MITT KOSTHOLD | surdeig

12. mars 2018 | Boller & Brød, Ernæring

Nå er det en stund siden jeg skrev om mitt eget kosthold her på bloggen, men om du ikke har fått med deg de tidligere innleggene kan du leser

MITT KOSTHOLD | sitronvann – HER

MITT KOSTHOLD | kollagen – HER(inneholder reklame)

Det siste halve året har jeg bakt mye brød, knekkebrød og pannekaker med surdeig. Hvorfor skal jeg komme tilbake til. Men under flyttingen døde surdeig starteren min! Denne uken skal jeg derfor lage en ny, steg for steg på Instagram. Og da tenkte jeg at det var på tide å skrive litt om surdeig, hvorfor det kan være lurt å velge surdeig og hvorfor jeg velger å bake med det.

Speltbrød med 5 korn

FØR JEG GÅR INN PÅ HVORFOR SURDEIG ER BEDRE ENN «VANLIG» BAKST ER DET KANSKJE LURT Å SI LITT OM HVA SURDEIG/SURDEIG STARTER FAKTISK ER.

En surdeig starter lager du ved å blande sammen mel og vann. Denne blandingen står så på benken over noen dager, noe som starter en naturlig fermenteringsprosess eller gjæring.

Så når jeg sier at surdeig starteren min døde, så gjorde den faktisk det. En surdeig starter er nemlig full av levende organismer som trenger mat og luft og litt kjærlighet 😉

I en surdeig starter kan det leve over 50 ulike arter melkesyre bakterier og 20 ulike gjærarter. Til sammenligning så inneholder gjæren du kjøper i butikken kun en gjærsopp.

 

MEN HVORFOR ER DET SÅ BRA MED ALLE DISSE BAKTERIENE OG GJÆREN?

Noen er skeptiske eller følsomme for mat med mye gjær i. Det er derfor viktig for meg å poengtere at det er over hundre ganger så mange melkesyrebakterier som gjærsopper i en surdeig. Dette er også grunnen til at mange med litt følsomme mager ikke kan spise vanlig brød, men fint kan spise surdeigsbrød.

Ved å bake med surdeig begynner nemlig nedbrytningen av både gluten og tungt fordøyelige stoffer i kornet allerede mens du baker. Denne nedbrytningen er det vanligvis fordøyelsen vår som må gjøre. Men ved å bake med surdeig gjør du altså brødet lettere å fordøye og næringsstoffene i brødet blir lettere for kroppen å ta opp!

 

HVA BETYR DET FOR DEG?

  • Du blir mindre oppblåst av å spise brød.
  • Kroppen din klarer å ta opp mer næring fra brødet.
  • Surdeigsbrød gir lavere blodsukker stigning enn vanlig brød.
  • Det metter lengre.
  • Brødet får lengre holdbarhet.
  • Brødet smaker veldig, veldig godt!

Speltbrød med 5 korn

HVORFOR SPISER JEG SURDEIGSBRØD?

Jeg er jo en liten matnerd! Og alt jeg skal anbefale kundene mine må jeg så klart ha god kjennskap til selv – ikke bare i teori, men praksis.

Personlig har jeg aldri hatt noen «problemer» med å spise vanlig brød og gjærbakst, men da jeg ble gravid opplevde jeg plutselig at fordøyelsen ble kranglete – særlig når jeg spiste brød. Og dette var først og fremst grunnen til at surdeig ble en større del av mitt kosthold.

Etterhvert som jeg har blitt tryggere på bake metoden synes jeg også at det er utrolig gøy å lage mat på denne måten.

Følg med på Instagram denne uken (Fitfocuse) for å bli med på hele prosessen. Fra å lage en surdeig starter til å bake et ferdig brød!

 

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

12. mars 2018 | Boller & Brød, Ernæring