PROSJEKT MAMMAKROPPEN | 0-1 uke etter fødsel

26. april 2018 | Sprekere Mamma & Baby

Jeg må få starte med å si at dette prosjektet er ganske så grenseoverskridende for meg! Jeg har aldri vært komfortabel med å vise kropp eller dele så alt for mye av meg selv personlig på sosiale medier. Fitfocuse er mer en nettside med masse tips og råd, heller enn en personlig blogg. Men dette prosjektet har jeg tenkt på lenge, og jeg har virkelig gått mange runder med meg selv før jeg bestemte meg for at dette har jeg lyst til å gjøre!

 

For er det en ting jeg får mange spørsmål om så er det dette med å komme i form igjen etter en fødsel. Og jeg har inntrykk av at mange stresser veldig mye med akkurat dette! Samtidig som det er mange som opplever et visst press på å komme tilbake i form, eller i det hele tatt komme i form etter en fødsel!

 

Min personlige mening om dette har jeg skrevet om en gang tidligere. Du kan lese om det HER, men det neste månedene har jeg lyst til å ta dere med på en liten reise. Det er ikke er reise som handler om å komme fortest mulig i form!

Det handler om hva som skjer i kroppen etter at den har vært igjennom en massiv forandring over 9 måneder! Hvordan den uke for uke forandrer seg tilbake, hva som skjer i kroppen, hva du burde ta hensyn til, hva som kan være lurt i forhold til kosthold og så klart også hva som kan være lurt i forhold til trening og fysisk aktivitet.

Vi starter med utgangspunktet – meg en uke før termin.

Og meg i dag – 4 dager etter at jeg ble mamma for andre gang.

HVA SKJER MED KROPPEN?

Det er så klart mye som skjer i kroppen den første uken etter fødsel, og du vil oppleve alt fra blødninger til etter rier, smerter i bekkenet og diverse vondter. 

DET FØRSTE SOM OVERRASKER MANGE ER HVOR STOR MAGEN FORTSATT ER ETTER FØDSELEN. 

Dette kommer først og fremst av at livmoren bruker tid på å trekke seg sammen igjen. Men det som tok ni måneder å bli så stort er som regel tilbake til normal størrelse i løpet av noen uker.

DE FØRSTE DAGENE ETTER FØDSELEN ERSTATTES OGSÅ DEN STORE KULEN PÅ MAGEN AV TO KULER LITT LENGRE OPP! 

Brystspreng (skal ikke forveksles med melkespreng) inntrer som regel 2-4 dager etter fødsel. Mange tror at det er brystene som fylles meg melk, men i realiteten er det økt blod tilstrømning til brystene – for å klargjøre for melkeproduksjon. Noe som resulterer i store, håvene og gjerne vonde bryster.

KOSTHOLD & TRENING

UKE 0-1.

Det burde si seg selv at dette ikke er det som har hovedfokus denne første uken. Men vi tar med noen punkter som kan være lure å tenke på!

 

  • Om du velger å amme er det viktig å være klar over at kroppen din alltid vil prioritere melken og melkeproduksjonen foran deg. Så på mange måter er du ikke ferdig med å «spise for to». Mange opplever økt lyst på raske karbohydrater og litt usunne saker. Det er så klart også helt greit, men sørg for at du også spiser næringsrik mat og nok mat!

 

  • Nok drikke er viktig ikke bare for deg som ammer, men også for deg som ikke ønsker å amme. Fordøyelsen har kanskje vært litt treg under graviditeten. Nå skal den i gang igjen, og nok væske hjelper deg med dette.

 

  • Noen velger å begynne med knipeøvelser allerede denne første uken. Personlig synes jeg man har mer enn nok om ikke man skal tenke på dette også! Kjenn på kroppen, livet og overskuddet! Har du tid og rom så er det bare bra å komme i sving!

 

  • Tøy brystet! Det er blir gjerne mye bæring foran på kroppen i denne tiden. Og det kan være lurt for både god holdning og rygghelse og tøye brystet daglig. Gjerne flere ganger.

 

  • Mange vil gjerne ut å trille så fort som mulig. Begynn med korte turer og se hvordan kroppen har det. Bekkenet ditt har vært igjennom en stor påkjenning både under graviditet og under fødsel. Og for lange turer for fort kan trigge eller forverre disse. Prøv deg heller litt frem på et par turer før du legger i vei!

MEG DENNE UKEN

Jeg har ennå ikke vært på noen trilletur. Jeg kan hverken skylle på bekkenvondt eller fysiske smerter – jeg har bare ikke funnet tid mellom amminger, bleieskift og alt annet som hører denne tiden til.

Det er sikkert mange nye mammaer som kjenner seg igjen når jeg sier at jeg ikke får gått på do når jeg må, spist når jeg er sulten eller drukket en varm kopp te! Men det kommer til å gå seg til – det vet jeg.

Kostholdet har også vært så som så, av akkurat samme årsak 😉 men nå gleder jeg meg virkelig til å komme tilbake til gode matvaner. Jeg håper på å finne tid til å fylle opp kjøleskapet i morgen.

 

Følg meg gjerne på Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Desiree

 

 

 

 

 

 

 

26. april 2018 | Sprekere Mamma & Baby

Kommentarer (3)

  1. Tusen takk for et sunt og flott firedagersmagebilde! Du er et godt forbilde! Lykke til framover, og kos deg med familien din!

  2. Tusen takk for at du deler!! Dette trenger vi alle mann! Et sunt og nydelig firedagers bilde og en sunn holdning til det hele! ❤️

Comments are closed.