Kan du slanke deg med styrketrening? 5 fakta om trening og vekttap

19. juni 2015 | Kropp

Med stor fare for å bli «slankebloggen» tar jeg meg tiden til å belyse dette temaet da dette er noe jeg får spørsmål om ofte. Jeg forstår også at folk er forvirret, så i dag tenker jeg det er på tide å ta noen fakta i plenum.

1.


Går man ikke ned i vekt av styrketrening?


Nei og jo.

Styrketrening forbrenner jo kalorier som all annen fysisk aktivitet. Og inntar du færre kalorier enn du forbrenner vil du gå ned i vekt. Styrketrening kan både forandre din kroppsfassong og tallet på vekten. Men den størtse forskjellen vil du helt klart se på målebåndet og merke på klærne.

En ting er at en mer trent kropp ofte er en slankere kropp, men bedre holdning er også med på å flate ut magen og løfte brystet.

 

2.


Jeg vil ikke få store muskler. Jeg ønsker å bli slankere.


Det er veldig vanskelig å bygge store muskler. Det krever systematisk, tung trening flere ganger i uka i tillegg til et godt kosthold.

Mange er allikevel redd for å få muskler. Det er ikke det de ønsker, de ønsker å gå ned i vekt.

Da spørr jeg deg: hva er det du ønsker å oppnå?

Er det et lavt tall på badevekten eller en sterkere og slankere kropp? Disse to tingene er nemlig ikke det samme. En kilo er en kilo, men akkuart som gåten om fjær og bly er en kilo fett en større del av ditt volum enn en kilo muskler.

En trent person på 75 kilo er slankere enn en utrent person på 75 kilo. I tillegg vil denne personen være sterkere, orke mer og ha en bedre forbrenning.

 

4.


Hvor mye og hvor ofte burde man trene styrke?

For at styrketrening skal ha en god effekt burde man belaste hele kroppen 2-3 ganger i uka. Det betyr ikke at treningen er bortkastet om man av og til bare får trent en gang i uka. Så hvis du ikke har mye tid til trening vil det lønne seg å trene hele kroppen 2-3 ganger i uka. Vil du heller ha flere, kanskje kortere økter kan du for eksempel trene overkroppen 2 ganger i uka og underkroppen 2 ganger i uka.

 

5.


Hvor lang tid tar det før jeg merker noen forskjell?

Når du begynner med styrketrening vil du oppleve stor fremgang de første 12 ukene. Dette er nytt for kroppen og den jobber på spreng for å tilpasse seg den nye belastningen. Etter disse ukene må du passe på å gi kroppen nye utfordringer, legge på vekter, kanskje bytte ut noen øvelser hver 4-8 uke for å fortsette den gode fremgangen.

 

– Desiree


19. juni 2015 | Kropp