Løpeskolen; øk utholdenheten med riktig pusteteknikk!

31. mai 2017 | Løpeskolen

Vi har snakket om hvordan du legger opp løpetreningen din i forhold til målet, vi har snakket om hvordan du burde varme opp, legge opp intervalltrening, riktig løpsteknikk og lure styrkeøvelser for deg som løper. Og jeg tror kanskje jeg har spart det viktigste til slutt. Det som virkelig er nøkkelen til å lykkes med løping! Nemlig pusteteknikk!

Faktisk så viser forskning at du kan øke utholdenheten din med så mye som 33% ved å puste riktig! Hvorfor?

Bilde; Monsterfoto

Svaret på det er enkelt. For det er jo mangel på nok oksygen som gjør at du blir andpusten og musklene slitne når du løper. Etterhvert som du kommer i bedre form klarer kroppen å frakte mer oksygen til musklene dine slik at du kan løpe lengre eller fortere, men det er forutsatt at du klarer å pust inn nok oksygen!

De aller fleste av oss puster i brystet når vi løper. Det tilsvarer ca 0,5 liter oksygen. Med riktig teknikk hvor du puster ned i magen kan du øke dette til ca. 3,5 liter oksygen.

Med andre ord har du en kjempestor ressurs rett foran nesa di!

Hvordan skal man så puste?

Pusteteknikk er som alt annet. Det må først læres og så øves på! Som alt nevnt er målet å klare å puste ned i magen.

1. NESE ELLER MUNN?

Om du puster gjennom nese eller munn er ofte en smakssak, men erfaringen min sier at de aller fleste får til best pusteteknikk ved å puste inn gjennom nesen og ut gjennom munn!

2. PUST I SAMME TAKT SOM DU LØPER

Det er enklere å ha riktig pusteteknikk om du puster i samme takt som du løper. Du bruker også lengre tid på å fylle lungene enn å tømme dem. Bruk derfor 3 skritt på å pust inn (gjennom nesen?) og 2 skritt på å puste ut (gjennom munn?) slik som illustrert her:

3.ØV PÅ DET!

Når du først skal begynne å jobbe med puste teknikk er det enklere å gjøre dette i et litt lavere tempo enn du vanligvis løper. Jeg pleier derfor å anbefale at du starter med å legge inn pusteteknikk i oppvarming og nedtrapping av løpeturen din. Etterhvert som du kjenner at du blir vant med å pust i takt kan du begynne å legge det inn i hoveddelen av økten også.

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

31. mai 2017 | Løpeskolen