Karbohydrater; Når er det best og spise dem?

3. september 2016 | Ernæring

I flere ti år var fett den store helseskurken og fikk skylden for både overvekt, hjerte karsykdommer og flere livsstilsykdommer. Heldigvis har vi de siste ti årene kommet på bedre tanker. Fett er nemlig viktig for flere av kroppens funksjoner som forbrenning, opptak av vitaminer, hormonbalanse, hjernen trenger fett, fett beskytter indre organer, holder oss varme, osv.

Men, hva var da årsaken til vår stadig dårligere helse? Når ikke det var fett gikk pekefingeren til karbohydratene! Heldigvis begynner vi å bli klokkere på det punktet også! Mat er ikke finden!


Personlig er jeg skeptisk til å kutte ut et helt makronæringstoff.

Vi har kun tre. Karbohydrater, proteiner og fett.

Og selv om kroppen kan få den energien den trenger fra proteiner og fett alene, inneholder karbohydratkilder viktige mikronæringsstoffer (vitaminer, mineraler, antioksidater) som kroppen trenger.  Når det er sagt er det en del tilstander hvor det kan være lurt å kutte ned på inntaket av karbohydrater, men friske mennesker burde ikke leve uten karbohydrater ,med mindre de gjør det for det de trives med den typen mat, og  sørger for at kroppen får det den trenger.

Det er også forskjell på karbohydrater, og slik de fleste av oss lever i dag er det kanskje mer rom for karbohydrater fra grønnsaker, frukt, bær og hele korn, enn prosesert mat, lyse brød. pasta, ris og sukker?

Bare en tanke. Over til dagens tema.


Når er det best å spise karbohydrater?


Hvis du er frisk og rask 

kan du spise karbohydrater akkurat når du vil. Det kan være lurt å innta dem etter trening, da det faktisk er da kroppen trenger dem mest, men sånn utover det – når du har lyst har du lov!


Hvis du har diabetes type 2, PCOS eller er insulinresistens 

er det best å innta karbohydrater når du har trent. Det er da karbohydratene vil ha minst påvirkning på blodsukkeret.


Hva med diabetes type 1? 

Her er det store individuelle forskjeller. Men hjemme hos oss brukes ekstra inntak av karbohydrater for å regulere blodsukkeret før og etter fysisk aktivitet.

 


Hvis du har lav stoffskifte, utbrent eller har generelt lite overskudd/energi 

er det aller beste å tilføre kroppen gode karbohydrater dagen igjennom.  Det er ikke store mengder som skal til, men litt frukt, litt grønt og litt korn til alle måltider gjør at kroppen blir trygg på at den får det den skal ha. Uten dette blir en kropp som allerede har lite energi stresset og får ennå dårligere energi.


Akkurat som fett er viktig for fettforbrenningen er glukose (karbohydrater) viktig for et godt stoffskifte. Med andre ord – vi trenger mat for å ha en sunn, frisk og velfungerende kropp! 


Følg meg gjerne på Snapchat 

(Fitfocuse) 
for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge 

Facebook 
siden min 


HER

Smil

Desiree

 

3. september 2016 | Ernæring

Kommentarer (4)

  1. Malin: Helene har gjort meg oppmerksom på det 🙂 jeg har ikke lest Helene sitt innlegg ennå, men er sikker på at det er like bra som alt annet hun leverer 🙂

  2. Malin: Nå kjenner jeg Helene og reklamerer for hennes blogg støtt og stadig, så å «låne» fra hennes innlegg ville være som å skyte seg selv i foten 😉 Når det er sagt så er jo dette et innlegg som bygger på fakta, så det ville kanskje vært værre hvis vi påsto forskjellige ting. Når det kommer til formuleringer kan du klikke deg inn på flere innlegg jeg har skrevet om karbohydrater, også flere år tilbake hvor jeg formulerer meg ganske likt. Jeg påstår ikke at Helene har «lånt» av meg av den grunn 🙂 Du kan blant annet se dette:http://desireeandersen.blogg.no/1458412301_ukas_lesersprsml_hvor.html

Comments are closed.