KROPPEN ETTER FØDSEL | en liten oppdatering

1. november 2018 | Sprekere Mamma & Baby

Mange har etterlyst en liten oppdatering i forhold til mitt lille «mamma kropp» prosjekt. Og for deg som leser dette for første gang så har det ingenting med vekt eller kropps størrelse å gjøre 😉

I tiden etter at H ble født blogget jeg om de vanlige forandringene og utfordringene en mamma kropp går igjennom. Og tro meg, jeg har ingen superkropp som struttet med sixpack og trange jeans rett etter fødsel!

 

 

4 dager etter fødsel vs. 2 uker etter fødsel.

Ikke var jeg den som hoppet uproblematisk tilbake på trening når H var 6 uker heller! Det er vel først nå, etter 6 måneder, at jeg kan si at jeg har overskudd nok til å trene regelmessig igjen – og at kroppen begynner å fungere som den skal.

Og at trenging er ferskvare – det kan jeg skrive under på!

Etterhvert som jeg har begynt å trene mer regelmessig igjen har det dukket opp en del spørsmål fra andre i samme situasjon. Når kan man begynne å trene mage igjen? Når er det greit å begynne å løpe? Er det det spesielle hensyn man må ta?

Jeg har skrevet ganske mye om det tidligere, men i dag hadde jeg tenkt å ta en kjapp oppsummering, og dele litt av mine egne erfaringer.

 

Når kan man begynne å løpe igjen etter fødsel?

Akkurat dette er det mange som spør om, nok fordi man tenker at  å løpe med vogn er en enkel og tilgjengelig treningsform når man er i permisjon.

Jeg begynte først å løpe med vogn når H var 3 måneder. Løping er kanskje en av de mest belastende treningsformene du finner for hofter, bekken og rygg. Altså ikke noe jeg vil anbefale nye mammaer – med mindre du er vant med å løpe fra før av!

Selv 3 måneder etter fødsel løp jeg ikke ofte med vogn, da det er mye tyngre enn å løpe uten.

Når kan man løpe da?

  • Når babyen er 3 mnd har de fleste hormonene som gjør leddene dine mer bevegelige og myke forlatt kroppen, og jeg anbefaler å vente til etter dette for å ikke belaste bekkenet ennå mer. Gi kroppen litt tid til å heles!
  • Sørg for at  du er godt igang med trening av bekken bunn før du begynner å løpe.

Er det spesielle hensyn man burde ta når man starter opp med treningen?

Jeg bestemte meg tidlig for å få en vurdering av en fysioterapaut før jeg begynte å trene igjen, og det er noe jeg mener de aller fleste burde gjøre! Særlig om du kjenner at du har litt diffuse ondter her og der.

Jeg måtte selv igang med å trene opp stabilitet i bekkenet og styrke kjernen min før jeg kunne begynne med vanlig styrketrening igjen. Når jeg så begynte å trene med vekter igjen har jeg ikke tatt andre hensyn enn å regulere vektene til det nivået jeg er på nå.

 

Når kan man begynne å trene mage igjen?

Standar svaret her er at man burde vente til magemusklene har samlet seg igjen. Dette tar 6-12 uker, men hos noen samler de seg aldri helt 100% igjen.

Betyr det at man ikke kan trene mage igjen?

«Faren» ved å trene mage med delte magemuskler er at man ikke klarer å koble på magemusklene riktig, og da – i værste tilfelle – kan få brokk. Så om du fremdeles har en liten glippe på magen etter 12 uker vil jeg anbefale deg to ting.

  1. Oppsøk en god fysioterapaut.
  2. Begynn å jobbe med øvelser for å aktivisere kjernen din og få kontakt med magemusklene dine.

 

Kroppen din har hvert igjennom en konstant forandring over 9 måneder. Og på et fantastisk vis reverseres disse forandringene helt av seg selv, man må bare gi kroppen litt tid og litt hjelp. 

 

Følg meg gjerne på Instagram eller Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

1. november 2018 | Sprekere Mamma & Baby