MAGETRENING UNDER GRAVIDITET OG TIDEN ETTER | dos and don`ts

15. mars 2018 | Sprekere Mamma & Baby

Selv om det er ti år siden jeg gikk gravid sist husker jeg disse siste ukene før termin godt… Søvn? Oppskrytt! Kynnere? En konstant tilværelse! Nedpress? Check! Lei? Oh, yeah…

Vel, det er vel bare å bli vant til våkenettene..for her sitter jeg kl.03:30 og blogger…

 

Etter noen hektiske uker med flytting har det blitt så som så med trening på denne kroppen. Det er viktig å være klar over, gravid eller ei, at trening noen ganger virker mot sin hensikt. Så om du pleier å ha dårlig samvittighet fordi du faller ut av rutinene i hektiske perioder av livet – dropp det.

Hold deg aktiv, gjør det som du føler bygger overskudd og hopp tilbake til gode vaner så fort som mulig. Ingen skade skjedd.

Tilbake til rutinene er virkelig noe jeg ser frem til. Faktisk så mye at jeg må minne meg selv om at det ikke bare er å få ham ut og så hoppe tilbake der jeg slapp. Kroppen har gått igjennom en massiv forandring de siste ni månedene, og det er helt naturlig at det tar litt mer enn noen uker før man kan forvente at kroppen er klar for de samme utfordringene som tidligere.

Akkurat det hadde jeg tenkt jeg skulle si litt om i dag. For er det noe jeg har fått mange spørsmål om under graviditeten så er det magetrening og delte magemuskler!

 

I 6. svangerskapsmåned.

Bilde: fotografmaciej

Etterhvert som babyen vokser vil magemusklene skille seg under graviditeten. Dette skjer gradvis og er helt naturlig. Etter graviditeten skal så klart disse tilbake på plass. Hvor lang tid dette tar er individuelt, men hvordan du trener både før, under og etter graviditeten påvirker denne prosessen.

 

UNDER GRAVIDITET:

Når du når andre trimester er det svært lite hensiktsmessig å trene mage. Å trene andre deler av core muskulaturen kan absolutt være lurt, men akkurat de rette magemusklene har det best med å få være i fred.

Hvorfor?

Jeg vil starte med å si at de lærde strides. Og de strides fordi utfallet av magetrening under graviditet er svært individuelt både fra person til person, men også fra graviditet til graviditet. Men det de er enige om er at alle øvelser hvor du cruncher magen (som i sit-ups) burde unngås da disse gjør glippen mellom magemusklene større.

Personlig har jeg gjort en del plankeøvelser og variasjoner av planke under graviditeten.  Det du skal være oppmerksom på er hvordan magemusklene dine «oppfører» seg under trening. Hvis du ser at det buler ut midt på magen (mellom de rette magemusklene) er dette et tegn på at du burde velge en lettere variant av øvelsen, eller en helt annen øvelse. 

Hvilke øvelser er trygge?

Igjen må du være oppmerksom på hvordan kroppen din responderer på øvelsene du gjør. Alle er forskjellige.  Opplever du en bul mellom de rette magemusklene så velg en annen type øvelse. Men gode øvelser som under graviditet, som styrker bekken og korsrygg er blant annet disse.

HVA GJØR MAN ETTER GRAVIDITET?

I de aller fleste tilfeller lukker magemusklene seg igjen etter graviditet, men tegn på at de ikke har gjort det er:

  • At man har fått en «ekstra» mage på høyden med navlen.
  • At man er litt ekstra bløt på magen.
  • At man fremdeles ser gravid ut.
  • Noen kan se at man har en bul midt på magen når man strammer musklene.

Dette kan gi smerter i korsrygg, vondt bekken, inkontinens, nedsykning, brok, forstoppelese og dårlig holdning.

Hva burde man gjøre?

  • Vent med å starte opp trening til du har fått klarsignal fra lege. Gåturer og øvelser du får med deg fra sykehuset er det bare å starte opp med så fort du føler lyst og overskudd.
  • Begynn med øvelsene som du har fått presentert ovenfor. Dette er øvelser som styrke mage/core fra innsiden og ut. Akkurat som under graviditet skal du være obs om du ser en bul mellom magemusklene. Det er det beste tegnet på at du ennå ikke er klar for akkurat den øvelsen.
  • Husk at kroppen din har vært igjennom en massiv forandring de siste 9 månedene. Dette er helt naturlig, og så lenge du lytter til kroppens signaler og  trener på riktig nivå vil kroppen jobbe seg tilbake helt naturlig – i de aller, aller fleste tilfeller.
Bilde: fotografmaciej

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse). For mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

15. mars 2018 | Sprekere Mamma & Baby