JEG skulle ønske jeg hadde visst bedre!

4. oktober 2017 | Ernæring

Er det en snap jeg følger med stor, STOR iver så er det damene bak BareBraBarnemat. To vanvittig kunnskapsrike damer som brenner for sunn barnemat. Og vet du hva?! Jeg skulle virkelig ønske at disse damene fantes da Vilde var liten!

Nå snakker de ikke bare om baby mat. De har vanvittig mange gode tips, råd og synspunkter som absolutt kan overføres til større barn – OG VOKSNE! Men igjen hvor var disse rådene den gangen jeg trengte dem?!

For du trodde kanskje at Vilde er vokst opp på hjemmelaget barnemat og supersunne saker? Nei, jeg fulgte de rådene jeg fikk, og det var ikke mange. Noe som gjorde at Vildes kosthold som liten var veldig likt de aller fleste sitt. Men er det noe i veien med det?! Jeg sitter jo her å sier at jeg gikk i samme fella selv, men nesten ti år senere og mye kunnskap rikere, skulle jeg altså ønske at jeg hadde visst bedre og hadde gitt henne muligheten til å få et sunnere kosthold alt som liten!

For dette er kanskje et av de viktigste poengene disse damene har. Gi barna muligheten!

Vildes usøta bærmuffins, fulle av fiber.

Vilde gikk fra morsmelk, til morsmelk og litt grøt, til morsmelk, litt grøt og middagsglass som liten. Også lurer jeg på hvorfor jeg fikk et kresent barn som ikke likte nye smaker og konsistenser!? Hvorfor skulle hun like det, når hun hadde fått  muligheten til å erfare ulike smaker og konsistenser?!

Du kan kalle de middagsglassene hva du vil, men i det store og det hele smaker de helt likt og konsistensen er den samme. Du kan kalle grøten hva du vil, men de er ganske like!

Gi barna muligheten!

Årene etter at Vilde begynte i barnehagen var egentlig en liten kamp. Nå gikk hun i en kommunal barnehage som nok ikke var blant værstingene, men brødmat, kjipt pålegg og søte kornblandinger var allikevel det som preget kostholdet mest, og som barn flest var det den enkle maten med de enkle smakene hun foretrakk.

Hvordan få barn til å like sunn mat?

Jeg burde nesten kalles en ekspert. For jeg har gjort alt.

 • Involvert Vilde i matlagningen
 • Latt henne velge seg en ny grønnsak på butikken som vi skulle tilbedrede
 • Skjulte grønnsaker og kraft i supper og gryter
 • Sunnere saker i en «usunn» forkledning ( denne med mer eller mindre hell. Den dag i dag hender det at hun ser skeptisk på meg og spør: Er det sunt?! 😉 )
 • Plukkemat
 • Tilby oppkuttet frukt og grønt i stede for godis
 • La henne lage sine egne smoothies
 • Spennende matpakker
 • Osv, osv, osv

Det har vært en kamp! Men når hun ved barnemats buffeten på hotellet i går gikk forbi pizza og friterte retter, og valgte seg poteter, blomkål, brokkoli, kylling og brun saus, ja da føler jeg det som en stor seier! For å gi barnet ditt et sunt kosthold er omsorg, det er ditt ansvar og det er noe av det viktigste du kan gi dem med seg videre i livet.

Jeg lagde noe lignende til Vilde da hun var liten. Hun kalte dem monsterkaker 😉

Anbefaler alle mammaer og pappaer – uansett barnas alder – å følge BareBraBarnemat!

 

Stort Smil

Desiree

4. oktober 2017 | Ernæring

Kommentarer (2)

 1. Ikke allttid hjelper å lage forskjellig mat fra bunnen og gi masse smaker. Min eldste var jeg flink med å lagde mye forskjellig barnemat og han fikk smake masse forskjellig. Spiste alt mulig fram til halvannet – to år, så var det bråstopp. Nå spiser han som en fugl og «liker ikke» noen ting.

 2. Vel, mine barn har aldri fått middagsglass, men spist småbiter av den maten vi hadde til middag. Omtrent aldri spist grøt, men heller brødskive med leverpostei, makrell osv. De fikk smake på ALT vi puttet i munnen fra de var ganske små. Likevel har jeg nå ei som er superkresen og en som spiser nesten alt…..

Comments are closed.