Knekkebrød dietten; slik går du fort ned, uten å gå fort opp igjen!

8. februar 2016 | Ernæring

Det er ikke mange blogger jeg har tid til å lese, men bloggen til


Anne Brith

  


titter jeg innom fra tid til annen. Når det kommer til bakeblogger vet jeg ikke om noen bedre! Litt betenkt ble jeg da hun over jul skrev at hun ønsket å slanke seg. Jeg syntes hun var flott, men akkurat det her med vekt og trivsel er nettopp det – trivsel! Betenkt ble jeg igjen da hun skrev at hun ville slanke seg ved å spise knekkebrød, 2 knekkebrød , 3 ganger om dagen, pluss middag. Men igjen, det er da opptil hver enkelt tenkte jeg.

8 kilo har denne lille dama klart å ta av seg på 6 uker, og jeg forstår godt at det inspirerer til å teste samme metoden. Samtidig sitter kostholdsveilederen i meg og er igjen litt betenkt. For selv om det er mange positive sider ved knekkebrød dietten, er det like mange om ikke flere fallgruver. Og for veldig, veldig, veldig mange er det oppskriften på jojoslanking.

Men heller enn å snakke negativt om en metode jeg vet mange sverger til om og om igjen, la meg gi deg noen tips og råd, slik at du kan bruke knekkebrød dietten på en forsvarlig måte for kroppen din, og unngå å legge på deg alle kiloene igjen når du går over på «vanlig» mat.


Problem nummer 1 med knekkebrød dietten et at det kan være vanskelig å få i seg nok næring. Og uten nok næring setter kroppen ned viktige funksjoner som for eksempel forbrenning. 

I mange år har man sagt at det å gå på en lavkaloridiet er skadelig for forbrenningen. Problemet er egentlig ikke for få kalorier, men at det er vanskelig å sørge for at kroppen får de vitaminene og mineralene den trenger for å fungere når du spise under 1200 kalorier om dagen.


Sørger du for å få i deg nok proteiner, frukt, grønt og sunt fett sammen med knekkebrødene holder du næringsinnholdet i maten oppe, samtidig som du går i kaloriunderskudd.


Dette gjør du ved å lesse på med magert og proteinrikt pålegg som kokt skinke, kalkun, kylling, magre posteier, egg, fisk og skalldyr. Tenk minst dobbel porsjon pålegg av hva du pleier. Spis masse frukt og grønt til knekkebrød og mellom måltidene. Og tilslutt tenkt at kroppen trenger fett for å forbrenne fett. Spis 2 ss av en fettkilde til tre av dagens måltider.

Se hvordan du kan pimpe opp knekkebrødene dine til et næringsrikt måltid
HER


Problem nummer 2 kommer når man har gått ned de kiloene man ønsket. Dette er forsåvidt et problem ved alle type dietter. Hvordan unngå å legge på seg kiloene igjen?

Logisk tankegang forteller jo at hvis man går tilbake til å spise som man gjorde før så vil man få tilbake samme vekt som man hadde før. Helt sant er det ikke. Man må se på helheten, men med mindre du har begynt å trene mye og er i generelt bedre helse må du regne med at en del av kiloene kommer tilbake med mindre du gjør noen grep.


Så hva gjør man? Du må rett og slett prøve deg frem steg for steg.

 


Savner du poteter, ris og pasta til middagen?

Prøv å legg dette til i en uke. 

Gikk vekten opp? Nei.

 


Ok, hva mer synes du blir vanskelig å opprettholde uke etter uke, år etter år?

Litt slitsomt å dra på morgenspinn hver fredag? Du trener jo tross alt fire ganger i uka nå.

Ok, prøv å ta den bort.  Hva skjer? 

 



Du vil gjerne spise fra kantinen på jobb i stede for å ha med mat.

Ok, da tester du det.

 


Vil du spise mer enn et kakestykke i bursdag eller drikke mer enn et glass vin når du er invitert bort?

Kan du legge inn en ekstra treningsøkt den uka du skal i bursdag eller bort en kveld? Kanskje gå en god tur dagen etter?

 

 



 

For å gå ned i vekt trenger man å ligge på et kaloriunderskudd på 500-1000 kalorier om dagen. Disse kaloriene kan du nå legge til igjen. Du skal jo holde vekten!

 

 
Jeg tror mange får litt panikk når de ser at vekten går litt opp igjen etter et vekttap og gir litt opp.

Kan det stemme?

 
Men dette er helt vanlig. Det tar både deg og kroppen din tid til å finne ut av hvordan livet skal være.

 Ikke vær redd for sunn mat med alt av proteiner, frukt, grønnsaker, korn, fullkornspasta, poteter og litt godis i helgene. Det er ikke dette man blir tykk av.

 Det har kanskje hvert nødvendig å plukke bort noe av det for å sette fart på vekttapet, men du legger ikke på deg av vanlig, sunn kost.

 

Man blir tykk av

 

  • for mye sukker 
  • for lite proteiner i kosten
  • halvfabrikat
  • raske karbohydrater
  • dårlige fettkilder
  • for lite vitaminer
  • for mange kalorier
  • svingende blodsukker
  • lite aktivitet
  • dårlig væskebalanse

 

Står noe av dette på listen over ting du ville savnet?

 

– Desiree


 


8. februar 2016 | Ernæring

Kommentarer (19)

  1. Hvilke fettkilder tenker du er best å tilsette i tillegg til pålegg, majones, sardiner, advokado?

  2. Hvor mange måltid og mellommåltid bør en ha? Jeg prøver å spise mindre hver dag for å gå ned i vekt, men er egentlig konstant sulten. Jeg spiser da to knekkebrød til frokost, to-tre til lunsj, middag og et eller to til kvelds. Er dette riktig? Til mellommåltider tar jeg meg gjerne en banen, et eple, eller en questbar.tusen takk for så mange bra tips!Jorunn

  3. Hei! Jeg har nylig begynt å følge bloggen din, og jeg falt pladask med en gang – for en skjønn og inspirerende dame du er :-)Jeg lurer på om du har en god oppskrift på sunt og godt grovbrød? 🙂

  4. Hei! Jeg har selv bestemt meg for å gå tilbake til knekkebrød da jeg har merket vektnedgang tidligere på denne. Nå Jar jeg dessverre ikke tid til å bake, men har blitt himla glad i müsli knekkebrød. Fungerer disse? Pålegg er gjerne makrell i tomat med agurk, leverpostei med paprika eller kokt skinke med paprika å tomat.

  5. heikan ikke du lage et blogginnleg om hvilken knekkebrød du anbefaler og evt noe oppskrifter på knekke brød?

  6. Liz: Er link til knekkebrød i dette innlegget 🙂 Bruk søkefeltet for å finne rødbetsalaten 🙂 Du finner det nederst på mobilversjonen 🙂

Comments are closed.