Om høner kraftkoking og billig, sunn mat!

13. oktober 2016 | Middag

Lørdag ettermiddag hang jeg over frysedisken på Meny og lurte på hva jeg kunne diske opp med til middag. Blikket mitt gled fordi en stor, frossen høne. Høns var noe av det beste jeg visste som liten, men i mitt hode var dette dyr mat. Hvorfor jeg trodde det aner jeg ikke. Kanskje fordi hønsefrikase var noe som hørte til sjeldenheten? Jeg skvatt derfor litt da jeg så at en høne på 3 kg kostet 55 kr. 55kr?! Det er jo like mye som en tørr grillkylling?! Høna ble med hjem uten at jeg helt hadde tenkt over hva jeg kunne bruke den til.

Planen skred heldigvis fort frem. Høna skulle kokes, renses også skulle jeg koke kraft av skroget eller skjelletet da. Høres ut som en krevende prosess? Overhode ikke. Høna fikk så vidt plass i en gryte, og der lå den og putret i sin egen kraft i 2 timer. Passet seg helt selv mens jeg så på gullrekka. I en reklamepause fikk jeg renset av alt kjøttet, skroget røyk oppi gryta igjen, litt mer vann også kokte det i 2 timer til.

White chicken


Licensed from:
Ivonnewierink

/
yayimages.com


 

Hva fikk jeg så for de 55 kronene mine?

2 liter med deilig, næringsrik kyllingkraft og masse kjøtt som kan brukes til alt fra salater, suppe og frikase. Halvparten har allerede blitt til deilig søtpotetsuppe! Kommer på bloggen i morgen.

Men først hadde jeg tenkt å vise dere hvordan man koker kraft på høne!

 


Slik gjør du:


 1. Tin høna 

 2. Dekk den med vann og la den stå å småkoke i 2 timer.

 3. Ta høna ut av gryta og rens den.

 4. Legg skroget og skinnet tilbake i gryta.

 5. Ha oppi 1-2 ss eplecider eddik. 

  Dette kan sløyfes, men det gjør at collagenet i skroget slipper taket. Og vi vil ha mest mulig collagen!

 6. Tilsett gjerne noen rotgrønnsaker om du vil.

 7. La det hele stå å småkoke i 2 nye timer.

Kraften kan fryses frem til du skal bruke den til alt fra supper til sauser eller gryteretter.


Hva tenker du om kraftkoking? Noe du vil prøve?


Smil


Desiree

 


13. oktober 2016 | Middag

Kommentarer (18)

 1. Absolutt noe jeg vil prøve! 🙂 hvordan er det med dette kjøttet i forhold til vanlig kyllingfilet på næringsinnhold og smak? 🙂

 2. Dette skal prøves! Kjøpte høne på butikken i forgårs etter å ha sett snapen din og lest litt om kraftkoking litt rundt forbi, gleder meg masse til å teste! 🙂

 3. Hei, skal prøve meg på dette i dag. Men grønnsakene du bruker i kokingen, bruker du dem til noe eller kastes dem? Jeg skal lage frikasse i morgen…

 4. Suzanne: Hehe 🙂 Det var litt grenseoverskridende skal jeg si deg 😉 Men når noe er så enkelt, sunt og billig synes jeg det er viktig å vise det 🙂 Jeg har fått helt dille 😛

 5. Nå ligger Gullhøns-skrog i gryten og putrer til kraft. Gud som jeg gleder meg til hønsefrikassé til middag i morgen! Takk for at du delte det med oss ❤

 6. For å trekke ut så mye godsaker som mulig, trekker jeg krafta i 72 timer. Har kjøpt meg wonderbag, så nå trenger jeg ikke å bite negler fordi ovnsplata står på støtt. Anbefales! Hvis du ikke har gjort det alt, anbefaler jeg å lese om kraftkoking på kraftmamma-bloggen (http://www.kraftmamma.no./kraftkoking-abc/)

 7. Hvordan oppbevares kjøttet etterpå? Kjøleskap? Frys? Hvis første, hvor lenge er det brukanes? Kjempebra tips!!!

 8. Trine Rasch: Jeg pleier å fryse ned halvparten av kjøttet. resten bruker jeg innenfor 3-4 dager 🙂

 9. Hei. Hvilke andre prdukter mener du kan være like bra som høne?
  Jeg er veldig gla i å koke elg og rein og lage sodd med masse grønnsaker i.
  Mvh Rachel

Comments are closed.