MCT

MCT – energi oljen som forbrenner fett?!

28. februar 2017 | Ernæring

Dette innlegget vet jeg det er mange som har ventet lenge på. Beklager! Men dette er faktisk et litt komplisert tema, og jeg har måtte fundere lenge på hvordan jeg skulle forklare dette på en enkel måte!

Vi hopper ut i det!

MCT

Det er ikke veldig mange helsekostprodukter å skue hjemme i mine skuffer, men MCT oljen er ett av dem, og jeg bruker den daglig. På snapchat har dere sett meg bruke den i alt fra havregrøter, smoothie, dressinger og så klart min daglige fett te!

Hvorfor? Er kanskje det spørsmålet jeg får oftest!

Dette er faktisk litt komplisert, men jeg skal prøve å koke det ned!

MCT står for Medium Chain Triglycerides eller mellomlang fettsyre. Fettsyrene vi spiser er mokelyler som består av karbon atomer, liket sammen i kjeder. Hvor lange disse kjedene er varierer så fra fettsyre til fettsyre, men alt mellom 2 og 22 er vanlig.

I vårt vestlige kosthold spiser vi mest LCT – Long Chained Triglycerides eller lange fettsyrer. Disse har 12 til 18 karboner. Mens MCT kun har 6 til 10. Og det er dette faktumet som gir oljen en rekke unike egenskaper!

La oss se på dem!

 

MCT forbrennes fortere! 

Fordi MCT olje består av kortere kjeder forbrenner kroppen det fortere enn andre typer fett! I stede for å lagre kaloriene i MCT oljen i kroppen som fett før det blir brukt som energi, blir kaloriene satt i bruk umiddelbart og forbrent fort. Det er derfor MCT også kalles for energi olje.

MCT inneholder færre kalorier.

MCT inneholder også færre kalorier enn andre typer fett. Det sammen med det faktummet at MCT sjeldent lagres i kroppen som fett gjør det til en super fettkilde om vektkontroll og reduksjon er målet. For kroppen trenger fett for å forbrenne fett!

Øket fettforbrenningen.

Så MCT inneholder færre kalorier enn annet fett, det forbrennes raskere og det er godt dokumentert at MCT øker kroppens evne til å forbrenne fett og forhindre vektøkning!

Virker betennelsesdempende.

Gir penere hud og motvirker kviser.

Reduserer risiko for diabetes type II og metabolsk syndrom.

Bedre humkommelse.

 

Personlig opplever jeg at det gir meg god energi og at jeg holder meg mett lengre. Dette gjelder så klart ikke bare MCT, men når jeg husker å spise nok fett generelt!

Hva er nok fett da?

Dette er kjempe individuelt! Og kommer ann på så utrolig mye! Personlig spiser jeg 1-2 ss av en eller annen type fett 3-4 ganger om dagen + det fettet jeg får i meg via mat (fett fisk, meieriprodukter, egg, osv)

Hvor får man tak i MCT?

MCT er så klart ikke bare noe du finner på en flaske. MCT fettsyrer finner du også i cocosa eller kokosfett, så om du vil ha et produkt du kan bruke til flere ting ville jeg kanskje kjøpt det. Det er også litt billiger.    Men mest MCT får du altså fra MCT olje!

 

Jeg kjøper min fra soma.no

Du finner MCT oljen HER (affiliate linker)

MCT

 

 

 

 

 

 

 

 

Fettforbrenning

28. februar 2017 | Ernæring

Kommentarer (2)

  1. Takk for nyttig info! Du skriver at du kan også få dette fra Cocosa (mest sannsynlig mindre mengder tipper jeg), men hvordan er det med de to forskjellige cocosa typene? Du har den grønne som er pure og extra Virgin. Hva er best av disse? Jeg vil nemlig ha i meg kokosolje pga det du har skrevet om over her, men kjøpte en kilo med en olje som skal være tilsvarende til den brune, altså nøytrale oljen til cocosa. Var det feil av meg med tanke på at jeg helst vil bruke dette nesten som et kosttilskudd? Vil gjerne ha det til matlaging så derfor valgte jeg denne, men om det er bedre å ta en skje med MCT olje eller extra Virgin vil jeg gjerne det. Bare litt sent nå, med tanke på kiloen i kjøleskapet, haha!

    Hadde satt stort pris på svar, da jeg har lett og ikke funnet ut av det selv :/

Comments are closed.