Kan sunt kosthold gjøres billig? Mine beste råd

17. juni 2015 | Ernæring

I mars gjorde jeg et ekspriment her på bloggen hvor jeg og Vilde skulle leve for under 1000 kroner på uke. For noen høres dette ut som mye penger, for andre lite, men etter en uhøytidlig spørreundersøkelse her på bloggen landet vi på at de fleste bruker 500 kroner i uka, per person, på mat.

 

Jeg regnet blant annet ut at det koster 612 kroner i uka for en voksen person å følge en av mine kostplaner til punkt og prikke.I dag hadde jeg altså tenkt jeg skulle dele noen tips og noen billige matvarer ,med oppskrifter til dere. For det trenger ikke å være dyrt å leve sunt.

 

Første mann ut er egg.


Egg 

er en billig og veldig anvennlig proteinkilde. Og proteiner er nok det som koster mest i kostholdet vårt. 1-2 egg er akkuart passe menge proteiner i et hovedmåltid, mens et hardkokt egg sammen men noen nøtter evt litt frukt er et praktiskt mellommåltid.

Egg kan spises som den er, kokt, stekt, som omelett, wrap eller røre. Du kan også bruke rå egg for å øke proteininnholdet i for eksempel havregrøt eller smoothies.

Wrap laget av egg finner du
HER

og proteinrik havregrøt
HER

 

Mens vi snakker om havre!


Havregryn

er jo en liten superfood i seg selv. Og mer mat for pengene finne man knapt. Tenkt større enn gryn med melk og grøt. Hjemmelaget granola, som tilskudd i smoothien eller hva med et havregrød uten heving? Oppskrift
HER

 


Bananer 

er neste på min liste. Disse er egentlig ganske dyre i Norge, men mange butikker selger dem til gi bort pris når de begynner å bli brune. Ikke si det til butikken, men det er da de er best!

Kjøp de brune bananene, kutt opp i skiver og frys i poset. 1/2-1 banan i hver. Så har du søtning til sunne muffins, base til smoothies eller bananpannekaker når du fyser på noe godt. Oppskrift på dem finner du
HER


Mager kjøttdeig av kylling og svin. 

Dette har kommet på markede det siste året. Altså kjøttdeig med under 10% fett. Disse er ofte vesentlig billigere enn karbonadedeig, under halv pris. Ja, karbonadedeig er et renere produkt, men hvis det er det som stopper deg fra å velge noe sunnere…. ja… I tillegg til dette kan du spe ut kjøttdeigene med proteinrike bønner eller linser.
DISSE

 kyllingkjøttbollene er faktisk blant leserenes favoritt på bloggen.


Frosne bær 

er billigere enn friske. Blåbær får du faktisk ned i 4 kroner for en pose, og her snakker vi skikkelig BLÅbær – ikke disse amerikanske sakene som jeg ikke er sikker på er blåbær engang.


Tilbud.

Jeg planlegger sjeldent det jeg skal handle. Jeg går inn på butikken, ser hva som er på tilbud også tar jeg det derifra. Laks og svinekoteletter er ting du ofte finner på tilbud. Har du plass i frysa så kjøp så du har til et par ekstra måltider.


«Innvandrerbutikker» 

Jeg er ikke helt sikker på om jeg vil vite hvorfor, men frukt og grønt er somregel billigere der. I min lille hjemby har de også søndagsåpent, så det er den dagen jeg fyller opp ukas.


Meieriprodukter uten smak.

Altså naturelle. En gresk yogurt kan brukes både til å lage dressing, til tacoen, du kan tilsette sukkerfri saft eller bær, du kan bruke den til å øke proteininnholdet i smoothies, til baking osv, osv. 


Mandler

er heller ikke billig i Norge, men det er billigere enn mandelmel som du enkelt kan lage selv. Det er bare å kjøre mandlene i en foodprsessor, blender eller stavmikser. OBS, litt av gangen

 

I tillegg til dette er det viktig å huske at mange av de dyrere helsekostproduktene er veldig drøye i bruk. En pose sukrin koster kanskje tre ganger så mye som en pose sukker, men det er mye søtere, så du bruker ikke like mye. Faktisk bare 1/4 del.

Hvis jeg skulle trekke frem 3 helsekostprodukter som jeg tenker er lurt å ha ville det vært sukrin gold, chiafrø og et proteinpulver med vaniljesmak. Da har du tre produkter som varer lenge og gir mange muligheter i matveien. Mange.

 

Jeg håper dette var nyttige tips. Har du noen du synes burde være med så del dem gjerne i kommentarfeltet her eller på facebook.

 

Stort Smil

 

Desiree

 
 


17. juni 2015 | Ernæring

Kommentarer (5)

  1. Jeg er et tilbud menneske og hamstrer og fryser og på meg og sønnen går det med ca 500,- i uka på mat 🙂 Og her blir alt laget fra bunn av, er sunt og billig 🙂

  2. For noen gode tips.. Jeg håper at det kommer flere av di.. Gjerne flere oppskrifter på banan. Har du noen gode tips til grønnsaker? altså tilbredning og blanding og til hva.. Her føler jeg det bare blir det samme hele tiden..

  3. Tunfisk på boks og knekkebrød er også billige, men bra matvarer! Det er kanskje kjedelig i lengden, men med litt smakssetting så fungerer det (og krydder holder jo lenge da det er drøyt i bruk) Og generelt får man mye grønnsaker for pengene når man handler, slik at man kan lage opp middager og fryse ned for eksempel 🙂

Comments are closed.