Oppblåst mage? 8 grunner og 8 råd

15. november 2017 | Kropp

Det siste året har jeg lagt merke til at stadig flere kommer til meg med problemer rundt mage og tarm. Noen har diagnoser som Chrons, IBS, IBD, forskjellige allergier og intoleranser. Noen har mer diffuse symptomer uten diagnose, mens andre bare opplever mye luft og en bulende mage. Men god tarmhelse betyr så mye for oss, så mye at det nok må bli et eget innlegg eller flere!

Er magen glad har du det bedre!

 

I dag hadde jeg tenkt vi skulle se litt enkelt på det! 8 grunner og 8 årsaker til at man blir oppblåst eller opplever av magen blir vondt og bulende. Jeg vil dele det opp i de mer hverdagslige årsakene til oppblåst mage, og de vanligste helseplagene som kan være grunnen. Er du mye plaget – oppsøk lege!

Bilde: Shutterstock

1. Stort inntak av sukker

Jeg liker ikke å dra frem sukkerarter fra frukt og melk som sukker, men det er greit å ha i bakhode at det er tilstander der folk ikke klarer å bryte ned disse sukkerartene i kroppen, og dermed får fordøyelsesproblemer. Jeg vil helst se på den typen vi spiser alt for mye av – det raffinerte sukkeret. Mye sukker bidrar til sopp og ugunstige bakterier i tarmen, som gir både luft og mageondt – på sikt kan det bidra til mer permanente problemer som candida og en tarm som ikke fungerer. Sukker i seg selv er ikke farlig, men mengden er! Og om du skulle trenge ennå en grunn til å få sukkerinntaket under kontroll, så har du den her.

2. Stort inntak av korn, ris, pasta og brød

Uten å ha noen diagnose er det svært mange som opplever mindre oppblåst mage og større velvære av å kutte ned på brødmat og mat med mye stivelse. Årsaken til dette kan være så mangt.  Mye av denne maten er tilsatt ekstra salt, sukker og gluten, noen reagerer med oppblåst mage på grunn av høyt fiberinnhold, osv. Jeg liker ikke å si at man skal kutte ut ting, men er oppblåst mage noe du plages med kan det være et godt sted å begynne. Prøv å bytte ut den tradisjonelle brødmaten med alt det andre du kan spise! Det er så mye godt!


3. Stort forbruk av tyggis og kunstig søtning

Kunstige søtning kan ved overdrevet bruk kan gi både luft, diare og forstoppelse om hverandre. I tillegg til kunstig søtning får mange luft i magen om de tygger mye tyggis, rett og slett fordi de sluker mye luft mens de tygger. Det samme gjelder kullsyreholdig drikke. Det er kanskje mer logikk i det? Man drikker jo tross alt luftbobler.


4. Stress og lite søvn

Den mest logiske måten å forklare dette på er rett og slett ved å se på det urmenneske vi egentlig er. Når vi er stresset eller går med skuldrene opp under ørene går kroppen vær inn i «fight og flight» modus. Den skjønner ikke at vi ser stresset fordi vi skal rekke hjem for å lage middag, for å kjøre unga på fotballtrening, for å rekke å tømme skittentøyskurven og gjøre lekser før man egentlig burde svare på tjue jobbmail! Den tror fremdeles av vi er stressa fordi vi skal løpe fra en Bronotosaurus, som forøvrig er en gresseter… Og kroppen prioriterer altså ikke en god fordøyelse når den skal løpe fra en Bronotosaurus!


5. Du tygger ikke maten din godt nok

Fordøyelsen er en prosess som starter alt i munn ved at du moser maten, tilsetter enzymer via spyttet og sender signaler til tarmene om at når kommer det jobb til dere. Svelger du unna større matbiter blir disse liggendes lengre i tarmene og danner ugunstige bakterier og gass!


Med disse 5 punktene alene vil svært mange av oss få en bedre fordøyelse, gladere mage, flatere mage og faktisk mer overskudd! Men siden dette med fordøyelse er så i vinden nå om dagene tar vi med oss 3 punkter til.


6. Allergier og intolleranser

Det er jo ikke til å stikke under en stol at det er folk der ute med større plager enn litt luft. Og føler du selv at du har prøvd alt uten å lykkes – da burde du gjøre deg selv den tjenesten å oppsøke en fagperson.


7. Overvekts av bakterier og sopp i tarmen

Bakterier og sopp er en naturlig del av fordøyelsen. Problemene oppstår når det blir dårlig balanse mellom de gode og dårlige bakteriene. Igjen er dette noe som må løses med en fagperson.


8. For lite magesyre

Vi hører ofte om sure oppstøt og for mye magesyre, men det er faktisk vanligere med for lite magesyre! Når du produserer for lite magesyre blir ikke maten brudt like fort ned. Den blir liggende lengre i magen, gjærer og produserer gass. Hva man kan gjøre med dette skal vi se på neste punkt!


For når vi har sett på årsaker til luft i magen må vi også se på løsninger. 

1. Start dagen med en kopp varmt vann med sitron eller eplecider eddik.

Dette har hvert en trend lenge. Den varme vannet gir fordøyelses-systemet ditt en myk start på dagen. Har du først fått vondt i magen vil denne varme drikken også virke lindrende. Mistenker du at du kan ha for lite magesyre er et glass vann tilsatt eplecider eddik før hvert måltid også et godt råd!


2. Kutt litt ned på kornproduktene.

Hånden opp de som har kuttet ut hvetemel i en periode for så å begynne å spise det igjen! Personlig havnet jeg på legevakten etter å ha spise min første bensinstasjonbolle på tre år! Hva putter de i dem?

Om du synes det er veldig drastisk å kutte ut alt av kornprodukter, prøv en periode å styre unne hvetemel og lyse meltyper. kanskje du kan kutte ut mel, og kun bruke korn og kornprodukter?

brokkolisalat


3. Prøv å ha ro rundt måltidene og tygg maten godt.


4. Beveg deg

I min verden kan bevegelse kurere alt! Men seriøst. Kroppen fungerer ikke som den skal når du ikke beveger deg. Igjen tilbake til dette fantastiske fordøyelsessystemet. Det fungerer mye bedre når du er aktiv!


5. Drikk mer vann

Vann er kjempe bra for fordøyelsen og hjelper til med å skylle ulumskheter fortere ut av systemet.


6-7-8 Prøv en av mine 3 anti bloat smoothies til frokost! Du finner oppskriftene HER, sammen med forklaring på hvorfor disse faktisk funker!

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

15. november 2017 | Kropp