Knekkebrød dietten; derfor funker den!

20. september 2016 | Ernæring
Jeg klarer ikke helt å legge fra meg siste episode av Folkeopplysningen.

Jeg synes jo helt klart at dette med «slanking» er et spennende tema. Selv om vi liksom ikke skal kalle det det. For om man ønsker en god helse og en varig vektreduksjon er det varige forandringer som skal til. Men dette er så vanskelig!

Det er vanskelig fordi vi utrolig nok har de vanene vi har for en grunn. De passer oss og vår hverdag! Å finne NYE vaner som passer like godt er en prosess. Og de aller fleste er for utålmodige i denne prosessen. Vi vil bare ha løsningen!

Men det finnes ikke en løsning! Det finnes mange. Det er bare snakk om å finne den løsningen som passer deg!

Så, jeg har faktisk lyst til å ta for meg en del kostholdsråd, kostholdsrettninger, og ja – kall dem gjerne dietter.

Jeg vil gi deg en oversikt over hvorfor de funker, hva som er fordelen og ulempen med dem og hva du må passe på om dette er en vei du har lyst til å teste. Slik at du lettere kan gjøre deg opp en mening om dette kan være noe for deg. Jeg klarer nok ikke å la være å dele min personlige mening, men den er min.

Jeg starter rett og slett med den første «dietten» jeg noen gang så, jeg tror det var en venninne på videregående som gikk på den. Knekkebrød dietten.


Dette er knekkebrød dietten:


 • Frokost, lunsj og kveldsmat består av 2 knekkebrød med pålegg, eventuelt med en frukt eller liten yoghurt til.

 • Mellommåltider består av frukt og grønnsaker

 • Du spiser en normalporsjon middag


Fordeler med knekkebrød dietten og hvorfor den får deg ned i vekt:

Med knekkebrød dietten er det enkelt å skape et energiunderskudd, og det er jo det som må til for å komme ned i vekt.

Det er enkelt å planlegge, koster lite og krever ikke de store forandringene i din egen hverdag eller familien sine matvaner.


Dette høres jo helt fantastisk ut! Hva er ulempene?


Problem nummer 1 med knekkebrød dietten et at det kan være vanskelig å få i seg nok næring. Og uten nok næring setter kroppen ned viktige funksjoner som for eksempel forbrenning. 

I mange år har man sagt at det å gå på en lavkalori diet er skadelig for forbrenningen. Problemet er egentlig ikke for få kalorier, men at det er vanskelig å sørge for at kroppen får de vitaminene og mineralene den trenger for å fungere når du spise færre kalorier. I parantes kan jeg si at ganske mange sliter med dette når de spiser mange kalorier også….


Sørger du for å få i deg nok proteiner, frukt, grønt og sunt fett sammen med knekkebrødene holder du næringsinnholdet i maten oppe, samtidig som du går i kaloriunderskudd.


Dette gjør du ved å lesse på med magert og proteinrikt pålegg som kokt skinke, kalkun, kylling, magre posteier, egg, fisk og skalldyr. Tenk minst dobbel porsjon pålegg av hva du pleier. Spis masse frukt og grønt til knekkebrød og mellom måltidene. Og tilslutt tenkt at kroppen trenger fett for å forbrenne fett. Spis 2 ss av en fettkilde til tre av dagens måltider.


Noen tips:

1. Knekkebrød er tørt, så smør gjerne knekkebrødet med noe sunt og smakfult som også gir deg en sunn fettkilde.

Her finner du:

 • 1/2 avokado
 • Hjemmelaget og mager rødbetsalat
 • Peanøttsmør

Du kan også bruke:

 • Mager kremost
 • Sterk sennep
 • Wasabi

2. Ikke vær redd for å lesse på med pålegg! En porsjon pålegg tilsvarer:

 • 1 egg
 • 4 skiver magert pålegg som kokt skinke, roastbeef, kylling og kalkun.
 • 1 skive laks eller ørret.
 • 4 ss reker eller skalldyr.
 • 2 ss mager leverpostei
 • 2 ss markrell i tomat
 • 1 skive ost
 • 2 skiver lett ost
 • 4 ss cottage cheese

Dette er til et knekkebrød. Du burde spise 2-3.

3. Pynt. Det skal så lite til. Noen cherrytomater, skiver agurk, litt friske urter.

4. Ikke undervurder bruken av krydder! Mine favoritter er:

 • Chilli
 • Cummin
 • Pepper
 • Kanel4 av mine favoritter

Knekkebrød smurt med peanøttsmør, tynne epleskiver, cottage cheese og et dryss kanel eller sukrin gold.

1/2 avokado krydret med litt chilli, 4 skiver kokt skinke og noen tomater.

Denja sin rødbet salat med cottage cheese,  med et kokt egg.

Mager leverpostei med litt ekstra pepperkorn og timian.


Min personlige mening?

Gjort riktig er det lite i veien med knekkebrød dietten. Så lenge man spiser nok grønnsaker, er raus med pålegget og husker fettkildene er dette faktisk en veldig enkel måte for mange å spise sunnere på! Jeg tenker kanskje at det kan bli kjedelig i lengden, men det er matnerden i meg som snakker.


Følg meg gjerne på Instagram
(Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

20. september 2016 | Ernæring

Kommentarer (14)

 1. Kor lenge skal man holde på med denne dietten og hvilken forskjeller vil man merke på kroppens utseende ?

 2. Hva slags knekkebrød kan man spise da? Hva som helst så man kan variere litt, eller må man holde seg til noen få? Evt hjemmelaget..

 3. Hei! Vil bare starte med å si at jeg synes episoden av ingefær podcast du var med i var veldig bra! Digger også bloggen din! Meeen, jeg leser den faktisk ikke så ofte, kanskje ukentlig har jeg en liten bloggleserunde. Synes oppsettet på bloggen din er litt dumt, fordi man for det første må klikke seg inn og ut av hvert innlegg, og når man da klikker seg ut av innlegget blar bloggen helt til toppen igjen. Det gjør hvert fall slik at jeg bare leser noen av de øverste innleggene, da dette er ganske irriterende. Hørtes litt ut på podcasten som du har det slik for å måle hvor mange som klikker seg inn på hvert innlegg, men håper hvert fall du kan ta dette med hvis du vurderer og endre/forbedre designet på bloggen din noen gang 🙂

 4. Ellen: Hei Ellen 🙂 Jeg har det ikke sånn for å måle klikk, for det eneste som «teller» er hvor ofte en person er innom, ikke om den personen leser 1 eller 100 innlegg. Hvis ikke jeg hadde hatt det sånn måtte du ha scrollet deg gjennom hele innlegget for å komme til neste. Så nr jeg skriver 2-3 innlegg om dagen, ville det blitt ganske mye scrolling for å komme til innlegg skrevet for noen dager siden, og det ville nok vært mer uoversiktlig enn det er nå 🙂 PÅ denne måten får du en god oversikt med overskrift, bilde og litt tekst, så kan du selv velge å klikke deg inn på det du liker å lese 🙂

 5. Hei 🙂 Spørsmålet mitt er, hvilke knekkebrød ville du anbefalt å KJØPE, som i mitt tilfelle ikke alltid har tid til å bake fra bunn av. Det er jo en haug av forskjellige sorter, typer og merker, men blir aldri klok på hva som er «de sunneste». Jeg har det siste året fokusert mest på å velge knekkebrød med lavt innhold av karbohydrat. Har den siste tiden spist knekkebrødene bra Berit Nordstad – frøknekkebrød (som er noen favoritter) og knekkebrød bra Synnøve med sesamfrø og linfrø. Er det noen andre knekkebrød du ville anbefalt som kan kjøpes, hvis som i mitt tilfelle følger knekkebrøddietten.. 🙂 PS! Leser bloggen din daglig, opptil flere ganger for å e sjekke om det er kommet nye innlegg…Digger den! Utrolig inspirerende og motiverende blogg du skriver 🙂

 6. Nora: Det kommer helt ann på utgangspunktet ditt 🙂 Men om du bruker googel så ffinner du bloggeren Anne Brith. Hun er ikke store dama, og gikk ned en del 🙂

 7. Jeg gikk på denne før jeg tok slankeoperasjoner min. Og jeg må si at det er vanvittig tungt. Jeg gikk på den i 6 uker. Men gikk ned 17 kg. Men det er ikke en løsning den «dietten». Jeg lever nå omtrent med en knekkebrød diet. Men jeg har klart og fine ut kjekke løsninger som funker for meg. Og det har tatt over et halvt år og fine ut av.Men ja den funker, men jeg ville ikke anbefalt den til noen med mindre du skal i mellom et kirurgisk inngrep. Den man får på sykehuset lever du på max 900kcal i uka. Jeg fungerte ikke til slutt etter 6 uker. Så for gudenes skyld vær forsiktig og jeg anbefaler ikke denne til noen etter at jeg gikk på den selv. Jeg klarte så vidt og gå fra senga til do pga jeg ikke hadde energi igjen.

 8. Hei! Begynte å følge deg i høst, å må bare si at jeg liker bloggen din veldig godt. Alltid noe interessant og lærerrikt å lese! Ingefærshot, eplecider eddik, debloat smoothies og knekkebrød med gurkemeie er allerede rutiner i hverdagen min som jeg har blitt glad i! Så takk for at du deler, du er helt rå ^^

Comments are closed.