Hva er kostholdsfilosofien bak mine programmer?

19. januar 2017 | Ernæring

Jeg er kostholdsveileder. I mitt hode så betyr det at jeg skal hjelpe mennesker med å finne et kosthold som passer dem, deres hverdag og deres mål. Ikke tre min «kostholdsfilosofi» ,eller det som fungerer for meg, ned over hode på andre.

For noen er lavkarbo en flott vei å gå, for andre vil en hverdag uten frukt, korn og andre karbohydrater være helt umulig. Noen har sykdommer, allergier og tilstander som gjør at man burde kutte ut visse matvarer, eller spise mindre av et næringsmiddel enn et annet. Men dette gjelder ikke folk flest.

Og når jeg lager mine online programmer er det nettopp folk flest som står i fokus. Det betyr at:

  • Ingen matgrupper er utelukket
  • Det skal være mat du finner på en hvilken som helst butikk
  • Det skal være mat som passer like godt for hele familien
  • Det norske mat -mønsteret med frokost, lunsj, middag og kvelds skal kunne følges
  • Det skal være enkelt for deg å gjøre tilpasninger for din kropp og hverdag
  • Det skal være plass til kos
  • Det skal være enkelt

Hjemmelaget mat, gode proteinkilder som fisk og magert kjøtt, grønnsaker, frukt og bær spiller hovedrollen i mine programmer, men det er også plass til vår mer tradisjonelle brødmat. I min verden er ikke karbohydrater noe man trenger å styre unna, men mindre man har sykdommer som tilsier at det kan være lurt å velge disse bort.

Men har du en stillesittende hverdag er det ikke dette næringsmiddelet det du trenger mest av. Jeg anbefaler derfor ofte folk å velge sine karbohydrater fra grønnsaker, frukt, bær og rotgrønnsaker. Og putte pålegg på sunne knekkebrød, proteinrundstykker og andre sunne saker.

Er du mer aktiv er det plass til mer karbohydrater.

Alt dette er karbohydrater – i tillegg til sukker, poteter, ris, pasta og frukt. Alt kan spises, men noe burde man spise mer av enn annet!

 

Det er mat vi spiser mest av:

Kjøtt, fisk, fugel, skalldyr, egg, melkeprodukter.

Frukt og bær.

Grønnsaker, salater og rotgrønnsaker.

Fettstoffer fra nøtter, frø og planteoljer.

 

Det er mat vi spiser mindre av:

Sukker, fete kjøttprodukter, ris, pasta, tilsetningsstoffer.

 

Så hvorfor virker denne filosofien?

Den virker av samme årsak som de fleste «dietter» eller kostholdsfilosofier faktisk virker!

1. I riktige mengder skaper det det kaloriunderskuddet du trenger for å gå ned i vekt

2. Gir et stabilt blodsukker som  er gunstig for både helsen og vektreduksjon. 

3. Sørger for at du og kroppen din får nok energi og viktige næringsstoffer.

 

Det vanskeligste med livstilendringer og vektreduksjon er ikke å gå ned, det er å finne noe som varer og varer. Og her kommer man til min, og mange andres filosofi. Du må finne den livsstilen som passer deg! Kanskje er det dette? Kanskje er det noe annet?

 For noen er det å følge Berit Nordstrand sine råd, noen er det Grethe Rode eller Fedon. Noen er veganere, andre spiser lavkarbo, for deg er det kanskje noe helt annet som funker.

 

Stort Smil

Desiree

19. januar 2017 | Ernæring