Jeg er så glad for at jordmor sa dette!

16. november 2017 | Sprekere Mamma & Baby

Frem til nå i svangerskapet har jeg gått til oppfølgning hos fastlegen min, men etter å ha følt litt på det har jeg bestemt meg for privat oppfølgning ved Oslo Jordmor og Ultralydklinikk  resten av graviditeten. Hvorfor hadde jeg tenkt å komme tilbake til i ett eget innlegg. I dag ville jeg rett og slett dele noen skikkelig gode ord fra første møte med jordmor Birgitte! Viktige og riktige råd kan nemlig ikke deles ofte nok!

En av grunnene til at jeg har valgt privat oppfølgning er helt klart det å føle seg godt ivaretatt! Jeg sitter med noen vonde erfaringer fra første svangerskap og har nok derfor litt ekstra behov for å ha en jordmor som har tid til å se meg og mine behov midt oppe i det hele. Jeg vil ikke si noe vondt om det offentlige, det er så mange dyktige leger og jordmødre der ute, men dette er siste gang jeg skal gå gravid og for meg er dette et riktig valg.

Første møte på klinikken bekreftet dette. Etter alle rutine prøver tok vi en liten prat om graviditeten så langt, graviditeten videre, tanker og følelser. Birgitte hadde sett innslaget jeg var med på på God Morgen Norge og det var ganske naturlig at samtalen etterhvert gikk mot trening, kosthold og gravide generelt.

Innslag på God Morgen Norge om graviditet og kroppspress

Trening under graviditet er positivt!

Dette begynner å bli gammelt nytt, men på tross av det er det ganske mange myter og usikkerheter rundt dette med graviditet og trening. Det er ikke lenge siden en venninne av meg ble rådet av sin lege å ikke trene de 12 første ukene?! Og jeg får daglige spørsmål fra kvinner som lurer på hva som er «trygt» å trene under graviditet.

-Om man spontan aborterer innenfor de første 12 ukene er det fordi det er noe i veien. Det er like stor sjanse for å spontan abortere mens man sitter på en cafe som fordi man trener.

La oss se på noen andre myter!

GODT TRENTE KVINNER FÅR LENGRE FØDSLER.

Denne hadde jeg faktisk aldri hørt før, men det er et spørsmål som har dukket opp etter at jeg selv ble gravid. Men forskning viser altså at godt trente kvinner ofte har kortere fødsler og færre komplikasjoner enn utrente.

 

MAN KAN IKKE TRENE MAGE UNDER GRAVIDITET.

Jo det kan man fint gjøre, men etterhvert som magemusklene deler seg er det lurt å unngå sit -ups og variasjoner av sit -ups. Mot slutten av 2. trimester skal man også unngå rygg liggende styrkeøvelser, så hvis jeg skal anbefale noen gode mageøvelser som alle gravide kan gjøre er variasjoner av planke og skrå planke gode, trygge valg.

 

Bilde; Monsterfoto

Fordelen ved å trene mens du er gravid:

 • Regelmessig trening styrker og vedlikeholder en god allmenntilstand under svangerskapet og
  bidrar til å forberede kroppen til fødselen.
 • Trening øker blodgjennomstrømming til morkaka.
 • Trening gir endorfiner og lykkefølelse. «Observasjons studier» viser at kvinner som er aktive under svangerskap sjeldnere utvikler svangerskap/barseldepresjoner.
 • Når du trener regelmessig under svangerskapet, øker sannsynligheten for at du fortsetter med en form for fysisk aktivitet etter fødselen.
 • I tillegg til vedlikeholdt eller økt fysisk velvære bidrar fysisk aktivitet blant
  annet til at gravide blir mindre trette og får lavere risiko for åreforkalkning og
  hevelser i armer og ben
 • Kvinner som er fysisk aktive i forbindelse med svangerskapet, har mye å tjene på det. De synes å oppleve et enklere svangerskap, har bedre selvfølelse, opplever fødselen som mindre anstrengende, har flere normale vaginale fødsler, kortere aktiv forløsningstid og færre komplikasjoner i barselperioden.»

Det er så klart en balansegang, men det er viktig å ta vare på seg selv under graviditeten. For meg personlig har trening aldri vært viktigere, nok fordi jeg nå trener av helt andre årsaker enn tidigere <3

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

 

16. november 2017 | Sprekere Mamma & Baby