Er proteinbar sunt?

Matdetektiven; Proteinbarer – er de egentlig sunne?

23. mai 2017 | Ernæring

Proteinbarer har aldri vært min greie. Jeg får i meg nok proteiner gjennom kostholdet mitt og fyser jeg på noe godt så er dette sjeldent et alternativ for meg.

De siste årene har utvalget av proteinbarer eksplodert, og produsentene gjør en god jobb når det kommer til smak på disse barene. For mange har de etterhvert blitt ett naturlig alternativ til både frokost, mellommåltid og kveldskos. Men det er en jungel der ute, og dessverre så finnes det barer som ikke er stort bedre enn din favoritt sjokoladebar…

I dette innlegget har jeg valgt å sammenligne proteinbarer med Snickers.

Er proteinbar sunt?

At en proteinbar inneholder flere proteiner enn en Snickers er det ingen tvil om! En Snickers inneholder 3.2 gram proteiner. En proteinbar inneholder alt mellom 20 til 50 gram.

Men er det bare proteininnholdet som avgjør om proteinbaren er sunnere?Hva med kalori innholdet i en proteinbar? Inneholder den sukker? Hva er den i det hele tatt laget av? Har du tenkt på dette? Eller bare kjøpt den – trygg på at dette skal jo være sunt?

Er proteinbar sunt?

Jeg skulle gjerne ha dratt med meg et stort utvalg av proteinbarer hjem, men jeg har valgt å vise deg tre forskjellige barer. Jeg skulle ønske jeg kunne si at disse var unntaket, men neste gang du kjøper en proteinbar – ta en titt på innholdslisten først.

Ved første øyekast ser dette ut som et bra alternativ! 21 gram proteiner, og på diverse nettsteder reklamerer de med at den kun inneholder 2,5 gram sukker. La oss ta en titt på næringsinnholdet!

Energi: 236 kcal / 989 kJ
Fett: 10,8 g
– herav mettet fett: 5,3 g
Karbohydrat: 21 g
– herav sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 0,8 g
Protein: 21 g
Salt: 0,25 g

Proteinblanding 35 % (kollagenpeptider, melkeprotein,valleproteinisolatsoyaproteinisolat), melkesjokolade med maltitol 28 % (maltitol, kakaosmør, fuktgiver: glyserin, karamellfyll 12 % (maltitolsirup, hvit sjokolade med maltitol (maltitol, kakaosmør, helmelkpulver, emulgator: solsikkelecitiner), fuktgiver: glyserin, myseproteinkonsentrat, farge: karamell, emulgator: soyalecitiner), peanøttbiter 12 %, vann, soya crisps (soyaproteinisolat, fettredusert kakaopulver, tapiokastivelse), palmfett (RSPO kvalitet), smaksstoff, salt, søtningsmiddel: sukralose. Kan inneholde spor av nøtter, gluten og egg. Overdrevent forbruk kan ha en lakserende effekt

Positivt:

Godt innhold av proteiner og lite tilsatt sukker.

Negativt:

Selv om denne inneholder lite tilsatt sukker inneholder den store mengder at det kunstige søtningsstoffet maltitol. Maltitol påvirker ikke blodsukkeret like mye som sukker, men det påvirker blodsukkeret.

Tilfører kroppen mange tomme kalorier (les lite næring) akkurat som en Snickers gjør.

OBS:

En proteinbar inneholder 236 kalorier. En Snickers bar inneholder 182 kalorier

Innhold  per bar (60g)
Energi  241 kcal
Protein  20 g
Karbohydrat  23 g
-hvorav sukker  21 g
Fett  7,8 g
-hvorav mettet  3,4 g
Salt  0,011 g

Innhold: Myseproteinisolat (fra melk), glykosesirup, fruktosesirup, 11% mørk sjokolade [kakaomasse, sukker, kakaosmør, emulgeringsmiddel (soyalecitin), aroma], overtrekk [Sukker, vegetabilsk olje og fett, fettredusert kakao, skummetmelkpulver, emulgeringsmiddel (soyalecitin), aroma], kollagen hydrolysat, rapsolje, 2% kakao 10/12, 2% kakaonibs, vann, emulgeringsmiddel (soyalecitin), aroma, salt.

Allergener: melk, laktose, soya

Positivt:

Godt innhold av proteiner

Negativt:

Inneholder store mengder sukker.

Tilfører tomme kalorier.

OBS:

En proteinbar inneholder 241 kalorier. En Snickers bar inneholder 182 kalorier

Innhold  per bar (55 g)
Energi  199 kcal
Protein  20 g
Karbohydrat  15 g
-hvorav sukker  1,6 g
Fiber  4,7 g
Fett  7,7 g
-hvorav mettet  5,1 g
Salt  0,5 g

Melkeprotein, fuktighetsbevarende middel (glyserol), melkesjokolade (16 %) (søtningsmiddel (maltitoler), kakaosmør, helmelkspulver, kakaomasse, emugleringsmiddel: soyalecitin, aromaer), isomaltooligosakkarider, kollagenpeptider, kokosflak (6 %), vann, soyakrisp (soyaproteinisolat, kakao, tapiokastivelse, salt), palmeolje, aromaer, søtningsmiddel (sukralose, acesulfam K)

Inneholder søtningsmiddel: sukralose, acesulfam K, maltitoler

Positivt:

Godt innhold av proteiner og lite tilsatt sukker.

Inneholder færre kalorier enn mange andre proteinbarer på markede

Negativt:

Selv om denne inneholder lite tilsatt sukker inneholder den store mengder at det kunstige søtningsstoffet maltitol. Maltitol påvirker ikke blodsukkeret like mye som sukker, men det påvirker blodsukkeret.

Tilfører kroppen mange tomme kalorier

Betyr dette at proteinbarer er usunt?

Både JA og NEI!

  • Hvis du velger å spise proteinbarer i stede for en Snickers vil jo dette tilføre kroppen ekstra proteiner, noe som er flott om du trenger ekstra proteiner! Personlig vil jeg ikke valgt å tenke på en proteinbar som et måltid med mindre du spiser det sammen med noe annet, da den ikke tilfører kroppen noe særlig næring.

 

  • Hvis du spiser proteinbarer for å døyve sukker trangen eller spare litt på kaloriene kan det være at du gjør deg selv en bjørnetjeneste. Neste gang du vurderer å kjøpe deg en sjekk først:
  1. Kalori innholdet
  2. Sukker innholdet
  3. Hvilke søtningsmiddel er brukt

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

 

23. mai 2017 | Ernæring

Kommentarer (1)

  1. Veldig bra innlegg. Fort gjort å tenka at disse er sunnere enn di egentlig er

Comments are closed.