overvektig og hun kan dø tidligere enn normalen.


Men det gjelder faktisk alle!


Vi har masse grønnsaker til middag, ikke fordi det er sunt eller fordi det er bra for Vildes blodsukker, men fordi det skal man. På ukedagene lager jeg ofte sukkerfrie godsaker, ikke fordi Vilde har diabetes, men fordi man spiser ikke sukker på ukedagene. Vi går turer, drar på lekeplassen og gjør aktive ting sammen, ikke fordi at det er bra for insulinfølsomheten, men fordi det er hyggelig å gjøre noe sammen?!


Se på livsstilen din. Er det noe du har lyst til å gi videre til dine barn?

 


Har du barn med overvekt så start med å se på familiens hverdag, kosthold og rutiner. Er du i tvil – oppsøk lege eller helsestasjon.


Barn skal ikke slankes. I de fleste tilfeller må hele familien trå til, innarbeide bedre matvaner og gjøre aktive ting sammen.


26. februar 2016 | Kropp

Kommentarer (10)

 1. Veldig bra skrevet om dette litt vanskelige temaet.Det er godt å bli minnet på det. Vi er ganske aktive med barna og ingen av oss er overvektige men vi har litt å gå på på kostholdet.Ønsker deg en finfin helg.Chris

 2. Anonym: Ikke annet enn at de er parktiske i matboksen 😉 Synes det er et godt valg til en på 3 år 🙂

 3. Helt enig! Og tenk at man som bonus får økt glede, overskudd og selvtillitt som man sender videre til de små når man gjør det riktig 🙂

 4. Kan være greit å presisere at det her er snakk om diabetes type 1. Ikke kost/livsstilsykdommer type 2 diabetes

 5. Mye av det du skriver er sikkert både riktig og ikke minst viktig! Men kjenner jeg blir litt provosert av innledningen din.En overvektig og aktiv 10 åring som spiser sunt kan fint vokse dette av seg med overvektige foreldre og en normalvektig og inaktiv 10 åring som spiser usunt kan likeså godt ha sunne og aktive foreldre!Ja kostholdet spiller en viktig rolle, men personer som bare veier 60 kg kan også leve veldig usunt uten at dette synes!

 6. Det er så sant som du skriver! Hos oss er det kræsj mellom mammaen og pappaen. Jeg mener som du, mens papsen og hans familie mener det er helt innafor med godteri før middag midt i uka, og gir ho både en og to is + sjokolade.Ho er jo også så småspist og kresen på grønnsaker, så må lure inn f.eks på gulrot og tomat i spaghetti og kjøttsaus.. Så hvis du har noen gode middagsretter til barn som er vanskelig å fore, kom gjerne med de 😀 Du er virkelig en inspirasjon når det kommer til livet generelt!

 7. Ida: takk 🙂 skal lage et innlegg på det 🙂 eller kanskje legge det inn som en del av ukemenyen 🙂

Comments are closed.