Løpeskolen; slik kommer du deg fra å gå tur til å jogge tur

27. august 2016 | Løpeskolen


/skrevet i samarbeid med Trimtex/

 

Løping har med årene blitt noe av det beste jeg vet. Det er en stor interesse både privat og i jobbsammenheng. Men det har ikke alltid hvert sånn, og jeg kan godt forstå hvorfor mange har et lite hat/elsk forhold til jogging. Om du bare snører på deg et par joggesko og løper bortover veien uten mål og mening kan jogging være både tungt, kjedelig og vondt. Ikke noe som frister til gjentagelse. Og det er synd! For jogging er ikke bare godt trening, det kan også være morsomt og motiverende, ja rene terapien!


Du får nå rabatt på flere høstlige godbiter hos
Trimtex

1.


Fokuser på tid, ikke distanse.

En veldig vanlig nybegynnerfeil er å begynne å jobbe seg opp mot en viss distanse. Typisk 3-5-10 kilometer.

Start med 30 minutter, sett deg som mål å jogge disse 30 minuttene sammenlagt. Til å begynne med må du nok veksle mellom å gå og jogge, men formen vil komme seg raskt – ikke fortvil.


Forslag:

Start med å varme opp med å gå fort i 5 minutter.


Deretter:

Jogg 30 sekunder

Løp 20 sekunder

Spurt 10 sekunder


Alternativ for nybegynner:

Gå 30 sekunder

Jogg 20 sekunder

Løp 10 sekunder


Gjenta 5 ganger, før du går i nye 5 minutter – helt til du har fullført 30 minutter. 

Du finner flere apper som kan ta tiden for deg. Blant annet RUN JOG SPRINT.

 

2.


Varm opp.

Start alltid med en god oppvarming. 5 minutter er det som skal til for å unngå kjedelige skader som beinhinnebetennelse.

Start med å gå raskt, stopp opp, ta noen tåhev, jogg lett, noen nye tåhev, løp litt på stedet og spark deg selv i rumpa, tåhev igjen, så er du klar.

 

3.


Teknikk.

Men trenger ikke å være så veldig avansert. Men det er fint å ha med seg et par ting. Ellers er det fort gjort å løpe på en måte som faktisk gjør det vanskeligere å komme seg fremover! Og det vil vi jo ikke!


4.


Riktige sko.

Dette er så viktig at jeg ikke kan få sagt det nok ganger!

Du kan trene i joggesko, men du kan ikke jogge i vanlige treningssko. Gjør kroppen din den lille tjeneste og invester i ordentlige sko.

 

5.


Nedtrapping.

Når vi først snakker om det.

Bruk gjerne 10 små minutter stil å gå deg ned og tøye ut etter en løpetur. Fokuser på Hofteledsbøyer, forsidelår, legg, rumpe og bryst.

Ikke bare er det skadeforebryggende, det kan også gjøre deg til en bedre løper og det føles godt.

 

6.


Bygg opp basen din først.

De som har fulgt med i løpeskolen vet at jeg er glad i både bakker, trappeløp, farstlek og andre alternative treningsformer som bygger en god løpeform.

Før du kaster deg over denne delen av løpetreningen er det viktig at du har litt grunnform. Jeg vil si at du burde kunne jogge 3km før du legger inn dette i treningen din.

Du kan blant annet lese om trappeløp
HER

 

7.


Just do it!

Løping krever ganske mye av en  både fysiskt og mentalt! Det er ingen vei utenom. De første løpeturene kan oppleves som ganske ubehaglie. Det er en stor jobb å flytte en kropp fremover i fart, kjedelig kan det også være. Men løping er nok en av de treningsformene hvor du merker fremgang fortest!

Og fremgang liker vi!

Ikke gi opp etter første, andre eller tredje tur. Jeg lover deg at det løsner!

 


Følg meg gjerne på Snapchat 

(Fitfocuse) 
for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge 

Facebook 
siden min 


HER

 

Stort Smil

Desiree

 


Smil


Desiree 

 


27. august 2016 | Løpeskolen

Kommentarer (13)

 1. så fint innlegg, og fine tips for de som er nybegynnere 🙂 jeg selv har løpt mye og i lang tid, og det er noe jeg elsker å gjøre 🙂 det er så befriende å løpe

 2. Hei <3Ut på tur aldri sur. Jeg er også en dame som elsker å være ute i bevegelse. Jeg går lange turer i terreng; ved kysten eller på fjell.Siden dette er ett generelt problem, så tar jeg det opp i plenum; lekkasje. Jeg hører jo også andre damer unngå løping pga dette og det er så dumt. Har du noen råd i tillegg til knipeøvelser :-)OG noe som jeg ikke vet om er vanlig; smerter i brystkassen når jeg går fort eller springer. Hjerte/karundersøkt med negativt resultat. Det er sabla vondt til å begynne med og så går det over. Hver gang jeg går fort/springer ute eller på tredemølle inne. Noen råd?Hvis dette er innenfor det du tar opp.Ha en strålende helg. Snaaart er det utetid her; 3 timers terrengtur og kystbilder med høye skyer og fantastisk fargesterk lyng. Se bildene min om du vil.:-) Og tyttebær overalt. Mmm. <3

 3. Takk for fine løpetips 🙂 Et spm: hva slags styrketrening for helkropp med fokus på overkroppen er best for å bli sterkere men uten å gå mye opp i vekt selv? Driver med idrett der det er fordel å være lett i forhold til styrke.God helg 🙂

 4. Kjekt å lese, kjekk inspirasjon! Satte faktisk i gang med jogging tidligere denne uka, håper jeg klarer å fortsette med det 🙂

 5. Omg! Du fikk til og med meg til å få lyst til å løpe. Som hater det.. Sånn, skikkelig. 😀

 6. Hei, kanskje dumt spml, men hva er forskjellen for jogging og løpe? Der du sier at man skal løpe i 20 og jogge i 30 sec.

 7. Hei! 🙂 Har et spm som jeg håper du som kostholdsveileder kan svare meg på;Fjordland har en ferdiglaget Byggrynsgrøt som er utrolig praktisk på hektiske dager. Men lurer på hvor gunstig, ernæringsmessig, er den ved vektnedgang?Håper på svar 😀

 8. Mia: Sidestilles med havregrøt 🙂 Om det er hensiksmessig ved vektnedgang kommer ann på deg, din alderm vektm aktivitetsnivå og hva du ellers spiser 🙂

 9. Tusen takk for tips om Appen jogrunsprint! Brukte den i dag og det gikk bedre enn forventet! 🙂 Ble en 40 minutters tur med både motbakke og variert underlag. jeg er kjempefornøyd! I morgen er det HIIT fullkroppsprogrammet på planen, så nå er jeg i gang 😉 Takk for super inspirasjon!

 10. Har så lyst til å løpe, men har hatt noen runder med benhinnebetennelse tidligere. Nå opplever jeg å få stikkende smerter i leggene bare jeg går litt for lenge på asfalt, eller hardt gulv som feks på litt shopping. Dette til tross for at jeg «bor» i joggesko. Penskoene er blitt pynt i ei skuff…Finnes det håp for et liv med løping uten flere betennelser?

 11. Edith jeg vet at venner er hjulpet å gjøre spesielle øvelser Jeg ville tatt kontakt med en manuell terapeut som er spesialist på idrett

Comments are closed.