Hvorfor er det ikke greit å si nei?!

8. september 2016 | Middags tilbehør

Dette blogginnlegget har marinert i hode mitt lenge. I sommer var det på vei ut, men jeg trengte litt ekstra tid for å finne ut av hvordan jeg kunne ordlegge meg riktig.

Sommeren er jo en spesiell tid. Vi har mer fri, vi er mer sosiale og mer på besøk hos andre. Koselig for de alle fleste av oss, en smule til besvær for noen. For man kan jo ikke si nei, eller nei takk til det som står på bordet – visst nok.

Nå tenker jeg så klart ikke på deilige middagsretter og flotte måltider som verten serverer. Det er sjeldent der problemet ligger. Problemet oppstår når kaker, godis og desserter blir bytt frem både en og to og tre ganger. Hvorfor føler vi at det ikke er greit å si nei?

Personlig skjønner jeg ikke dette. Det er derfor jeg ønsker er en aldri så liten diskusjon på dette?

Om gjester på besøk hos meg ikke forsyner seg av det jeg setter frem, eller sier nei takk når jeg spør om de vil ha, blir jeg da ikke lei meg eller tar det som en personlig fornærmelse?

Gjør du? Hvis ikke du gjør det, hvorfor tenker da at andre gjør det?

Jeg bare spør, og jeg vil gjerne ha svar.

For jeg mistenker at dette er mer noe vi kvinner tror, og føler på, enn det som rent faktisk er fakta! Eller?

 

 


8. september 2016 | Middags tilbehør

Kommentarer (12)

 1. Jeg sier nei, for jeg er ikke noe kake- og dessert- menneske, men jeg føler ofte at da blir det litt sånn «herregud du trenger ikke å tenke på vekta di du» og neida det trenger jeg sikkert ikke – men jeg må jo få lov til å velge selv for det 🙂

 2. Jeg tror dette henger igjen fra gammelt av. Den holdningen fra vertens side har jeg selv flere ganger av eldre, type besteforeldre-generasjonen. Når man takker nei, blir det stilt spørsmål om hvorfor, og hvis man svarer at man vil passe litt på hva man spiser, så får man tilbake et fnys og ordene «du ser da så slank og fin ut»

 3. Supert innlegg, og bra fokus! Vet du, jeg er dessverre ganske så sikker på at mange jeg kjenner hadde blitt fornærmet dersom jeg takker nei til kake eller dessert, kanskje ikke til godis som settes frem – da kommer det heller sleivete kommentarer som: slanker du deg, du som allerede er så slank i tillegg til å trene?! Jeg synes dette med desserter og kaker er svært så vanskelig, for jeg liker å kose meg noen ganger i uken, og fordi jeg ikke er så glad i verken kaker eller desserter vil jeg fylle den plassen i kroppen til det jeg virkelig digger – GODIS – hjemme i sofaen…:-) Men det er ikke aseptert å takke nei. Jeg har gjort det, aldri til dessert , men til kaker. Da sier jeg ting som «jeg er så mett etter all den gode maten at jeg ikke orker kake» osv. Jeg kjenner det dirrer i luften og kan kjenne at de blir snurt.. Jeg har også tatt en spansk en og holder på med ungene rundt kakeservering, så er det ingen som får med seg at jeg tar en kaffe og kanskje bare en liten bit av noe. Jeg er ikke fanatiker, bare opptatt av hva jeg fyller kroppen min med – og man burde ikke bli fornærmet av at noen takker nei til å putte noe i sin egen munn.. Jeg tenker også at de som blir mest fornærmet i min omgangskrets befinner seg i generasjonen over meg, og selvsagt vil de ha kred for de gode kakene sine 🙂 Spent på å høre hva andre tenker også.. 🙂

 4. Tror kanskje det kan handle om at man skaper dårlig samvittighet hos de andre. At man skal fremstå som «bedre» som klarer å motstå. Aner ikke, men bare noen tanker.

 5. Jeg trur virkelig få blir fornerma om man ikke forsyner seg på andre og tredje kakaerunde som du skriver. Da trur jeg det sitter mer i hodet på den som føler på det..Om man ikke forsyner seg en eneste gang, så er det selvfølgelig hakket hyggeligere forv verten som har laget kaker/annet om gjestene smaker/gir uttrykk for at det er godt…

 6. Kanskje de ikke likte det så på bordet, ikke gjestenes smak?????? Men nei, det er jo ok å si

 7. Det må da være greit å si nei hvis man er forsynt, eller ikke ønsker å spise så mye. Tror de fleste vil godta det. Noen blir kanskje fornærmet, men jeg tenker at det ikke skal være mittproblem i alle fall.

 8. Jeg synes man blir prakket på usunne ting altfor ofte. Hvorfor ikke ha noen sunnere alternativer. Jeg pleier å servere kake, Is og fruktsalat i mine bursdager eller om jeg har gjester på besøk.

 9. Heisann. Korleis veit ein at ein får vere med på 5 kg ned på 4 veke? Venter og venter på mail for eg har så lyst å vere med på dette!

 10. Blir ofte vanskeligere å si nei takk i selskap! Noen ganger vil de jo at du skal ta et stykke til om du først tar!

 11. Elisbeth: Kurset startet opp for snart 2 uker siden, siste start var mandag. Ventelistene var fulle og alle som meldte seg på har fått svar. Mulig e posten din har gått i min søppelpost. Det skjer av og til 🙂

 12. Det handler kanskje om at når man gir, så er det litt sårt hvis den andre ikke tar imot? Verten føler kanskje at det den tilbyr ikke er godt nok eller riktig? Og føler seg kanskje litt «dum». Da er det kanskje noe å tenke på å si ifra på forhånd hvis besøket er planlagt eller si ifra at man ikke ønsker før verten finner frem noe hvis besøket er spontant? I hvert fall hvis man bare er 1 på besøk da:-):-)Det kan jo også være at man faller for fristelsen å sammenlikne seg, som vi mennesker dessverre noen ganger gjør, og hvis noen utviser selvkontroll ved å ikke spise usunt, så forsterkes følelsen av lite selvkontroll hos den som spiser det?Det ligger nok også litt i oss fra oppdragelsen, å ta imot de gavene som blir gitt oss og utvise høflighet på bekostning av seg selv noen ganger, og det gjør det også tøft for seg selv når man må si nei. Det å si nei i alle settinger er jo for øvrig skikkelig tøft synes jeg!»Nei» er generelt et negativt ladet ord i seg selv også:-) Man kan kanskje avslutte svaret i en positiv tone med feks, «men jeg sier gjerne jatakk til en kopp kaffe/te/vann el.lign:-)»Men et nei til andre er ofte et ja til seg selv:-) Og når det gjelder egen kropp og helse er det lov, synes jeg, å være litt «ego».-)DET var mye synsing det:-)

Comments are closed.