Nå blir du ikke feit av sukker!

29. august 2016 | Ernæring

I helgen gikk årets AFPT convention av stabelen. For de som ikke vet hva dette er så er AFPT en av de stedene man kan utdanne seg innen trening og kosthold i Norge, og conventionen byr på spennende workshops og foredrag. 

Denne gangen måtte jeg dessverre stå over. Bryllup og barnebursdag kommer liksom først, men jeg har allikevel fått med meg høydepunktene! Størst oppmerksomhet fikk kanskje Brad Schoenfeld som kunne avsløre at man ikke blir tykk av å spise sukker!

Ok, tenkte jeg, dette er vel ikke nytt? Men la oss nå se hva mannen sier. 


Dette visste jeg fra før av:


  • Sukker fremmer ikke fettlagring sammenlignet med andre typer karbohydrater. 

  • Sukker påvirker ikke hvordan kroppen din forbrenner energi.

  • Du legger på deg like mye om du inntar kalori overskuddet ditt fra fett eller sukker. En kalori er en kalori – uansett hvor den kommer ifra.

  • Så lenge du spiser like mange kalorier som du forbrenner legger ikke friske mennesker på seg.

 

 


Dette var nytt for meg:


  • Sukker påvirker ikke appetitten mer enn andre typer karbohydrater, når det inntas i moderate doser. 

  • «Sugar crashes» er en myte og GI påvirker heller ikke appetitten. 

 

 


OK! Så den gode «nyheten» er at vi ikke blir tykk av å spise sukker, men betyr det at vi kan spise sukker allikevel?

Sugar


Licensed from:
Stocksnapper

/
yayimages.com


 

 


Nei… For uansett hvor spennende ny forskning er, så er det fremdeles sånn at vi blir tykk av to ting:


  1. For mange kalorier

  2. For lite næring


Og hva er det sukker inneholder?


  1. Ekstremt mange kalorier per gram

  2. Absolutt ingen næring!


Mange blir faktisk overvektige og syke fordi de spiser for mye sukker! Ikke fordi sukkeret i seg selv er skadelig, men mengden skaper et kalorioverskudd og et nærings underskudd!

 


Sukker er ikke fetende når:


  1. Du er i kalori balanse (spiser like mye som du forbrenner)

  2. Spiser næringsrik mat

  3. Sørger for å få i deg nok proteiner

  4. Beveger deg

  5. Kos deg med sukker, men med måte 


Så folkens, etter år med spennende forskning på kalorier, lavkarbo, fett og sukker må man jo få lov å smile litt, når det vi en gang lærte på barneskolen, om kostholdstrekanten, tomme kalorier og raske karbohydrater viser seg å stemme – spot on 😉

 

Stort Smil

Desiree


29. august 2016 | Ernæring

Kommentarer (8)

  1. Har nok mye med mengde å gjøre også. Å spise variert og ting med måte. Likte oversikten din over hvorfor man blir tykk (:

  2. Jeg tror nok dessverre sukker er mye farligere enn det du presenterer i dette innlegget. Har du lest «Søtt og farlig»? Skulle gjerne hørt hva du ville sagt om den boken 🙂 Og det er studier på begge sider, men det er vel overveiende flere studier som viser hvordan sukkeret er mer negativt enn f. eks fett? I alle fall slik jeg har forstått det. Og det er veldig mye forskning som støtter at sukker «gir næring» til farlige sykdommer som kreft osv, noe fett ikke gjør.

  3. Har nå spist en halv pose med smågodt heller en hel melkesjokolade mandag til søndag i 12 år uten å bli feit elr syk. Men spiser aldri junk og ikke drikker jeg alkohol. Trener 4 dager i uka å spiser nokså sundt ellers.Man lever nå bare 1 gang, gjør det som gjør deg glad,Og sukker gjør meg glad høhø 😀

  4. Sukker dreper tusner hvert år, og er antakelig den farligste matvaren vi har.Hvis du fikk i deg den mengden du beskriver, så er det ikke farlig. Men problemet er at matvareindustrien tilsetter mye sukker i sine produkter, fordi sukker gjør at maten smaker bedre. Når da folk flest bruker ferdigmat så mye som de gjør, så får du i deg alt for mye sukker. Og hvis du da spiser godteri i tillegg, så går det galt. Sukker er mest sannsynlig årsak til fedme bølgen rundt om i hele verden, som igjen gir mange sykdommer, som folk dør av.

  5. Berre sånn sida det tydeligvis er omgjøre å komme med kommentarer som ikke har noe med det faktiske blogg innlegget her å gjøre ;Men altså man får hull i tenne av sukker.

Comments are closed.