MITT KOSTHOLD : fermentert mat – er det nødvendig?

15. oktober 2019 | Ernæring, Kosthold, kropp & helse

I helgen var jeg med på en inspirasjonshelg med fokus på fermentert mat. Som den lille matnerden jeg er har jeg prøvd meg på ganske mye innenfor denne sjangeren. Både surdeig, hjemmelaget yoghurt, kefir, vannkefir, grønnsaker, kombucha, ja det meste.

Jeg synes det er kjempegøy, og elsker å holde på i perioder, men så dabber det litt av igjen. Derfor synes jeg alltid det er spennende på kurs. For selv om jeg ikke lærte å lage noe nytt, så plukket jeg opp flere smarte tips. Blant annet en helt genial enkel måte å lage kokos yoghurt på!

Men mer om det en annen gang. I dag hadde jeg tenkt jeg skulle si litt om hvilken rolle fermentert mat spiller i mitt kosthold, og hvorfor det er smart å ha fermentert mat som en del av det daglige kostholdet!

 

Du visste kanskje ikke at inni din kropp, nærmere bestemt tarmene dine, eksisterer det et eget lite samfunn bestående av over 900 forskjellige typer bakterier. Disse bakteriene er fordelt i forskjellige arter og stammer, og hver eneste art har sin funksjon i kroppen din!

Mer om dette på foredraget mitt!

Jeg spiser fermentert mat hver dag, og det er jeg ganske sikker på at du også gjør. For fermentert mat er ikke bare surkål og kombucha! Yoghurt, kefir og ost er også eksempler på fermentert mat som tilfører gode melkesyrebakterier til tarmen. Det vi kaller probiotisk mat.

I tillegg er jeg sikker på at du spiser en del prebiotisk mat som får de gode tarmbakteriene til å trives. Det er nemlig grovt korn, frukt, grønt, bær, nøtter, bønner og linser.

Med andre ord får du både tilført sunne melkesyrebakterier til tarmen via «vanlig» mat, samtidig som du nærer disse bakteriene. MEN hva skjer om tarmen er i ubalanse?

Akkurat dette tenkte jeg å ta med i MINI fermenteringskurset som kommer på www.fitfocus.no første uka i januar. Kurset vil inkludere et lite foredrag om tarmhelse, video hvor jeg viser deg hvordan du lager solkål, kokosyoghurt og baker med surdeig. Og så klart et lite kurshefte med oppskrifter.

Om ikke du er medlem, men ønsker beskjed når kurset går LIVE så kan du melde deg på nyhetsbrev HER

Enn så lenge så har jeg lovet å vise hvordan man lager Solkål. Det er egentlig det eneste vi spiser av fermenterte grønnsaker. Det smaker ikke surt som surkål gjør. Heller frisk og litt søtt. Til og med barna liker det!

Du trenger:

Ingredienser

 • 1 kålhode
 • 1/2 ts salt
 • 1 ananas
 • 4 cm frisk ingefær
 • 2 ts gurkemeie
 • 1 rivjern
 • 1 stor bolle
 • 1 tett glass
 • 1 plastpose

Fremgangsmåte

 • Riv opp kålhode og ingefær. Skrell og del ananasen i biter.
 • Ha kålhode og salt i en ren bolle – kna kålen til den slipper vannet og blir bløt.
 • Kna inn ingefær, ananas og gurkemeie.
 • Kom alt over i en glasskrukke, også all væsken. Det er viktig at alle grønnsakene dekkes av den, hvis ikke ville jeg tatt ut litt av grønnsakene. OBS: pass på at det er ca. 3 cm igjen opp til lokket – det gjør ikke noe om det er mer.
 • Nå kommer det viktige, og det er at det ikke skal komme luft til grønnsakene. Dette løser jeg ved å fylle en frysepose med vann og legge ned i glasset – slik at dette forseiler grønnsakene. Så legger jeg lokket opp på – ikke skru til!
 • Så skal glasset stå på kjøkkenbenken eller inne i et kjøkkenskap i 3-4 dager.
 • Lukt på den på dag nummer 3. Begynner den å lukte frisk og syrlig kan du ta ut vannposen, skru på lokket og sette den i kjøleskapet. Hvis ikke la den stå en dag til.

Fant forresten denne filmen på soma.no sine sider. Synes den illustrer fint selv om oppskriften ikke er heeelt som min. Gleder meg til å vise dere resultatet når jeg er ferdig med å filme kurset!

 

https://youtu.be/ia07X6_Ma1I

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocus.no) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

15. oktober 2019 | Ernæring, Kosthold, kropp & helse