Morgencardio; ja eller nei?

13. august 2014 | Trening

For andre gang denne uka sto jeg opp alt for tidlig for å bli med bonusmammaen min på trening. Kvinnemenneske trener nemlig før jobb tre dager i uka. Før jobb betyr avreise 04:50…

Første dagen bega jeg meg ut på et fullkroppsprogram. Allerede under oppvarmingen skjønte jeg hvordan dette kom til å gå- eller rettere sagt ikke nå.. Men jeg prøvde å ta meg sammen, fullførte og ble enig med meg selv om at alt er bedre enn ikke noe.






Trøtt i trynet.

I dag droppet jeg alle ambisjoner om styrketrening og stilte jeg heller opp på elipcemaskinen. Motstanden økte jeg etterhvert som kroppen kom igang og jeg endte tilslutt opp på 8. Allikevel vil jeg kalle det en økt med lav intensitet. Så tidlig om morningen og uten frokost i magen klarer i allefall ikke jeg å produsere mer enn litt svette på pannen.

Det tar oss over til dagens tema;
Morgencardio.


Hva er morgencardio?

Kondisjonstrening utført på morgenen, oftest fastende.


Hva er det godt for?

Dette skal angivelig booste fettforbrenningen, da kroppens glycogenlagere er lave om morningen, og kroppen dermed ikke har annet valg enn å bruke fett som energikilde under økten.


Men er det effektivt?

Min mening? Ja! og nei….

La meg forklare.

 


Ulemper med morgencardio:

  • Det er en rekke faktorer som påvirker kroppens evne til å forbrenne fett. En av de viktigste er stress og nok søvn! Å dra seg opp i otta for å rekke en rask gåtur før jobb kan derfor ha motsatt effekt på mange.
  • Mindre energi gjør at du ikke klarer å yte under økten. Med litt mat i kroppen, og kanskje noen timer til med søvn, vil du klare å trene med en høyere intensitet, som på sin side gir økt forbrenning, ikke bare under økten, men også etter.
  • Trening ved høyere intensitet vil ikke bare føre til en høyere forbrenning timene etter trening. Det vil også forbedre ditt oksygenopptak.

             Hva skal jeg med et bedre oksygenopptak? Jeg vil bare ned i fettprosent?

 
  Et høyt oksygenopptak er bevist gjennom flere studier å være den viktigste påvirkningsfaktoren i din kropps evne til å forbrenne fett. Jo høyere oksygenopptak, jo høyere fettforbrenning har du!

 


Fordeler med morgencardio:

  • Teorien er bra nok den! Et lavt insulinnivå i kroppen (fordi du ikke har spist på forhånd) gjør at du under selve økten bruker energi hovedsaklig fra fettlagrene dine.
  • Det gir en god start på dagen.
  • Jenter, vi har som regel noen fettlagere som sitter litt bedre enn hos guttene. Kondisjonstrening gir økt blodsirkulasjon, som igjen gjør at fettlagrene slipper noe lettere i disse områdenenår det utføres på fastende mage. Dog vil jeg påpeke at en moderat gåtur på 20-60 minutter etter en styrketreningsøkt vil gi samme resultatet!

 


Konkulsjon?

Min konkusjon er variasjon. Jeg synes morgencardio kan være en god start på dagen, det var det helt klart i dag, men det er altså ikke den eneste løsningen.

Det er mange veier til Rom, dette er en av dem, men jeg kommer ikke til å stå opp før klokka 5 for å trene igjen med det første.

 

– Desiree


#cardio


#morgencardio


#fatburn


#oksygenopptak


#kondisjonstrening


#fettforbrenning


13. august 2014 | Trening