Saftige 5 kornsrundstykker

3. april 2016 | Boller & Brød

 

Det er søndag og du vet hva som skjer da! Jo, laaaaaang frokost med masse digg! I dag er det egg, pålegg, chiagrøt, kaffe, te og femkorrn-rundstykker som står på bordet. Elsker søndagsfrokoster! Rundstykkene bakte jeg før vi kjørte mot Gaustablikk i går, men disse er laget med skåldet 5-kornblanding, noe som gjør at de holder seg skikkelig saftige i flere dager.



OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Skålding av korn er et must når man ønsker å lage bakst med 
mye 

korn i. Skålding betyr at man bløtgjør kornene i kokende vann før man bruker dem. Og når du tenker deg om så er jeg sikker på at du forstår hvorfor dette gjør baksten så saftig!

Tørre frø og korn trekker væske ut av deigen du putter dem i, mens skålede korn alt har trukket seg fulle av væsken de har liggi i! Så istede for å minske vanninnholdet i deigen øker de det. MOMS!


Så hvordan skålder man korn?

Til denne oppskriften trenger du 350 gram 5-kornblanding. Det får du på butikken. Hell dette over i en bolle og hell over kokende vann til det dekker frøene. Ca. 3 dl. Så er det bare å la det stå til dette har avkjølt seg. Jeg gjør det gjerne dagen før.

 


I tillegg til de skålede kornene skal du bruke:

500 gram Fibra mel (fullkorns hvetemel)

200 gram havremel 

1/2 pakke gjær eller 1 hel pose tørrgjær

 3 dl lunkent vann + 1 dl ekstra til justering

1 ts salt

 


Slik gjør du:

Rør ut gjæren i vann og salt. Rør inn de skåldene kornene, så tilsett mel. Avhengig av hvor «fuktige» kornene dine har blitt kan det være at du må tilsette 
litt 

mer vann. Ikke bli for ivrig, bland inn litt og litt til du har en fast deig.

Uten kjøkkenmaskin må denne deigen knas/eltes i minst 10 minutter, gjerne mer, for at deigen skal heve godt.

Sett deigen til heving i 60 minutter.

Rull så deigen ut til en lang pølse og del den opp i 12 stykker. Rull til rundstykker og sett på et brett.

La disse etterheve mens ovnen blir varm.

Stekes på 220 grader i 15 – 17  minutter.

 

Notater:


#oppskrift


#femkorn


#rundstykker


#skåledefrø


#familiemat


#supersunn


#groverundstykker


#fullkorn

 

 


3. april 2016 | Boller & Brød

Kommentarer (17)

  1. Disse må prøves, så nydelige ut. Antar disse er greie og fryse!? Kan du si noe om antall til et måltid når en er på diett.Du er superflink og veldig inspirerende.

  2. Tusen takk for mange inspirerende innlegg og gode oppskrifter. Lurer på hvordan du lager chiagrøten din. Leter etter en god oppskrift☺

  3. Du brukte ikke alle kornene. Skulle du ha noen på utsiden av rundstykkene? Før eller etter steking??

  4. De ble saftige og gode, og mettende 🙂 Fant ikke 5-korn blanding så kjøpte 4-korn og tilsatte linfrø.

Comments are closed.