Hvorfor er vi flere overvektige enn normalvektige?!

29. april 2016 | Kropp

Woman's fingers measuring her belly fat


Licensed from:
lsantilli

/
yayimages.com


Licensed from:
BDS

/
yayimages.com


 

Du var kanskje ikke klar over det, men det er faktisk tilfelle. I 2008 hadde 75% av norske menn og 61% av norske kvinner en BMI over normalvekt. Og tallene beveger seg ikke nedover. Siden 1980 har antall overvektige voksne økt med 26%. Overvekt blant barn har økt med 47%! 47% ?!? Hvordan kan vi tillate oss det? Hvordan er det i det hele tatt mulig?

Om man ser på hvordan vårt inntak av mat har utviklet seg over de siste 50 årene er det kanskje ikke så vanskelig å finne synderen? Ser vi på maten vi spiser mest av har nemlig ikke dette forandret seg veldig mye. Vi spiser mest:

Kjøtt, fisk, ulike former for grønnsaker, egg, melk, yoghurt, meieriprodukter, brød og korn. Samme type mat vi spiste for 50 år siden. Vi handler noe mer, men ikke nok til å kunne forklare tallene over. Derimot ser vi en fordobling av prosesert mat som brus, godis, ferdig kjeks, potetgull, posemat, frosne ferdigretter, osv, osv. Norske barn spiser mer sjokolade enn de spiser fisk!

Tilfeldig?

Norske barn anbefales å være fysisk aktive minst 60 minutter om dagen.  Andel som tilfredsstiller disse anbefalingene synker med økende alder:

  • Blant 6-åringene: 87 prosent av jentene og 96 prosent av guttene
  • Blant 9-åringene: 70 prosent av jentene og 86 prosent av guttene
  • Blant 15-åringene: 43 prosent av jentene og 58 prosent av guttene


*tall hentet fra helsedirktoratet

 

Fysisk aktivitet for voksne er minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke. Dette tilsvarer 30 minutter fem dager i uken, 21 minutter hver dag, eller en fordeling av aktiviteten i bolker på minst ti minutter hver. Høres ikke så mye ut? Vel…. ingen aldergrupper blant voksne i Norge er i nærheten av å nå minimumskravet.


*hentet fra helsedirektoratet

 

Oppskriften burde med andre ord være enkel!

Bytte ut søppelmaten  med vanlig mat og bevegelse.

Hvorfor synes vi allikevel at dette er så vanskelig?

 

FortviletSmil

Desiree

 


29. april 2016 | Kropp

Kommentarer (8)

  1. Jeg spiser ikke ferdigmat, kaker eller noe sånt. Men har en svakhet for cola men behøver ikke hver dag. Går ikke ned et gram. Trener masse og syns selv at jeg spiser bra..

  2. Interessant lesing, jeg er fast leser av bloggen din, men det jeg reagerer mest på i dette innlegget er bildet du har valgt for å illustrere overvekt. Hvis jeg gjør sånn som damen på bildet så har jeg enda mer «overflødig» enn henne, likevel er jeg ikke overvektig, jeg har en bmi som er normal og vel så det, men jeg har født et barn og kommer sikkert aldri til å få strammere mage.Du er flink og inspirerende og jeg henter masse tips fra bloggen din men det bildet…..

  3. Vet ikke jeg. Har slitt med vekta siden jeg var 18. Nå er jeg 41. Syns jeg spiser riktigere og riktigere og sunnere og sunnere og blir bedre og bedre kjent med meg selv . Men går ikke ned i vekt, bortsett fra på veldig ekstrem lavkaloridiett. Og det vil jeg ikke mer. Derfor prøver jeg oppskriftene dine nå. Tror alt har med stillesittende liv å gjøre. Man sitter på rumpa, både på jobb og hjemme. Jeg har gjort det i over 20 år og ser at selv om jeg trener så veier det ikke opp for alle timene jeg sitter på jobb. Skal jeg bytte jobb blir det til noe mer aktivt. Og selvfølgelig har vi spist mye fritt de siste tiårene. Altfor mye.

  4. Først må jeg bare si TAKK !! Har lært mye utifra å lese bloggen din 🙂 Du gir meg det puffet jeg trenger for å komme meg ut å bevege meg, å på de 4 månedene jeg har følgt bloggen din (og snappen din) har jeg minket betraktelig !!Har kuttet ut snop (unner meg selvsagt litt innimellom), de finst jo så mye god mat som er sunn !! SÅ TUSEN TAKK IGJEN 🙂 Klem

  5. Om man spiser sunt og trener men LIKEVEL ikke går ned i vekt, da er det på tide å finne frem kalkulatoren… Du spiser nemlig flere kalorier enn du bruker. Jeg anbefaler My fitness pal som er super for å holde styr på kaloriinntaket, og etter å ha brukt den litt så lærer du deg ganske mye om eget kosthold. Å beregne «sånn ca.» i hodet er ikke så lurt,da det er lett å undervurdere kaloriinnhold og overvurderer kaloriforbruk.

Comments are closed.