Sunt matpakkebrød

Karbohydratene som øker din fettforbrenning

25. januar 2018 | Ernæring, Kropp

Det er mange grunner til at jeg elsker jobben min som PT og kostholdsveileder, men grunn nummer en er nok den utrolig spennende prosessen det er å hjelpe folk finne sin måte å nå målene sine på! For den største misoppfatningen som finnes om kosthold, trening, helse og sunn livsstil er at det finnes en fasit. Når faktumet er at det er utrolig mange riktige veier å gå, det handler bare om å finne den veien som passer for deg, din kropp, din trivsel og din hverdag.

Jeg kan ha tyve PT kunder som alle ønsker å oppnå det samme, og tyve forskjellige måter og oppnå det målet på.

Så når vi i dag skal se på karbohydratene som øker fettforbrenningen din, så betyr ikke det at du som velger å leve etter lavkarbo prinsipper gjør noe feil, du har bare funnet en annen måte å holde ditt blodsukker stabilt på og øke din fettforbrenning. Men for mange er det kanskje en liten trygghet i å se at ikke alle karbohydrater er «farlige» saker som gir store blodsukkersvingninger, sukkersug og nødhunger!

Det finnes nemlig flere forskjellige karbohydrater i maten du spiser. Alt fra barneskolen av hører vi om raske og trege karbohydrater. Noen har kanskje til å med hørt begrepene glykose, fiber og stivelse. Men færre har hørt om resistent stivelse.

Resistent Stivelse (RS) er stivelse som passerer uforandret gjennom fordøyelseskanalen.

Men hvorfor er dette bra for deg og din fettforbrenning?

Det er mange helsefordeler knyttet til RS, men grunnen til at det er bra for fettforbrenningen din er det faktum at det øker produksjonen av kort kjedede fettsyrer.

Forskning viser at dette ikke bare gir en økt fettforbrenning, kroppen lagrer også mindre fett. Og siden vi først er i gang med å fremsnakke disse karbohydratene kan jeg nevne at de gir bedre blodsukkerkontroll, bedrer insulinfølsomhet og er bra for de sunne tarmbakterinene dine. Alt sammen utrolig viktig om du ønsker å opprettholde en sunn vekt og god energi.

Hvis du har tid kan de se en kort video HER om hvordan kroppen produserer disse kjedene (butyrate)

 

Men hvor finner man resistent stivelse?

Det finnes flere forskjellige former for resistent stivelse. Så når vi skal se på hvilke matvarer som er gode kilder er det ikke helt likegyldig hvordan maten tilberedes for at du skal få best mulig utbytte av den. Jeg liker å gjøre ting enkelt, så jeg skal prøve å gjøre dette så enkelt som mulig også!

Havregryn

er er flott kilde til resistent stivelse, men jeg har en liten gulrot til deg som som liker kjøleskapsgrøt eller proteinrundstykker. Det er nemlig mer RS i havregryn som er kalde eller varmet opp og avkjølt, enn det er i varm grøt/brød.

Sunt matpakkebrød

Kalde poteter

er også en veldig god kilde til RS, men det er viktig at de er helt kalde. Kok opp en god porsjon og bruk dem i salater og potetsalater.

Bønner og linser

både varme og kalde inneholder store mengder RS.

Potetmel

inneholder nesten 70% resistent stivelse så her har du et flott kosttilskudd som du kan røre ut i smoothie, yoghurt eller grøten din. Det sammen gjelder Maizena, men dette inneholder ikke like mye RS som potetmel.

Grønne bananer

blir gulere og gulere etterhvert som de modnes og den resistente stivelsen blir erstattet med glykose. Så om målet ditt er å øke innholdet av RS i kostholdet kan du med fordel bytte den gule bananen ut med en grønn.

Om du ønsker å leve lavkarbo, men samtidig ta godt vare på tarmhelsen din vil jeg absolutt anbefale deg å tilsette 1-2 ss potetmel i maten eller benytte deg av bønner og linser i salat. Restistent stivelse er mat til de gode tarmbakteriene dine og viktig for en god fordøyelse og sunn tarmhelse.

 

Følg meg gjerne på Instagram og Snapchat  (desireeandersen) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

25. januar 2018 | Ernæring, Kropp

Kommentarer (1)

Comments are closed.