Hvordan holde vekten og unngå jojoslanking?

12. mai 2015 | Ernæring

Vi er alle enige om at det å gå ned i vekt er en stor utfordring, men allikevel så er den ganske enkelt.

 

Satt på spissen:


Spis færre kalorier enn du forbruker.

 

Så finnes det utallige måter å gjøre det på, men når denne store utfordringen nå en gang er overkommet, kommer kanskje en som er ennå større!

Nemlig å holde vekten stabil…

 

Jeg har nå jobbet som personlig trener, kostholdsveileder og coach i ni år. Og jeg vil nok si at 90% av kundene mine opp igjennom årene har kommet til meg pga et ønske om å gå ned i vekt, så dette temaet er jeg ganske god på.

 


Vi kommet ned i vekt.

Over en periode har man systematisk beveget seg mer, spist annerledes og kanskje byttet ut endel matvarer man vanligvis spiser.


Hva nå?

Går du tilbake til din gamle livsstil og gamle kosthold vil du gå tilbake til din gamle kropp.

 


Så hva gjør man da?

Jo, man prøver seg frem litt og litt.

 


Hva ønsker du å beholde av dine nye vaner?


Hva savner du av de gamle?

 


Savner du poteter, ris og pasta til middagen?

Prøv å legg dette til i en uke. 

Gikk vekten opp? Nei.

 


Ok, hva mer synes du blir vanskelig å opprettholde uke etter uke, år etter år?

Litt slitsomt å dra på morgenspinn hver fredag? Du trener jo tross alt fire ganger i uka nå.

Ok, prøv å ta den bort.  Hva skjer? 

 


Du vil gjerne spise fra kantinen på jobb i stede for å ha med mat.

Kan du bruke det du har lært og forsyne deg av mest kjøtt, fisk og grønnsaker?

 


Vil du spise mer enn et kakestykke i bursdag eller drikke mer enn et glass vin når du er invitert bort?

Kan du legge inn en ekstra treningsøkt den uka du skal i bursdag eller bort en kveld? Kanskje gå en god tur dagen etter?

 

  

For å gå ned i vekt trenger man å ligge på et kaloriunderskudd på 500-1000 kalorier om dagen. Disse kaloriene kan du nå legge til igjen. Du skal jo holde vekten!

 

Hvis vi tar utgangspunkt i BIKINIKLAR hvor vi har plukket bort en del korn, stivelse og frukt, så kan du for å holde vekten legge til:

 

2 skiver brød med pålegg

100 gram kokt potet til middagen

0,5 dl saus

3 frukt

Hver dag – og fremdeles ha plass til helgkosen i regnestykket.

 


Jeg tror mange får litt panikk når de ser at vekten går litt opp igjen etter et vekttap og gir litt opp.Kan det stemme?

 


Men dette er helt vanlig. Det tar både deg og kroppen din tid til å finne ut av hvordan livet skal være.

 

Ikke vær redd for sunn mat med alt av proteiner, frukt, grønnsaker, korn, fullkornspasta, poteter og litt godis i helgene. Det er ikke dette man blir tykk av.

 

Det har kanskje hvert nødvendig å plukke bort noe av det for å sette fart på vekttapet, men du legger ikke på deg av vanlig, sunn kost.

Man blir tykk av

 

 • sukker
 • for lite proteiner i kosten
 • halvfabrikat
 • raske karbohydrater
 • dårlige fettkilder
 • for lite vitaminer
 • for mange kalorier
 • svingende blodsukker
 • lite aktivitet
 • dårlig væskebalanse

 

Står noe av dette på listen over ting du savner fra din gamle livsstil?

 

– Desiree

 

Følg meg gjerne på instagram for mer inspirasjon @desireeandersen

 

 

 
12. mai 2015 | Ernæring

Kommentarer (1)

 1. Hei, jeg lurer på en ting ang dette med vektnedgang.jeg holder på nå, jeg har kastet ut vekten, så jeg går ikke etter vekt da, men etter mål, vet ikke om det er noe, men vekt er ikke noe viktig for meg, så lenge jeg føler og ser bedring selv, da da valgte jeg å gå etter cm i stedenfor! 🙂 Jeg var en typsi godteri til frukost og kvelds jente.jeg fikk nå for noen uker siden målt indrefett, siden jeg ikke er overvektig , men jeg var det innvendig, låg på6på skalaen på fett på innvendig rundt organene..så kommer spm mine.. hva vil dee si? Fikk ikke dette forklart, fikk bare at det ikke var særlig bra.men hva er bra? og hva er ikke bra?jeg har nå siste 3 ukene lagt om kostholde, dvs, godteri en gang i uka ( men mye smeller i starten) å kjøtt/fisk/fugl til middager med mye grønnsaker.. hvor jeg også har testet ut en good del av dine forslag til desserter, siden jeg alltid er godtesyk..Men hva er idealen på innvendig fett? Er det noen en trener bort? eller er det kostholdet som tar det? jeg har minsket med 9cm rundt midjen, er noe av det indre fette da også borte?jeg skjønner ikke så mye av dette, har som du kanskje ser aldri tenkt så mye på kostholdet mitt før nå..

Comments are closed.