Vaniljesaus ZERO

Mat detdektiven; Blir du egentlig lurt av vaniljesaus ZERO?

14. mars 2017 | Ernæring

På snap i dag fortalte jeg at jeg skulle hjem å bake noe sunt og godt søtet med Vaniljesaus ZERO. Det tok ikke mange minuttene før det ramlet inn meldinger! Om ikke jeg hadde sett matkontrollen og at dette bare var lureri!

Jo, så klart jeg har sett matkontrollen, og mens jeg så det klødde jeg meg litt i hode over all den flotte infoen de kom med, men kanskje særlig over den infoen de ikke kom med. Men sånn er det vel med TV, for at det skal være bra TV så er det kanskje best å male vår fargerike verden litt sånn sort og hvitt. Men det er jo litt dumt da. For verden er jo ikke sort og hvit.

La oss ta en litt objektiv titt på Vaniljesaus Zero!

Vaniljesaus ZERO

Det første den ble beskyldt for var å inneholde mange kalorier.

Jo, en hel boks gir ca. 500 kalorier, men den inneholder fremdeles 60 kalorier mindre per 100 gram enn orginalen. Jeg vil våge å påstå at en normal porsjon vaniljesaus er 1 dl. Zero gir da 96 kalorier mens vanlig gir ca. 150.

Så her vil jeg si at Zero er et sunnere alternativ.

Den inneholder jo sukker!

I matkontrollen sa de at den inneholder 11 sukkerbiter, noe den så klart ikke gjør! Men hovedingrediensen i vaniljesausen er helmelk og fløte. Disse to inneholder sukkerarten laktose, og derfor gir 100 gram av vaniljesausen deg 4,2 gram sukkerarter.  Akkurat som melk gir deg 7,2 gram sukkerarter per 100 gram.

Er det noen som vil si at melk inneholder sukkerbiter?

Jeg er ganske sikker på at de fleste vil si nei.

Matkontrollen påpekte at flere produkter merket ZERO inneholder alternativer til sukker som påvirker kroppen på samme måte som sukker.

Men vi kan ikke skjære alle over en kam! Man kan si mye om søtningstoffene i vaniljesaus ZERO, men det er ikke påvist at de påvirker blodsukkeret. De er også på listen over de søtningsmidlene som anbefales diabetikere, nettopp av den grunn.

Den er søtet med aspartam og acesulfam K!

Jeg vet at mange ser dødninghoder når de hører dette. Personlig unngår jeg ikke aspartam, men jeg er mitt forbruk bevist, akkurat som jeg er med så mye annet.

Aspartam har vært på markede siden 1980 tallet, og er kanskje det søtningsmiddelet det er forsket mest på. Og å tross av en rekke beskyldninger og massiv forskning er det ingenting per i dag som kan konkludere med at aspartam er den store stygge ulven, men helsemyndigheter har allikevel satt daglig anbefale dose til 40 mg/kg/dag.

Har du lyst til å lese mer forskning på område finner du en god oversikt her.

Hva kan man konkludere med?

At den inneholder færre kalorier enn orginalen og at den ikke er tilsatt sukker. Er den sunn? Det tenker jeg er opp til hver enkelt å bestemme.

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

14. mars 2017 | Ernæring

Kommentarer (1)

Comments are closed.