Løpeskolen; Tipsene, appene og øktene som gjør løping til en lek

28. desember 2016 | Løpeskolen

 

Løping har med årene blitt noe av det beste jeg vet. Det er en stor interesse både privat og i jobbsammenheng. Men det har ikke alltid hvert sånn, og jeg kan godt forstå hvorfor mange har et lite hat/elsk forhold til jogging.

Om du bare snører på deg et par joggesko og løper bortover veien uten mål og mening kan jogging være både tungt, kjedelig og vondt. Ikke noe som frister til gjentagelse. Og det er synd! For jogging er ikke bare godt trening, det kan også være morsomt og motiverende, ja rene terapien!

Foto; Trimtex

La oss se på hvorfor løping er en god treningsform.

Løping er godt for kroppen
Du styrker både hjerte, lunger, ben, rumpe, core og benbygning når du løper.


Løping er effektivt
Løping er en av de mest energikrevende treningsformene! 20-30 minutter løping ved høy intensitet forbrenner godt med kalorier samtidig som det bygger kondisjon. Viste du at det direkte sammenheng mellom god kondisjon og god fettforbrenning også?


Løping gir bedre kondisjon som reduserer risikoen for livsstilssykdommer
God kondisjon senker blodtrykket, og reduserer sjansen for blodpropp og hjertestans.


Løping styrker skjelettet

Når du løper og går bærer du din egen kroppsvekt. Det vil si at du må flytte din vekt med ganske stor kraft for hvert skritt du tar. Dette styrker skjelettet ditt, og vil blant annet bidra til å minske faren for benskjørhet.


Så noen tips som er gode å ha i ryggsekken!


1.Riktige sko.

Dette er så viktig at jeg ikke kan få sagt det nok ganger! Du kan trene i joggesko, men du kan ikke jogge i vanlige treningssko. Gjør kroppen din den lille tjeneste og invester i ordentlige sko.

 

2. Fokuser på tid, ikke distanse.

En veldig vanlig nybegynnerfeil er å begynne å jobbe seg opp mot en viss distanse. Typisk 3-5-10 kilometer.

Start med 30 minutter, sett deg som mål å jogge disse 30 minuttene sammenlagt. Til å begynne med må du nok veksle mellom å gå og jogge, men formen vil komme seg raskt – ikke fortvil.

 

3.Varm opp.

Start alltid med en god oppvarming. 5 minutter er det som skal til for å unngå kjedelige skader som beinhinnebetennelse.

Start med å gå raskt, stopp opp, ta noen tåhev, jogg lett, noen nye tåhev, løp litt på stedet og spark deg selv i rumpa, tåhev igjen, så er du klar.

 

4.Nedtrapping.

Når vi først snakker om det.

Bruk gjerne 10 små minutter stil å gå deg ned og tøye ut etter en løpetur. Fokuser på Hofteledsbøyer, forsidelår, legg, rumpe og bryst.

Ikke bare er det skadeforebryggende, det kan gjøre deg til en bedre løper og det føles godt.

 

5. Bygg opp basen din først.

De som har fulgt med i løpeskolen vet at jeg er glad i både bakker, trappeløp, farstlek og andre alternative treningsformer som bygger en god løpeform.

Før du kaster deg over denne delen av løpetreningen er det viktig at du har litt grunnform. Jeg vil si at du burde kunne jogge 3km før du legger inn dette i treningen din.

 

6. Just do it!

Løping krever ganske mye av en  både fysisk og mentalt! Det er ingen vei utenom. De første løpeturene kan oppleves som ganske ubehagelige. Det er en stor jobb å flytte en kropp fremover i fart, kjedelig kan det også være. Men løping er nok en av de treningsformene hvor du merker fremgang fortest! Og fremgang liker vi!

Ikke gi opp etter første, andre eller tredje tur. Jeg lover deg at det løsner!

 

7.Variasjon, variasjon, variasjon.

Det er enkelt å variere løpetreningen din.

Det er det faktisk. Løpetrening kan være så mangt. Intervaller, bakkeløp, fartslek, trapper, rolig jogging. Variasjon er nøkkelen både til resultater, treningsglede og motivasjon.


Forslag til 3 kjappe løpe økter som tar under 20 minutter?

Det finner du HER

Over nyttår går vi også igang med en ny 10 ukers løpechallenge her på bloggen. Denne er beregnet på nybegynnere som har lyst til å knekke «løpekode».

 

8.Bruk teknologi
Man skal ikke undervurdere motivasjons effekten av noe så enkelt som et aktivitetsbånd eller en gratis mobilapp.

Lyst på 4 apper som gjør løpeturen lettere? 

Ta en titt HER

 

9. Musikk.

Musikk. Gir energi, noe og fokusere på og litt ekstra boost når man trenger det mest. Det er vitenskapelig bevist.

Pst: Søker du meg opp på Spotify (Desiree Andersen) så finner du flere spillelister!

 

10. Teknikk

God løpeteknikk er ikke vanskelig, men kanskje noe de fleste av oss må øve litt på. Folk flest løper nemlig på samme måte som man går.  Hælen først, langt foran kroppen. I stede for å føre deg fort fremover vil denne teknikken bremse deg, og gi større støt/belastning på ankler, legg, knær og rygg.

Her kommer noen enkle tips til hvordan du får bedre teknikk, slik at du kan løpe fortere, lengre, mer avslappet og med mindre skaderisiko.

  1. Armbruk
    Hold armene i 90 graders vinkel i albueleddet og la armene pendle frem og tilbake langs kroppen. Det er ikke nødvendig med store armbevegelser.
  2. Utnytt tyngdekraften
    Når du løper skal du utnytte tyngdekraften ved å la kroppen ha et kontrollert fall forover. Still deg opp og flytt vekten din frem på foten. Kjenn da hvordan kroppen din blir «dratt» fremover.  Dette vil gjøre det lettere å lande naturlig på forfot/mellomfot og gi deg mer fart fremover
  3. Steget starter i hofta
    Foten skal gå i en sirkulær bevegelse, nesten som et hjul. Får du til dette vil alt gå lettere, og du får bedre flyt i løpingen.

Noen mobilbilder fra siste joggetur før vi dro til Danmark på mandag. What´s not to love?


Med mange naturlige hindinger på veien.

 

28. desember 2016 | Løpeskolen

Kommentarer (2)

  1. Hei, fant løpeglede med deg høsten 2015, og fant løpelykke om man kan si det slik. Men klarte faktisk å løpe på meg capsulitt i hofteleddet og løping ble forbudt, har hatt pause nå i 9 mnd, men så snart jeg prøver kjenner jeg symtomene komme. Har du noen tips for å klare å komme tilbake?

Comments are closed.