Karbohydrater

Hvorfor er det lurt å kutte ut karbohydrater når du vil ned i vekt?

4. februar 2017 | Ernæring

Eller er egentlig det?

I mange år har fett vært den store helseskurken og fikk skylden for vår voksende overvekt. Nå vet vi heldigvis bedre! Fett er nemlig viktig for flere av kroppens funksjoner som forbrenning, opptak av vitaminer, og hormonbalanse. Hjernen trenger fett, fett beskytter indre organer, holder oss varme, osv.  Så vi fant en ny synder – karbohydratene! Men er karbohydrater virkelig så farlige som vi skal ha det til?

Karbohydrater

Personlig er jeg skeptisk til å kutte ut et helt makronæringstoff.

Vi har kun tre. Karbohydrater, proteiner og fett.

Og selv om kroppen kan få den energien den trenger fra proteiner og fett alene, inneholder karbohydratkilder viktige mikronæringsstoffer (vitaminer, mineraler, antioksidater) som kroppen trenger.

Når det er sagt er karbohydratene ofte det første jeg kutter ned på når jeg lager kostplaner til mine kunder som vil ned i vekt!

Hvorfor?

Fordi veldig mange spiser for mye karbohydrater i forhold til hva de trenger, og ofte kommer disse karbohydratene hovedsakling fra brød, poteter, knekkebrød og pasta. Så uten å snakke om mer eller mindre karbohydrater bytter jeg mye av dette ut med andre karbohydratkilder som grønnsaker, frukt og bær.

Hvorfor?

Fordi disse kildene gir kroppen flere mikronæringsstoffer, metter lengre og inneholder færre kalorier. Og nettopp der ligger sakens kjerne – mindre kalorier, mer næring.

Alt dette er kilder til karbohydrater. I tillegg kommer frukt, bær, pasta, ris og sukker. Hvilke velger du i det daglige?

 

Så mitt svar er?

Om du ønsker å gå ned i vekt er det ingen grunn til å kutte ut karbohydrater så lenge de er en del av et fornuftig kosthold. I stede for å fokusere på hva du ikke skal spise vil jeg råde deg til å tenke mest på de tingene du burde spise mere av:

Spis nok proteiner.

Veldig mange sliter med å få i seg nok proteiner i løpet av en dag. Magre proteiner metter lenge, inneholder lite kalorier og gir et stabilt blodsukker.

Som en tommelfinger regel burde dagens 3 hovedmåltider inneholde ett av alternativene under.

Proteiner:

 • 150 gram kylling, kalkun, biff, svinekotelett, annet magert svinekjøtt.
 • 150 g karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, svinekjøttdeig eller lignende med max 10% fett.
 • 2 egg.
 • 200 g hvit fisk eller skalldyr.
 • 150 g rød fisk.
 • 150 g skyr, mager kesam, cottage cheese, gresk yoghurt, yoghurt naturelle, 0% youghurt.
 • 250 g bønner eller linser

 

Spis fett.

Fett har heldigvis fått et bedre rykte de siste par årene. Kroppen trenger fett, og spesielt når du ønsker å få mindre fett!

Velg kilder fra planterike og fet fisk, da det ofte er disse fettsyrene vi får for lite av.

En porsjon fett tilsvarer :

 • 2 ss planteoljer
 • 1/2 avokado
 • 5 valgfrie nøtter
 • 3 ss pinjekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø, linfrø, chiafrø, ol.

 

Spis nok grønnsaker :

Kropp er kjemi, og det er derfor folk faktisk studerer på skole i årevis for å kunne hjelpe andre til en sunnere helse.

Den treninger alle sine vitaminer, mineraler, fettstyrer, aminosyrer, antioksidanter, osv for å kunne fungere opptimalt. Samtidig er den utrolig tilpassningsdyktig når den ikke får det den skal!

Men denne tilpasningen er ikke alltid like velkommen hos oss.

Ta for eksemple et så kjent mineral som magnesium. Denne er essensiell for over 300 prosesser i kroppen. Blant annet er den med på å holde blodukkeret stabilt. Et stabilt blodsukker har direkte sammenheng med fettforbrenning.

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

4. februar 2017 | Ernæring