Det er søndag og du vet hva som skjer da! Jo, laaaaaang frokost med masse digg! I dag er det egg, pålegg, chiagrøt, kaffe, te og femkorrn-rundstykker som står på bordet. Elsker søndagsfrokoster! Rundstykkene bakte jeg før vi kjørte mot Gaustablikk i går, men disse er laget med skåldet 5-kornblanding, noe som gjør at de holder seg skikkelig saftige i flere dager.
Skålding av korn er et must når man ønsker å lage bakst med
mye
korn i. Skålding betyr at man bløtgjør kornene i kokende vann før man bruker dem. Og når du tenker deg om så er jeg sikker på at du forstår hvorfor dette gjør baksten så saftig!
Tørre frø og korn trekker væske ut av deigen du putter dem i, mens skålede korn alt har trukket seg fulle av væsken de har liggi i! Så istede for å minske vanninnholdet i deigen øker de det. MOMS!
Så hvordan skålder man korn?
Til denne oppskriften trenger du 350 gram 5-kornblanding. Det får du på butikken. Hell dette over i en bolle og hell over kokende vann til det dekker frøene. Ca. 3 dl. Så er det bare å la det stå til dette har avkjølt seg. Jeg gjør det gjerne dagen før.
I tillegg til de skålede kornene skal du bruke:
500 gram Fibra mel (fullkorns hvetemel)
200 gram havremel
1/2 pakke gjær eller 1 hel pose tørrgjær
3 dl lunkent vann + 1 dl ekstra til justering
1 ts salt
Slik gjør du:
Rør ut gjæren i vann og salt. Rør inn de skåldene kornene, så tilsett mel. Avhengig av hvor «fuktige» kornene dine har blitt kan det være at du må tilsette
litt
mer vann. Ikke bli for ivrig, bland inn litt og litt til du har en fast deig.
Uten kjøkkenmaskin må denne deigen knas/eltes i minst 10 minutter, gjerne mer, for at deigen skal heve godt.
Sett deigen til heving i 60 minutter.
Rull så deigen ut til en lang pølse og del den opp i 12 stykker. Rull til rundstykker og sett på et brett.
La disse etterheve mens ovnen blir varm.
Stekes på 220 grader i 15 – 17 minutter.
Notater:
#oppskrift
#femkorn
#rundstykker
#skåledefrø
#familiemat
#supersunn
#groverundstykker
#fullkorn
Comments are closed.